Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Zapad će morati shvatiti da nema dobrih terorista'

U Iranu postoji poslovica – "došao je srediti obrve, a on ga oslijepio"
14. listopada 2015. u 18:36 22 komentara 3013 prikaza
09.04.2015., Zagreb - Iranski veleposlanik NJ.E. Mohammad Ebrahim Taherian Fard. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL

U razgovoru za Večernji list iranski veleposlanik u Hrvatskoj Mohammad Taherian Fard govorio je o posjetu predsjednika Sabora Josipa Leke Iranu, ruskoj intervenciji u Siriji te iranskom viđenju rješavanja sirijske krize i priljevu imigranata.

Hrvatska se iskazala

Kako ocjenjujete nedavni posjet predsjednika Sabora Josipa Leke Iranu?

Gospodin Leko u Iranu se sastao s predsjednikom iranskog parlamenta Alijem Ardeshirom Larijanijem. Tema razgovora bila je bliskoistočna kriza, borba protiv terorizma, ali i jačanje bilateralne suradnje, pogotovu na gospodarskom, znanstvenom i kulturnom planu. Između ostalog, razgovaralo se o suradnji sa splitskim sveučilištem na području tehničkih, informatičkih i medicinskih znanosti. Važan je sastanak gospodin Leko imao i s predsjednikom Hassanom Rohanijem koji je istaknuo da su nakon sklapanja nuklearnog sporazuma između Irana i šest svjetskih sila stvoreni uvjeti da dvije zemlje mogu proširiti gospodarsku suradnju. Predsjednik Sabora i gospodarsko izaslanstvo susreli su se s iranskim ministrom industrije, rudarstva i trgovine Mohammadom Rezom Ne'matzadehom. Iako gospodarski odnosi još uvijek nisu na razini, mi moramo zajednički raditi da oni budu što bolji i snažniji. Ono što je dobro jest da su ove godine Iran posjetili i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i ministar turizma Darko Lorencin. Hrvatska i Iran dijele iste stavove u borbi protiv terorizma i ekstremizma, što je još jedan pokazatelj za bolju suradnju dviju zemalja. Koristim priliku da kažem kako je odnos Hrvatske prema izbjeglicama, i riječima i djelima, za svaku pohvalu i mi to cijenimo. Hrvatska je tu pokazala veliki stup humanosti.

Kako Iran gleda na rusku vojnu intervenciju u Siriji i sudjeluju li i iranske snage u borbi protiv terorističke organizacije Islamske države?

Stavljam akcent na ekstremizam i terorizam, a to nije samo ISIL. Ima i drugih skupina pod drugim imenima, no svi dijele istu ideologiju. Svi oni imaju instrumente nasilja i ubijanja. Nema dobrog i lošeg terorista. Ne postoji umjereni i radikalni ekstremizam. Što se tiče ruske intervencije, Rusija je ušla u tu akciju i, prema našim informacijama, gađaju centre ekstremista. Zapadne zemlje prema Siriji nisu dobro reagirale ni bile odlučne. Što se nas tiče, nedavno je u Siriji u borbama protiv terorista poginuo i jedan naš visoki general.

Koje je, po vama, najbolje rješenje sirijske krize?

Kriza u Siriji neće se riješiti nasiljem i ratom. Sirijski narod jedini je koji može odlučiti o budućnosti Sirije i to mu treba omogućiti. Nitko nema pravo srušiti legalno izabranu vlast silom i postaviti drugu. To nije demokracija. Ako ćemo uvesti demokraciju u tim zemljama, trebamo pustiti narod da odluči o svojoj sudbini i o tome tko će ga voditi. Kod nas u Iranu postoji jedna poslovica – "došao srediti obrve, a on ga oslijepio". Tako je Zapad učinio Siriji. Drago mi je što je problem Sirije međunarodna zajednica počela shvaćati realno. Rezultati rata su vidljivi, val izbjeglica i širenje na regiju. Europa se mora baviti korijenima krize jer će se ona nastaviti širiti. Tom krizom treba se baviti objektivno i stručno jer će se proširiti i na afrički kontinent. Mora se pod hitno iskorijeniti ekstremizam i terorizam jer je to najveći razlog za migrantsku krizu koja je pogodila Europu i, ako to ne učinimo, nećemo zaustaviti priljev migranata na Zapad.

Efikasni Rusi

Hoće li koalicija Rusije, Irana, Iraka, Hezbollaha i Sirije konačno poraziti ISIL?

Svakako da je ta koalicija efikasnija od zapadne koalicije na čelu sa SAD-om. Ta koalicija nije klasična koalicija. Nisu oni sjeli za stol i dogovarali se. Imamo zajednički stav i ciljeve i tako smo počeli djelovati. Svatko nam se može pridružiti i djelovati u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

Podržava li Iran ostanak na vlasti sirijskog predsjednika Al-Assada?

– Nitko ne može odrediti tko će biti na vlasti u Siriji, pa ni Iran. To može odlučiti jedino sirijski narod i to je njihovo demokratsko pravo. Ne može nijedan vanjski faktor određivati tko će vladati zemljom. Zbog takvog načina razmišljanja mi danas imamo veliki val izbjeglica.

>>Islamska se država na sve načine sada pokušava domoći nuklearnog oružja

>>Rusija pojačava napade, Amerikanci protiv suradnje: 90 posto ruskih meta nije ISIL

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
 • zlatko.harapin53:

  Ekstremizam i terorizam će biti zaustavljeni tek onda, kada američka administracija bude zaustavljena u proizvodnji i distribuciji ekstremizma i terorizma diljem Lijepog našeg planeta.

 • JOZOJOZO1962:

  Kada bi Zapad to shvatio - terorista ne bi ni bilo.

 • Avatar Neanderthalac
  Neanderthalac:

  Iran nije pokrenuo napadački rat već nekih 200 godina. Ali SAD nam soli pamet kako nas oni ugrožavaju i istodobno Ameri žele da njihovi "umjereni demokrati" nožem odrede tko će biti na vlasti u Siriji.