Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ESKALACIJA SUKOBA

SAD: Očekujemo napad Irana na Izrael, ne očekujemo da ćemo biti uvučeni u rat

Funeral Of IRGC Members Killed In Syria - Tehran
Foto: Hossein Beris
12.04.2024.
u 07:41

"Ponavljajući nedvosmislenu poruku predsjednika Bidena izraelskom premijeru Netanyahuu, tajnik Austin je uvjerio ministra Gallanta da Izrael može računati na punu američku potporu u obrani Izraela od iranskih napada, kojima je Teheran javno prijetio", priopćio je Pentagon.

Sjedinjene Države očekuju napad Irana na Izrael, ali takav koji neće biti dovoljno velik da uvuče Washington u rat, rekao je američki dužnosnik kasno u četvrtak. Bijela kuća je ranije priopćila da Washington ne želi širenje sukoba na Bliskom istoku i da su SAD rekle Iranu da nisu uključene u zračni napad na vrhovnog iranskog vojnog zapovjednika u Damasku. Bijela kuća je rekla da je upozorila Iran da ne koristi taj napad kao izgovor za daljnju eskalaciju u regiji.

Izraelski ministar: izravan iranski napad zahtijevao bi adekvatan odgovor

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je u četvrtak kako će Izrael izravno odgovoriti na svaki iranski napad.

"Izravni iranski napad zahtijevat će odgovarajući izraelski odgovor protiv Irana", rekao je Gallant američkom ministru obrane Lloydu Austinu, prema primjedbama koje je objavio njegov ured.

VEZANI ČLANCI

Pentagon je rekao da su njih dvojica razgovarali o "čvrstoj" predanosti Sjedinjenih Država sigurnosti Izraela protiv prijetnji iz Irana i njegovih opunomoćenika.

"Ponavljajući nedvosmislenu poruku predsjednika Bidena izraelskom premijeru Netanyahuu, tajnik Austin je uvjerio ministra Gallanta da Izrael može računati na punu američku potporu u obrani Izraela od iranskih napada, kojima je Teheran javno prijetio", priopćio je Pentagon.

Dodano je da je posjet vrhovnoga američkog generala za Bliski istok, generala vojske Michaela "Erika" Kurille, Izraelu pomaknut kako bi se mogao sastati s izraelskim vojnim vodstvom i razgovarati o "trenutačnim sigurnosnim prijetnjama". Kurilla posljednjih mjeseci redovito putuje u Izrael.

 

Ključne riječi

Komentara 1

AV
Avanti33
09:40 12.04.2024.

Prije bilo kakve akcije bitno je znati da država Izrael ne oprašta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije