Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Most službeno nije najavio veto'

Ipak upitan kandidat za ministra branitelja? Brkića tek čeka razgovor s Oreškovićem

Brkić Orešković
Pixsell
23.02.2016.
u 23:18

Milijan Brkić predložen je za ministra zbog svog ugleda među braniteljima i uvjerenosti da on može riješiti problem šatora

Nakon što je Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a, inauguriran u kandidata za ministra branitelja, danas je iz MUP-a potvrđeno da će Visoka policijska škola opet pokrenuti postupak oduzimanja njegove diplome zbog plagijata.

Visoki upravni sud u siječnju je pravomoćno srušio proceduru po kojoj je Brkiću bila oduzeta diploma, a sad će se postupak ponoviti sukladno regulama.

Zanimljiv tajming

Tako bi se mogao iskomplicirati njegov izbor za ministra branitelja, a presudnu riječ imat će premijer Tihomir Orešković, ali i Most koji je već najavio da će mu uskratiti podršku bude li mu oduzeta diploma. Iz Mosta danas nismo dobili odgovor podržavaju li i dalje Brkićevu ministarsku kandidaturu, a iz Vlade su nam neslužbeno poručili kako se “ništa nije promijenilo”.

– Zanimljiv je “tajming”, ali iz Mosta službeno nitko nije najavio veto na Brkićevo imenovanje. Uostalom sve informacije vezane za Brkića stare su i svima poznate – neslužbeno poručuju iz Vlade. S obzirom na sve ne čudi što je Brkić jučer i danas relativizirao svoju nominaciju za ministra, ne želeći ‘poginuti’ prije službenog izbora za ministra. Još je jedan ključan moment, Brkić ne želi ostaviti funkciju glavnog tajnika u HDZ-u. Danas, nakon povratka iz Londona, premijer Orešković rekao je da je Brkića nekoliko puta vidio i da mora s njim “sjesti i otvoriti diskusiju” kao što je činio i s ostalim kandidatima za ministre.

Izbor Brkića za ministra branitelja, gledajući njegove ratne i braniteljske zasluge, posve je logičan, ali ipak je neočekivan. Brkić je svim silama tumačio, nakon što je zamrznuo saborski mandat, da nije sposoban istovremeno biti i zastupnik i glavni tajnik HDZ-a. Provlačile su se i teze da se Brkić mora odraditi stranačke izbore u HDZ-u koji startaju 1. ožujka te da je to posao koji zahtijeva njegovo puno radno vrijeme. Tim više jer se šef HDZ-a prvi put bira po načelu jedan član jedan glas. No, nešto je presudilo da ipak Brkić bude predložen za ministra branitelja. Neslužbeno doznajemo da – koje je god Karamarko kombinacije vrtio – uvijek je na dolazio do Brkića. Više je razloga. Nakon Crnojine smjene, rijetkima se baš izlagalo i prolazilo moguće medijsko trančiranje.

Drugo, pojedini sugovornici iz HDZ-a smatraju da je procijenjeno kako jedino Brkić može riješiti problem šatora u Savskoj jer je cijenjen među braniteljima. Brkića se ocjenjuje kao “čovjeka zadatka”, specijalca koji rješava krizne situacije.

Ministar privremeno

Osim toga, Karamarko je nominiranjem Brkića za ministra ojačao njegovu poziciju u stranci, pogotovo zato što su neki Brkićevi neistomišljenici u HDZ-u priželjkivali njegovo odmicanje od partije. U Brkićevom političkom napredovanju moguće su tri opcije. Najmanje je vjerojatno da će se posvetiti samo ministarstvu. Druga je opcija da obnaša obje funkcije, a treća i vrlo zanimljiva jest da Brkić nakon što riješi šator prepusti ministarsku fotelju nekome drugome i vrati se na poziciju glavnog tajnika u HDZ-u.

>>Most je htio izbjeći da Milijan Brkić uđe u MUP i bude nadzornik Orepiću

>>'Je li razborito imenovati Milijana Brkića za ministra branitelja?'

Komentara 114

MS
mare_split
23:33 23.02.2016.

Zokin pakao mogao bi 'prerasti' u NJEGOV pakao ... i to ne zbog 'šmrkanja'! Živci Hrvata su na kraju! Ovakva opstrukcija komunj...skih pseudo- hrvata čin je strašnog zla, a to ne može proći bez 'odgovora' Istine! ne znam može lii to taj crveni virus shvatiti no, mare će mu reći: spremni smo i za Dom i za našu djecu!

BA
barbaizamerike
23:39 23.02.2016.

Anketa : Brkic

BO
borju
23:33 23.02.2016.

Odvjetnik Ivo Farčić tvrdi da je odluka Visoke policijske škole o ponavljanju postupka oduzimanja diplome njegovom klijentu Milijanu Brkiću - pogrešna. Ona, tvrdi Farčić, proizlazi iz pogrešnog iščitavanja presude Visokog upravnog suda u slučaju Brkić jer se taj sud u presudi očitovao o proceduri oduzimanja diplome koja je i postavljena kao problem. Sud se u provedenom postupku, tvrdi, nije mogao očitovati o nečemu što nije ni postavljeno kao problem. Naknadnim postupkom, ističe Brkićev odvjetnik, ne može se nadoknaditi nedostatak legitimiteta. Postojeći Zakon o visokom obrazovanju ističe dalje Farčić, predviđa mogućnost poništenja doktorata jer doktorat je znanstveni rad i mora imati izvornost, dok diplomski rad to nije i ne može se tretirati jednako kao doktorat. U postojećem Zakonu, predviđena je teža povreda pravila studiranja, ali po Farčićevoj tvrdnji sadašnji se zakon ne može primijeniti na slučaj Milijana Brkića jer u vrijeme kad je Brkić pisao i branio svoj diplomski rad on nije bio na snazi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije