Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Iran čisti tragove radioaktivnosti nakon nuklearnog testiranja

Satelitske snimke vojne baze Parchin prikazuju tegljače i mehanizaciju potrebnu za odvoz kontaminiranog tla. Pretpostavlja se da je testiran neutronski inicijator
08. ožujka 2012. u 08:44 103 komentara 9 prikaza
iran-nuklearka

Na satelitskim snimkama iranskog vojnog postrojenja primijećeni su kamioni i strojevi za prijevoz zemlje što upućuje na pokušaj čišćenja tragova radioaktivnosti koje su, čini se, ostali nakon testiranja mehanizama za aktivaciju nuklearnog oružja, doznaje AP od stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Njihove tvrdnje mogle bi povećati pritisak međunarodne zajednice na Iran koji i dalje tvrdi kako svoj nuklearni program razvija u mirovne svrhe.

I dok SAD i EU problem iranske krize pokušavaju riješiti sve strožim sankcijama, Izrael je upozorio da bi mogao pribjeći rješavanju problema lansiranjem preventivnog napada na iranska nuklearna postrojenja kako bi spriječio Iran u stvaranju nuklearnog oružja.

Dvojica stručnjaka IAEA-e tvrde kako snage u vojnoj bazi Parchin vrlo vjerojatno pokušavaju izbrisati dokaze testiranja malog eksperimentalnog neutronskog uređaja koji se koristi za aktivaciju nuklearne eksplozije. Tvrdnje dvojice kolega nije mogao potvrditi treći stručnjak iz IAEA-e, ali je naglasio kako bilo kakav pokušaj aktiviranja takozvanog neutronskog inicijatora upućuje na pokušaje razvijanja nuklearnog oružja.

Stručnjaci su svoje zaključke o pokušajima saniranja donijeli na osnovi snimljenih tegljača i ostale mehanizacije pogodne za odvoz kontaminiranog tla.

Satelitske snimke koje zemlje članice UN-a konstantno dostavljaju IAEA-i stalno se ažuriraju, a vojna baza Parchin identificirana je kao lokacija na kojoj se vrše testiranja potrebna za razvoj nuklearnog oružja.

Jeste li među njima?
Sve shvaćaju ozbiljno i osobno: Ovo su najosjetljiviji znakovi horoskopa
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • -obrisani-:

    Da nisu zionisti opet snimali nešto po površini Marsa.

  • šćtrlj:

    \"...primijećeni su kamioni i strojevi za prijevoz zemlje...\" a možda su kopali septičku jamu...

  • Startrack:

    Covjek ustanje u 10 ujutru i cjeli dan komentari do mraka.