Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve više dezertera

Iračkoj vojsci prijeti slom jer borci protiv terorista ISIL-a s migrantima bježe u Europu

26.09.2015., Strosinci - Izbjeglice su pocele pristizati iz Srbije novim koridorom kroz sumu pokraj Strosinaca. Prevoze ih u grupama autobusima do vlaka koji stoji tridesetak kilometara dalje na robnom terminalu RO-LO Spacva, potom odlaze vlakom u Madjars
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
30.09.2015.
u 17:23

Moral je jako pao. Zapovjednici kažu da mnogi napuštaju položaje na prvim crtama bojišta usred noći, upozorava novinar Oday Sabah

Nekoliko je tisuća iračkih vojnika dezertiralo te s izbjeglicama krenulo prema Europi. Većina se borila protiv terorista Islamske države u pokrajini Al-Anbar. Nastavi li se takav trend, prijeti slom iračke vojske. Iračka vlada strahuje da će još veći broj vojnika pobjeći na zapad. Zbog toga je irački premijer Haidar al-Abadi uputio apel europskim čelnicima da vojno sposobnim muškarcima ne daju politički azil, već da ih vrate u domovinu kako bi se borili protiv ISIL-a.

Nezapamćen egzodus

U posljednja dva mjeseca Irak je napustilo više od 50.000 ljudi, među kojima 40 posto muškaraca, a očekuje se da će ih do kraja godine otići dvostruko više. Irački novinar Oday Sabah kazao je za Večernji list da je situacija alarmantna.

– Ovih smo dana bili na ratištima i vidjeli da je vojska deprimirana jer je velik broj njihovih suboraca već stigao u Europu te im šalju slike na kojima se vidi u kakvim blagodatima žive – rekao je Oday, ističući kako bi to moglo utjecati i na ostale borce da krenu njihovim stopama.

– Ljudi gube volju za borbu. Moral je jako pao, a odlučnost kakvu su imali na početku borbi protiv terorista istopila se. Zapovjednici su nam govorili da vojnici usred noći ostavljaju položaje na prvim crtama i bježe, što dodatno povećava opasnost da ISIL osvoji nove teritorije. Irak je na izuzetno opasnoj prekretnici u borbi protiv terorizma. Dok naši vojnici odlaze na zapad, odande dolaze novi teroristi i jačaju redove terorističke organizacije Islamske države – naglasio je Oday. Zastupnik u iračkom parlamentu Zafer al-Ani smatra da tamošnjim vojnicima treba povećati plaću i osigurati bolje uvjete jer domoljublje ne može prevagnuti ako nema dovoljno novca.

– Trebamo što prije poduzeti sve korake da zaustavimo tu histeriju. Irak je već dvanaest godina u ratu, a dosad nije zabilježen ovakav egzodus – kazao je Zafer, ističući kako imaju informacije da svakodnevno Irak napusti između pet i deset tisuća ljudi, među kojima i nekoliko stotina dezertera iz vojske.

– Iz ministarstva obrane truju nas glupim informacijama da dezertiranje nekoliko tisuća vojnika neće utjecati na moral i odlučnost iračke vojske. To nije istina jer u zadnje vrijeme nismo vidjeli nijednu pravu akciju iračke vojske prema borcima ISIL-a – napomenuo je Zafer al-Ani. Dezerterstvo se događa i među kurdskih borcima pešmergama, ali ne u tolikom broju kao u redovima iračke vojske. Said Kakaa, savjetnik ministra obrane u iračkom dijelu Kurdistana, kazao je da su zabrinuti zbog dezertiranja unatoč tome što ih je dosad pobjeglo nekoliko desetaka, što uvelike utječe na moral vojnika.

Neredovite plaće

– Za velik broj dezertera u redovima iračke vojske nekoliko je razloga: dugogodišnji rat, veliki gubici u ljudstvu, ali presudan je razlog to što vojnici nemaju adekvatne uvjete. Ne dobivaju redovito plaću, nemaju riješeno stambeno pitanje, a za obitelji poginulih vojnika nitko se ne brine, ostavljene su na milost i nemilost. To su razlozi koji tjeraju vojnike da napuste vojsku i odu na zapad tražeći bolji život i sigurnost – kazao je Said Kakaa. U međuvremenu su iračka vojska i snage sigurnosti pooštrile mjere na granici s Turskom kako bi spriječile prijelaz vojnih dezertera.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> SAD i Rusija prekrojit će granice Sirije i Iraka?

Komentara 18

Avatar dmitarX
dmitarX
22:12 30.09.2015.

Pa, znamo to..

Avatar Hadezeov domoljub
Hadezeov domoljub
20:28 30.09.2015.

Nešto im se ne sviđa demokracija od nobelovca za mir.

Avatar babas
babas
21:15 30.09.2015.

Obama je zapovijedio Merkelici da pozove izbjeglice u Europu kako bi oslabio iračku i sirijsku vojsku i oslobodio put ISILu. Prirodno je da sada svi razmišljaju o dezertiranju i bijeg u obećanu zemlju Njemačku,pa čak i dio ISILovih fanatika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije