Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kurdi

Referendum u Iraku otvara nadu za vlastitu državu

Foto: Reuters/Pixsell
14.09.2017.
u 06:43

Referendum će se održati 25. rujna. Razvoj događaja promatraju Kurdi iz Sirije i Turske koji se nadaju da bi se napokon mogli ujediniti

Irački Kurdi nastavljaju s pripremama za referendum o nezavisnosti iako se prije dva dana parlament u Bagdadu izjasnio protiv njega proglasivši ga suprotnim ustavu.

Referendum je sazvan za 25. rujna, a podržava ga većina stranaka koje imaju zastupnike u kurdskom parlamentu. Referendum je vrlo zanimljiv i Kurdima iz Sirije i Turske koji se nadaju da će referendum u autonomnoj pokrajini Irački Kurdistan dati vjetar u leđa svim Kurdima koji žive na širem području i da će im barem odškrinuti perspektivu za ujedinjenje i vlastitu državu.

Mnoge kurdske stranke u Turskoj otvoreno podržavaju svoje iračke sunarodnjake u borbi za nezavisnu državu, no podršku je uskratila Demokratska narodna stranka, jedina koja ima zastupnike u turskom parlamentu. No gotovo svi ti zastupnici, uključujući i lidera te stranke Selahattina Demirtaşa, nalaze se u turskim zatvorima pod optužbama za terorizam. 

Komentara 9

DU
Deleted user
12:18 14.09.2017.

Ne budite smijesni, nema nista of toga, turci bi ih izmasakrirali, zar stvarno mislite da bi USra I NATO napali Tursku ko Srbiju 99-te zbog kosova. O Iranu ne treba trositi rijeci. ako kurdi i dobiju neku drzavicu to ce jedino biti u Iraku jer ta drzava prakticki i ne postoji. zato i jes referendum u Iraku, zasto ne prave referendum u Turskoj ili Iranu pa cak i u Siriji.

ST
Starotopoljanin
10:13 14.09.2017.

sazreli su za ujedinjenje i svoju jedinstvenu drzavu kurdistan.samo sta ce sultanerdogan na to reci.smanjit ce mu se sultanat.

IB
istina_boli
15:58 14.09.2017.

Eh, bas su nasli kad ce trazit svoju drzavu. Protiv njih su nadrkani i Iracani i Turci a u zadnje vrijeme i Sirijci. Ako ovako nastave mogli bi imat svoju drzavu tamo gdje im se trava iznad glave zazeleni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije