Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Branit ćemo grad'

Iračka vojska zauzela položaje pešmerga u pokrajini Kirkuku

Irak, Kirkuk
Foto: Reuters/Pixsell
1/7
14.10.2017.
u 08:09

Hadi al Ameri, vođa šijitske organizacije Badr, moćne paravojne skupine koju podupire Teheran i koja je u sastavu Hašd al Šabija, pozvala je pešmerge da se povuku pred iračkom vojskom.

Iračke snage su u petak potisnule kurdske borce pešmerge s položaja koje su ovi bili zauzeli 2014. na jugu naftom bogate pokrajine Kirkuka, oko koje se autonomni Kurdistan spori s vlastima u Bagdadu.

Na položajima su bile raspoređene tisuće pešmerga spremnih da se "brane po svaku cijenu", izvijestili su čelnici Kurdistana koji je u otvorenoj krizi s Bagdadom nakon referenduma o neovisnosti održanog 25. rujna bez pristanka središnje vlasti.

"Iračke snage napreduju prema vojnim položajima koje su (pešmerge) zauzeli u lipnju 2014.", rekao je za AFP irački general koji je htio ostati anoniman, smjerajući na kaos nastao tijekom munjevite ofenzive skupine Islamske države (IS).

Dajući izjavu s položaja južno od grada Kirkuka, dodao je da snage napreduju prema jugu pokrajine pošto su osvojile "bazu 102", zapadno od Kirkuka (...), koju su pešmerge napustili".

Džafar Šeik Mustafa, kurdski zapovjednik u Kirkuku, potvrdio je da su se pešmerge netom povukli iz nekih područja koja su bili osvojili 2014.

"Vratili smo se na našu crtu u okolici Kirkuka i branit ćemo grad Kirkuk", dodao je. "Ako nam se vojska primakne, borit ćemo se".

Zastupnik blizak premijeru, Džasem Džafar, rekao je da su policija, postrojbe za suzbijanje terorizma i paravojne Narodne mobilizacijske snage (Hašd al Šabi, na arapskom) pokrenule ovu ofenzivu kako bi "preuzeli nadzor nad naftnim poljima koje su pešmerge zauzeli" 2014.

Hadi al Ameri, vođa šijitske organizacije Badr, moćne paravojne skupine koju podupire Teheran i koja je u sastavu Hašd al Šabija, pozvala je pešmerge da se povuku pred iračkom vojskom.

Irak, Kirkuk
1/8

Na upit AFP-a glasnogovornik premijera Haidera al Abadija i Hašda nisu htjeli ništa komentirati.

Abadi je još u četvrtak izjavio da ne želi "zaratiti s našim kurdskim sugrađanima", ali je Bagdad početkom tjedna zaoštrio ton i uveo dodatne gospodarske i pravne sankcije ne bi li bacio na koljena autonomnu pokrajinu koju je zahvatila financijska kriza.

Kurdistanski premijer Neširvan Barzani pozvao je velikog ajatolaha Alija Sistanija, najvišeg šijitskog poglavara u zemlji, da se umiješa kako bi se "spriječio novi rati u regiji".

Usto je pozvao na dijalog s Bagdadom dok se kurdske i središnje vlasti međusobno optužuju za prekid pregovora.

Kurdske vlasti u Erbilu tvrde da Bagdad "kani zauzeti naftna polja, aerodrom i vojnu bazu".

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Idler 3
Idler 3
10:54 14.10.2017.

Zanimljivo, šijiti pod izravnom kontrolom Teherana se više preuzimaju kontrolu nad cijelim prostorom, pogotof glavnu komunikaciju od Mediterana prema istoku ?! Za one koji ne znaju negdanji "Put svile" je začinjal na sirijskoj obali i išel baš tim smjerom di se ratuje zadnjih par let pa prek Iranu i dalje na istok....al nek su za se krivi Ameri, Izrael, Vatikan...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije