Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hasan Rohani

Iranski predsjednik: Rat s Iranom majka je svih ratova

hasan rohani
Foto: Reuters/PIXSELL
06.08.2019.
u 10:06

Ako SAD želi pregovore s Iranom onda mora ukinuti sve sankcije, dodao je Rohani ističući kako se Iranu mora omogućiti da izvozi naftu

Rat s Iranom majka je svih ratova, rekao je u utorak iranski predsjednik Hasan Rohani, još jednom upozorivši da prolaz tankera Hormuškim tjesnacem možda neće biti siguran.

Strah od rata na Bliskom istoku s globalnim posljedicama porastao je otkako je američki predsjednik Donald Trump prošle godine odlučio istupiti iz povijesnog ugovora što ga je Iran sklopio 2015. sa svjetskim silama čime je odustao od razvoja nuklearnog oružja u zamjenu za ublažavanje sankcija.

"Mir s Iranom majka je svakog mira, rat s Iranom majka je svih ratova", rekao je Rouhani u govoru u ministarstvu vanjskih poslova u kojem je podržao šefa diplomacije Mohamada Javada Zarifa protiv kojeg je SAD uveo sankcije 31. srpnja.

Ako SAD želi pregovore s Iranom onda mora ukinuti sve sankcije, dodao je Rohani ističući kako se Iranu mora omogućiti da izvozi naftu.

Prošli mjesec Iranska revolucionarna garda zaplijenila je britanski tanker Stena Impero u blizini Hormuškog tjesnaca, zbog navodnog ršenja pomorskog prava. To je uslijedilo dva tjedna nakon što je Britanija zaplijenila iranski naftni tanker u blizini Gibraltara optužujući ga za kršenje nametnutih sankcija Siriji.

"Prolaz za prolaz. Ne može Hormuški tjesnac biti slobodan za vas, a Gibraltar neslobodan za nas", naglasio je Rohani.

Oko petina svjetske nafte prolazi kroz strateški Hormuški tjesnac između Irana i Omana.

Iranska revolucionalra garda u nedjelju je zaplijenila irački tanker uz obrazloženje da krijumčari naftu te zatočila sedam članova posade, prenijeli su iranski mediji.

Ključne riječi

Komentara 7

KI
kimi
10:35 06.08.2019.

Iran ne dira nikoga njihov način života i državno uređenje je samo njihova stvar ali zanimljivo je da je najveći finansijer raznih terorističkih organizacija je istovremeno i najveći američki saveznik Saudijska Arabija gde i prinčevi nekažnjeno po svetu rastavljaju političke protivnika na sitne delove.

SJ
Stric_Jura
12:10 06.08.2019.

uhhhh NATO bojovnici se uzjogunili, 18godinica u Afganistanu ide, ali oni bi još jedan mali ratić... bacite drkicu, smanjite strasti

NE
Nepokolebljiv
10:32 06.08.2019.

Da li mi se pricinja ili je vec bio tamo neki delija koji je obecavao majku svih ratova pa ga isceprkali iz stakorske rupe i objesili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije