Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'radioaktivni šverceri'

Islamska se država na sve načine sada pokušava domoći nuklearnog oružja

Foto: Reuters/PIXSELL
09.10.2015.
u 08:15

Putin nastavlja s napadima na islamiste u Siriji, a Bagdad najavljuje da će vrlo brzo zatražiti rusku akciju i u Iraku

Dok Rusija u Siriji nastavlja žestoko udarati i krstarećim raketama gađa položaje Islamske države, analitičari strahuju od mogućnosti da su se teroristi već domogli radioaktivnog materijala s obzirom na to da su moldavske vlasti u suradnji s FBI-em spriječile četiri pokušaja prodaje radioaktivnog materijala islamistima.

Posljednji takav slučaj dogodio se u veljači ove godine kada je krijumčar ponudio veliku zalihu radioaktivnog cezija, dovoljno da se kontaminira nekoliko gradskih četvrti, te je izravno tražio kupca iz ISIL-a. Krijumčar ruskih korijena Valentin Grossu ponudio je zalihu cezija osobi za koju je vjerovao da je predstavnik Islamske države, za 2,5 milijuna eura. Isto tako, istraga je također otkrila i pokušaj prodaje urana kupcu s Bliskog istoka. Prema snimkama s prislušnih uređaja i razgovorima s istražiteljima, krijumčari su pokušavali prodati materijal za atomsku bombu i nacrte za “prljavu bombu” arapskom kupcu.

Snimke pokazuju kako su krijumčari tražili baš kupce koji su neprijatelji Zapada te kako je vrlo moguć scenarij u kojem će organizirane kriminalne skupine uspjeti dostaviti sredstva za masovno uništenje radikalnim grupama poput ISIL-a ili Al-Qa’ide.

U međuvremenu, sirijski general Ali Abdullah Ayyoub, šef glavnog stožera, kazao je da je sirijska vojska u prvim pohodima, s ruskom podrškom, uspjela osvojiti 70 kilometara kvadratnih teritorija, sve do provincije Hama, ističući kako je sljedeće što kane osloboditi 50 kilometara kvadratnih teritorija koji je okupirala teroristička skupina Al-Fatah, koja je imala veliku podršku Saudijske Arabije. Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov kazao je kako bi se Čečenci mogli pridružiti sirijskoj vojsci u kopnenoj akciji, a admiral Vladimir Komojedov, predsjednik Odbora za obranu u Donjem domu ruskog parlamenta, kazao je kako bi se i jedna jedinica ruskih dobrovoljaca mogla pridružiti sirijskoj armiji.

Sve je izvjesnije da će se u idućim danima ruski zračni udari proširiti i na položaje ISIL-a u Iraku. Predsjednik odbora za nacionalnu sigurnost i obranu iračkog parlamenta Hakem Al-Zameli kazao je kako će irački parlament uskoro donijeti povijesnu odluku i od ruskog predsjednika Vladimira Putina zatražiti proširenje zračnih udara i na teritorij Iraka ističući kako su ruski zračni udari u samo nekoliko dana postigli više uspjeha od udara koalicije predvođene SAD-om u godinu i pol.

>> Rusija pojačava napade, Amerikanci protiv suradnje: 90 posto ruskih meta nije ISIL

Ključne riječi

Komentara 19

OD
otac_domovine
09:57 09.10.2015.

Da prevedem članak na hrvatski jezik. Nakon sloma svoje politike na Bliskom istoku USA se okreće planu B, a taj je naoružavanje ISILa nuklearnim bombama. Stoga izmišljaju nekakve pokušaje kriminalnih skupina da baš ISILu proda cezij, uran i slično. Dakleakle trebamo biti maksimalno u strahu jer ne znamo koga će masonska vrhuška odabrati za žrtveno janje. Ne bi me iznenadilo koliko na s mrze da to bude i Zagreb.

TA
tarzan
08:51 09.10.2015.

Amerikanci će im prodati gdje je problem

Avatar zong
zong
08:51 09.10.2015.

Rusi da su pametni da im prodaju atomsku i onda je na daljinski aktiviraju. Koliko bi samo tih štakora pobili....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije