Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Jelušić: SDP bi apsolutno koalirao s odgovornijim Živim zidom

Petra Maretić Žonja i Ivo Jelušić
Foto: Screenshot
11.05.2018.
u 13:34

O situaciji u SDP-u u studiju Večernjeg lista razgovaramo s članom vodstva te stranke Ivom Jelušićem u 11.30 sati.

Član vodstva SDP-a Ivo Jelušić gostovao je u današnjoj emisiji Večernjeg lista u kojoj je s našom novinarkom Petrom Maretić Žonja komentirao "goruću" aferu Mailovi, Martinu Dalić, moguću koaliciju sa Živim zidom, ali i trenutačno stanje u SDP-u. 

Martina Dalić nije trebala politički preživjeti ni prije dva mjeseca kada je započeta priča oko izglasavanja nepovjerenja. Istraživanje je pokazalo da dvije trećine građana RH ne podržavaju gospođu Dalić, ali nju podržava premijer Plenković i parlamentarna većina. Vidimo da koalicijski partneri traže ozbiljne razgovore, što znači da su nezadovoljni, da je doveden u pitanje i njihov kredibilitet i da oni više ne mogu stajati iza takve politike – ističe Jelušić

Jelušić smatra kako je jedino moguće rješenje ostavka Vlade koja više nema kredibilitet pa da građani procjene zaslužuju li i dalje raditi svoj posao te da se DORH mora uključiti u cijelu aferu povezanu s Martinom Dalić.

– Mi jesmo uvijek za to da Sabor ima kontrolnu ulogu jer mu je to ustavna pozicija na svim političkim i gospodarskim procesima u državi. Moramo voditi računa o tome da ne bude naše saborsko povjerenstvo alibi DORH-u da ne može raditi posao. Ustavni sud je za lex Agrokor rekao da je u skladu s Ustavom. Mi imamo na desetine zakona koji su u skladu s Ustavom, ali to ne znači da su to dobri zakoni – kaže Jelušić. 

Bernardić hitno traži prijevremene izbore, a rejting SDP-a poprilično je nizak.

– Predsjedniku Bernardiću u interesu je ono što je u interesu SDP-a, a u interesu SDP-a je ono što je u interesu Hrvatske. U ovom trenutku u interesu je Hrvatske da vlast koja se jako kompromitirala ne vodi dalje državu. Prema tome, izbori su nužnost – napominje Jelušić. 

Budući da ne bi imao većinu i da se raspišu izbori, SDP bi morao koalirati

– Koalirali bismo s onima koji su nama programski bliski. To sigurno nije HDZ ili oni koji su još više desno. Ako se Živi zid počne ponašati odgovornije, onda bismo apsolutno koalirali s njima. Ali, naravno, pod uvjetom da odustanu od nekih svojih zahtjeva koje sada postavljaju, poput izlaska iz Europske Unije. Ako oni odustanu od toga, zašto ne? Kad bi Živi zid došao u poziciju odgovornosti da upravlja Hrvatskom, promijenili bi svoju retoriku – zaključuje Jelušić.

Komentara 40

BA
barbaizamerike
13:53 11.05.2018.

Anketa: SDP bi koaliro i sa crvenim djavolom samo da se docepa vlasti i drzavnih jasala

Avatar ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
13:58 11.05.2018.

SDP propada kao što je 91 propala Yugoslavija .. Nema više povratka ni oporavka za crvenu petokraku .. Zbogom i više se ne vracaj !

MA
Marko1337
15:22 11.05.2018.

Komunjare bi koalirale i sa četnicima samo da se dočepaju vlasti i financija koje je uredio Plenković Koalicija sa ćetnicima toj gamadi bi bila prirodna, kao što su pod titovom palicom složni poubijali preko milijnu Hrvata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije