Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Iran napao Izrael, objavljen prekid opće opasnosti: 'Oborili smo 99 posto dronova i projektila'

napad Irana na Izrael
Foto: REUTERS
1/6
14.04.2024.
u 08:07

Iran je tijekom noći lansirao više od 300 bespilotnih letjelica i krstarećih i balističkih projektila na Izrael, od kojih je 99 posto oboreno, priopćila je izraelska vojska u nedjelju.

* Iran je tijekom noći lansirao dronove s eksplozivima na Izrael 

* Dronovi su bili opremljeni s po 20 kilograma eksploziva

* Irak i Jordan su zatvorili zračne prostore

* Izrael je uspješno neutralizirao iranski napad

* U jutarnjim satima objavljen je prekid opće opasnosti, izraelski zračni prostor otvoren

 

Tijek događaja: 

8:00 Izraelske sigurnosne vlasti objavile su prekid opće opasnosti u ranim jutarnjim satima u nedjelju nakon velikog iranskog napada dronovima i raketama bez presedana, a Izrael je ponovno otvorio zračni prostor od 7:30 u nedjelju. Ukidanje upozorenja znači da stanovnici više ne moraju boraviti u blizini skloništa od zračnih napada. Rečeno je da se očekuje da će biti poremećaja rasporeda letova iz Tel Aviva i da bi putnici trebali provjeriti vrijeme letova.

Iran je tijekom noći lansirao više od 300 bespilotnih letjelica i krstarećih i balističkih projektila na Izrael, od kojih je 99 posto oboreno, priopćila je izraelska vojska u nedjelju, dodajući da su oružane snage ostale u potpunosti funkcionalne i da razmatraju daljnje opcije. U televizijskom brifingu glavni vojni glasnogovornik kontraadmiral Daniel Hagari ocijenio je akcije Irana "vrlo ozbiljnima" i rekao da one "guraju regiju prema eskalaciji".

Iranski napad na Izrael  završen je u nedjelju ujutro bez težih posljedica. Manji broj projektila zemlja-zemlja pogodio je Izrael, ranivši pritom jednu djevojčicu. Nanijeta je i šteta vojnom postrojenju na jugu.

Iran je u subotu navečer lansirao salvu dronova i projektila na Izrael, u znak odmazde za izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem je poginulo sedam časnika Revolucionarne garde. Bio je to prvi iranski izravni napad s njegova teritorija na Izrael u povijesti. 

U Izraelu je bila proglašena zračna uzbuna, čule su se sirene i eksplozije, ali uglavnom su to bili zvuci presretanja i obaranja iranskih letjelica. U tome su uz izraelske snage sudjelovali britanski, američki i jordanski zrakoplovi koji su iranske dronove rušili iznad Sirije, Iraka i Jordana. 

Jordan je u nedjelju također ponovno otvorio svoj zračni prostor nakon što ga je zatvorio kasno u subotu, objavila je u nedjelju državna televizija, pozivajući se na jordanske zrakoplovne vlasti. Iransko veleposlanstvo pri UN-u objavilo je da se ovom iranskom akcijom odmazda za napad može smatrati zaključenom.  "U slučaju da izraelski režim napravi još jednu pogrešku, odgovor Irana bit će znantno oštriji", navodi se u objavi iranske misije pri UN-u na društvenoj mreži X.  Izraelski mediji, međutim, pišu da se izraelski odgovor može očekivati. I to značajan. 


5:00 Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je da iranskog napada ne bi bilo da je on predsjednik. "Iranski napad pokazuje veliku slabost Sjedinjenih Država pod Bidenom, rekao je republikanski predsjednički kandidat u subotu navečer na skupu u Pennsylvaniji.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je napad Irana na Izrael u subotu i pozvao na suzdržanost i trenutni prekid neprijateljstava. "Duboko sam zabrinut zbog vrlo stvarne opasnosti od razorne eskalacije u cijeloj regiji. Pozivam sve strane na maksimalnu suzdržanost kako bi izbjegle bilo kakvu akciju koja bi mogla dovesti do velikih vojnih sukoba na više frontova na Bliskom istoku", rekao je Guterres.

Europska unija "snažno osuđuje" napad bespilotnim letjelicama i projektilima koji je u subotu navečer pokrenuo Iran protiv Izraela, izjavio je šef europske diplomacije Josep Borrell na X-u, osuđujući "eskalaciju bez presedana" i "ozbiljnu prijetnju regionalnoj sigurnosti".

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je u subotu da osuđuje "nepromišljen" napad Irana na Izrael. "Ovi udari riskiraju rasplamsavanje napetosti i destabilizaciju regije. Iran je još jednom pokazao da namjerava posijati kaos u vlastitom dvorištu", rekao je Sunak u priopćenju. "Ujedinjeno Kraljevstvo će se nastaviti zalagati za sigurnost Izraela i svih naših regionalnih partnera, uključujući Jordan i Irak", poručio je. 

Francuska osuđuje iranski napad na Izrael, objavio je ministar vanjskih poslova Stéphane Séjourné, nazvavši to "akcijom bez presedana" kojom je Iran napravio novi korak u destabilizaciji regije. I on je poručio da je njegova zemlja privržena izraelu.  Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju rano u nedjelju, pozvalo je na "najveću suzdržanost" kako bi se regija i njezini stanovnici poštedjeli daljnjih eskalacija. Napad su u međuvremenu osudile njemačka, španjolska i nizozemska vlada.  Na iranskim ulicama napad se, pak, slavio. 


4:00 Iranski napad na Izrael s 200 dronova, krstarećih i balističkih projektila završen je u nedjelju ujutro bez težih posljedica pošto ih je golema većina presretnuta i oborena. Izraelska vojska objavila je da je "većina" bespilotnih letjelica i projektila presretnuta sustavom protuzračne obrane i "u suradnji s izraelskim strateškim saveznicima prije nego što su prijetnje stigle do izraelskog teritorija". 

Manji broj projektila zemlja-zemlja pogodio je Izrael, ranivši pritom jednu djevojčicu. Nanijeta je i šteta jednom vojnom postrojenju na jugu. Iran je u subotu navečer lansirao salvu dronova i projektila na Izrael, u znak odmazde za izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem je poginulo sedam časnika Revolucionarne garde. Bio je to prvi iranski izravni napad s njegova teritorija na Izrael u povijesti. 

U Izraelu je bila proglašena zračna uzbuna, čule su se sirene i eksplozije, ali uglavnom su to bili zvuci presretanja i obaranja iranskih letjelica. U tome su uz izraelske snage sudjelovali britanski, američki i jordanski zrakoplovi koji su iranske dronove rušili iznad Sirije, Iraka i Jordana. 

BBC piše da su Iranci vjerojatno htjeli jeftinim dronovima opteretiti izraelsku protuzračnu obranu kako bi krstareći i balistički projektili imali veće izglede da pogode mete. To je taktika koja je već viđena u Ukrajini. "Izrael, međutim, nije Ukrajina. Izaelske zračne snage su vrlo sposobne. Štoviše, Izrael ima razne proturaketne sustave koje je teško nadvladati, a uz to im pomažu američki i vbritanski zrakoplovi", piše BBC. 

Iransko veleposlanstvo pri UN-u objavilo je da se ovom akcijom odmazda za napad može smatrati zaključenom.  "U slučaju da izraelski režim napravi još jednu pogrešku, odgovor Irana bit će znantno oštriji", navodi se u objavi iranske misije pri UN-u na društvenoj mreži X.  "To je sukob između Irana i Izraela i Sjedinjene Države moraju ostati po strani", zaključuje se. 


1:59 - Na Twitteru se oglasio američki predsjednik Joe Biden. - Naša predanost sigurnosti Izraela protiv prijetnji iz Irana i njegovih posrednika je čvrsta - napisao je nakon sastanka sa timom za nacionalnu sigurnost. 


1:30 - Objavljene su snimke presretanja iranskih projektila na nebu iznad Jeruzalema. Čuju se eksplozije i sirene. 


1:07 - Iran se za napad na Izrael poziva na članak 51. Povelje UN-a. Kažu kako se stvar može smatrati zaključenom te da neće pokretati daljnje napade. Upozorili su da će njihov odgovor biti puno oštriji ako dođe do odmazde Izraela ili uplitanja SAD-a.  - Stvar se može smatrati zaključenom. Međutim, ako izraelski režim napravi još jednu pogrešku, odgovor Irana bit će znatno oštriji. To je sukob između Irana i odmetničkog izraelskog režima, od kojeg se SAD mora držati dalje - objavili su.


1:04 - Govoreći iz glavnog grada Izraela, dopisnik Sky Newsa Alex Rossi kaže: "Sada čujemo dosta aktivnosti. Također čujemo i zvukove eksplozija. Vidjeli smo mnogo toga što izgleda kao sustavi za presretanje protuzračne obrane iznad Jeruzalema i čuli smo eksplozije, ne znamo što je to točno."


0:52 - Sirene su se oglasile u pet izraelskih područja, priopćila je vojska. U odvojenim objavama na Telegramu, Izraelske obrambene snage rekle su da su sirene uključene u južnom Izraelu, području Shomron, području Mrtvog mora, Jeruzalemu i sjevernom Izraelu. Reporteri Sky Newsa čuli su eksplozije u Jeruzalemu.

Aplikacija za uzbunjivanje upozorila je da postoji upozorenje o dolaznim prijetnjama iz zraka. S druge strane, izraelski mediji javljaju kako je oko 100 iranskih dronova presretnuto van izraelskog zračnog prostora.


0:35 - Američki sustavi protuzračne obrane na Bliskom istoku presreli su neke iranske bespilotne letjelice, kažu dvojica američkih dužnosnika za CNN. Izvori nisu precizirali kako su SAD presrele dronove i gdje.


00:15 - Iranski dronovi snimljeni su na nebu iznad Iraka. 

 


00:12 - Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da je Teheran ispalio balističke projektile na ciljeve unutar Izraela. Iranska revolucionarna garda ranije je priopćila da je u svom napadu lansirala bespilotne letjelice i projektile, ali nije precizirala koju će vrstu koristiti.

Neimenovani američki dužnosnici također su rekli da Bidenova administracija očekuje da će Iran lansirati više od 100 bespilotnih letjelica, desetke krstarećih i desetke balističkih projektila. Međutim, Izraelske obrambene snage odbile su odmah potvrditi izvješća da su korištene krstareće rakete.


23:58 - Britanski ministar vanjskih poslova, David Cameron je na društvenim mrežama ponovio poziv Ujedinjenog kraljevstva Iranu da prestane eskalirati situaciju te upozorava kako će napad Irana "zapaliti napetosti". 


23:53 - Alistair Bunkall, dopisnik za Bliski istok, objašnjava kako je ovaj napad pokrenut kao odgovor na napad na iransko veleposlanstvo u Siriji, u kojem su ubijena dvojica njegovih najviših generala, piše Sky News. Smatra kako je ovo "vrlo, vrlo ozbiljan trenutak za Izrael i Bliski istok, a vjerojatno i za svijet" te dodaje kako je još uvijek prerano da bi se razumjele posljedice napada, što ovisi o cijelom nizu faktora. 


23:40 - Iran je lansirao stotinjak dronova i krstarećih projektila na Izrael, a neki od njih već su oboreni iznad Sirije ili Jordana, objavila je izraelska televizija Channel 12.

Iranska državna televizija objavila je kasno u subotu da je Revolucionarna garda, ideološka vojska Islamske Republike Irana, pokrenula "velik" napad "dronovima i projektilima" prema Izraelu. Navodi se da je to "odgovor na brojne zločine koje je počinio cionistički režim, uključujući napad na konzularni odjel iranskog veleposlanstvo u Damasku".  Iranski čelnik, ajatolah Ali Khamenei u subotu je navečer objavio na društvenoj mreži X da će "Izrael biti kažnjen".


23:18 Benjamin Netanyahu sazvao je svoj ratni kabinet, objavio je njegov ured. Izraelski premijer okupio je dužnosnike u vojnom stožeru u Tel Avivu, dodaje se.


23:00 - Iran je potvrdio da je lansirao projektile na Izrael, objavila je Revolucionarna garda. U izjavi koju su citirali državni mediji, ogranak iranskih oružanih snaga rekao je da je gađao određena mjesta u Izraelu s desecima bespilotnih letjelica i projektila. Kažu da je napad pokrenut kao odgovor na "brojne zločine zlog cionističkog režima, uključujući napad na konzularni odjel iranskog veleposlanstva u Damasku".


22:51 - Jordan je proglasio izvanredno stanje nakon što je Iran lansirao desetke dronova i projektila na Izrael.


22:50 - Izraelski mediji izvijestili su da bi dronovi mogli početi pristizati oko 2 sata ujutro po lokalnom vremenu (1 sat po našem vremenu), ali bi projektili mogli stići i ranije.

POVEZANI ČLANCI:


22:21 - Jordan, koji graniči s Izraelom, zatvara svoj zračni prostor za sve letove od 23 sata "u svjetlu eskalirajućih rizika u regiji i nakon procjene rizika". Irak je također zatvorio zračni prostor. Vojne napetosti na Bliskom istoku značajno su porasle nakon navodnog izraelskog zračnog napada na kompleks iranskog veleposlanstva u sirijskom glavnom gradu Damasku početkom travnja, u kojem su ubijena dva brigadna generala. Državni vrh u Teheranu zaprijetio je osvetom


22:07 - U izjavi za televiziju glasnogovornik IDF-a kontraadmiral Daniel Hagari kaže da je Izrael "dobro pripremljen" za napad, javlja Sky News. "Unaprijed smo se pripremili za različite scenarije. Kako bismo presreli ta lansiranja, imamo krugove zaštite i mornarice i zračnih snaga na nekoliko razina", izjavio je.

Naime, letjelicama će trebati "nekoliko sati" da stignu do Izraela, a sirene će se oglasiti ako neko područje bude ugroženo. "Pokušat ćemo ih spriječiti da dođu do izraelskog teritorija, to je naš zadatak", dodao je Hagari. "Ako uđu u izraelski zračni prostor, tada ćete čuti sirene i alarme gdje god te prijetnje uđu i mi ćemo ih presresti", zaključio je. 

Stručnjak s kojim je televizija razgovarala, umirovljeni general Amos Yadlin, rekao je da su dronovi opremljeni s po 20 kilograma eksploziva i da je izraelska protuzračna obrana spremna oboriti ih. Nekoliko dronova viđeno je kako lete iz smjera Irana iznad iračke pokrajine Sulajmanijah, rekla su Reutersu u subotu tri sigurnosna izvora. U međuvremenu je Jordan privremeno zatvorio svoj zračni prostor navodeći regionalni rizik, navodi se u izvješću privatnog televizijskog kanala Roya News koji se pozvao na službe civilnog zrakoplovstva.

VIDEO Prijeti eskalacija? Iran zaplijenio brod povezan s Izraelom

Komentara 77

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
22:34 13.04.2024.

Napad na veleposlanstvo je napad na teritorij zemlje čije je. Jel se Iran ima pravo braniti kao što se "brani" Izrael od Palestinaca?

Avatar Bill Carson
Bill Carson
22:46 13.04.2024.

Čude se Izraelci nakon svega što rade svaki dan.

ZA
zagabria4
00:36 14.04.2024.

Šta očekivati kada svijet vode de*bili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije