Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.12.2020. u 11:20

Moguća je nova paradigma na Bliskom istoku gdje će Joe Biden pokušati smanjiti utjecaj S. Arabije koju je forsirao Trump

Iako su svi očekivali da će ubojstvo iranskog znanstvenika Mohsena Fahrizadeha, koji je mozak iranskog nuklearnog programa, povećati napetosti između Irana i SAD-a u posljednjim danima mandata Donalda Trumpa, što je zapravo i želja američkog predsjednika na odlasku, to se nije dogodilo. Intencija je američkog predsjednika upravo eskalacija situacije na Bliskom istoku kako bi stvorio probleme administraciji novoizabranog predsjednika Joea Bidena te otežao Bidenu napore da oživi praksu Baracka Obame nakon što preuzme Ovalni ured. Međutim, Iranci, kojima je ubojstvo Mohsena Fahrizadeha veliki udarac i gubitak, ipak su se suzdržali od trenutačne osvete čekajući dolazak novoizabranog američkog predsjednika vjerujući da će on otvoriti novu stranicu u politici Bijele kuće prema Iranu i time smanjiti napetosti nastale odlukom Donalda Trumpa iz 2018. o povlačenju iz nuklearnog sporazuma te nametanjem dodatnih sankcija.

Da će situacija, a time i odnosi između Irana i SAD-a zasigurno biti bolji nakon 20. siječnja, potvrdio je i novoizabrani američki predsjednik Biden koji je ponovno izrazio želju da se brzo pokrenu novi pregovori s Iranom, ali uz konzultacije sa saveznicima SAD-a u Europi, i to poslije ponovnog pridruživanja SAD-a međunarodnom sporazumu o nuklearnom programu. Indikativno je da Joe Biden nije spomenuo države saveznice koje je stalno naglašavao Trump, tj. Izrael i Saudijsku Arabiju, zemlje koje je Trump smatrao glavnim strateškim partnerima na Bliskom istoku, već zemlje EU Njemačku i Francusku, te Veliku Britaniju.

Mnogi analitičari na Bliskom istoku vjeruju u novu paradigmu na Bliskom istoku gdje će novoizabrani američki predsjednik pokušati smanjiti utjecaj i ulogu Saudijske Arabije kao vodeće zemlje u regiji, kakvom ju je cijelo vrijeme isticao Donald Trump, koji je na SAD gledao kao na korporaciju koja će mu donijeti zaradu i nije mario za zločine koje je cijelo vrijeme činio saudijski prijestolonasljednik Mohammad bin Salman, kako u Jemenu tako i u svojoj zemlji.

VIDEO Joe Biden novi je predsjednik SAD-a!

Dok je Donald Trump olako prešao preko gnusnog ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija unatoč tome što je i CIA na temelju istrage zaključila da je za njegovo ubojstvo osobno odgovoran Bin Salman, pa se čak i usprotivila prijedlogu obustavljanja prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, Joe Biden taj će čin zasigurno kazniti. Prema pisanju izraelskih dnevnih novina “Israel Today”, koje su se pozvale na izvor visokih dužnosnika koji su pratili premijera, na tajnom sastanku izraelskog premijera i saudijskog prijestolonasljednika Mohammada bin Salmana u saudijskom odmaralištu Neom na Crvenom moru, pod pokroviteljstvom američkog državnog tajnika Mikea Pompea, Bin Salman tražio je od Netanyahua da se zauzme za njega kod novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena, koji je najavio da će za zločin nad novinarom Khashoggijem kazniti odgovorne visoke dužnosnike Saudijske Arabije, aludirajući na Bin Salmana.

List navodi da je nova američka administracija najavila da će izdati nalog za uhićenje saudijskog prijestolonasljednika i drugih saudijskih dužnosnika povezanih s atentatom na saudijskog novinara.

List “Israel Today” istaknuo je kako je Bin Salman rekao Netanyahuu da Saudijci trebaju izraelsku pomoć u tom slučaju, tražeći od njega da uvjeri Bidena da je Saudijska Arabija zainteresirana za uspostavu jedinstvene fronte s Izraelom po pitanju Irana, i spremna čak i na vojnu suradnju s Izraelom u ratu protiv Irana. Iako to zvuči možda nemoguće, neki analitičari vide moguću blisku suradnju Irana i SAD-a koja ovisi o tome tko će pobijediti na iranskim predsjedničkim izborima sljedeće godine. Prema svim naznakama, Joe Biden želi stabilnost Bliskog istoka, a zna da tome jedino može pridonijeti Iran koji je, priznali mi ili ne, u tom dijelu svijeta velesila. I sam je Joe Biden rekao kako je najbolji način da se postigne izvjesna stabilnost u toj regiji razmatranje iranskog nuklearnog programa.

– Kad bi Iran imao atomsku bombu, počela bi utrka u nuklearnom naoružavanju na Bliskom istoku, a to je posljednja stvar koja nam je potrebna u tom dijelu svijeta – rekao je Biden. Povratak sporazumu značio bi ukidanje velikih sankcija koje je predsjednik SAD-a na odlasku Donald Trump uveo poslije istupanja iz sporazuma, nakon čega je Iran kao odgovor počeo postupno istupati iz svojih obveza prema sporazumu. Novi pregovori s Iranom, koji bi stvorili dobru podlogu za mir na Bliskom istoku, odnosili bi se na nuklearna ograničenja, kao i na aktivnosti iranskih saveznika Libanona, Iraka, Sirije i Jemena.

Ključne riječi

Komentara 2

NO
NoviCovjek
15:05 09.12.2020.

To govori puno o Bidenu. Znam par Istančana koju su pobjegli od tamo zbog politike i političkog terorizma nad društvom.

LA
lak0
13:50 09.12.2020.

S obzirom da ste vi istočnjaci Europljanima velika enigma, ne znamo koji su vam planovi, a još nam je teže zauzimati se za neku stranu. Ali znajući da će Biden raditi ono što mu se kaže, kao i Trump, znamo na čijoj će on strani biti. Nije ni vama lako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije