Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protiv džihadista

Irak počeo ofenzivu za oslobođenje Akashata od Islamske države

irak, mosul
Foto: Reuters/PIXSELL
16.09.2017.
u 11:34

Ofenzivu podupire međunarodna koalicija zračnih snaga predvođena Sjedinjenim Državama, a njezin je drugi cilj ojačati položaje iračkih snaga na granici sa Sirijom

Iračke snage u subotu su počele veliku ofenzivu za oslobađanje grada Akashata na zapadu zemlje koji je u rukama džihadističke skupine tzv. Islamske države (IS), objavila je vojska. 

Ofenzivu podupire međunarodna koalicija zračnih snaga predvođena Sjedinjenim Državama, a njezin je drugi cilj ojačati položaje iračkih snaga na granici sa Sirijom, rekao je glasnogovornik zapovjedništva združenih iračkih snaga, brigadir Jahija Rasul.

"Iračke snage napreduju prema ostvarenju specifičnog cilja, a taj je prerezati prometnice do Akashata te preuzeti kontrolu na međunarodnim granicama sa Sirijom kako bi se spriječilo ubacivanje terorista", rekao je Rasul.

Grad na iračkom zapadu Akashat je bogat mineralima, uključujući fosfate, a IS ga je zauzeo  2014. godine kada je munjevito osvojio velike dijelove Iraka i Sirije.

Subotnja ofenziva počela je nakon niza poraza koje je IS-u nanijela iračka vojska.

U srpnju je IS zauzeo Mosul, uporište IS-a u Iraku, nakon devet mjeseci duge ofenzive.

U kolovozu je irački premijer Haider al-Abadi proglasio pobjedu nad IS-om u Tal Afaru zapadno od Mosula.

IS još nadzire grad Havidžu u naftonosnoj iračkoj pokrajini Kirkuk te zapadna područja u Anbaru, najvećoj pokrajini u Iraku.

Komentara 10

Avatar NoProfit
NoProfit
13:07 16.09.2017.

počeo 'ofenzivu' - partizani ošli u irak?

DO
dopizdilomi
12:14 16.09.2017.

Predvođeni američkom koalicijom koja daje zdračnu podršku a prije toga je naoružala teroriste. Zašto ta koalicija nije poslala par tisuća pješaka pa neka ginu protiv onih koje su naoružavali.

MX
Mister X
13:58 16.09.2017.

Irak počeo ofenzivu za oslobođenje Akashata moramo reći da se zna oslobađanje ovaj puta "od Islamske države" , ( jedna država se oslobađa u svojoj državi od druge neke ) počela ofenziva za oslobođenje Akashata od Islamske države """ jakoako dobro a kasnije če se motati se oslobađati od drugih nekih neprijatelja u toj državi !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije