Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Intervju - Miroslav Radman: Sve smo bliže revoluciji

Naslovnica 24.7.2017.
24.07.2017.
u 00:01

Dr. Miroslav Radman jedan je od organizatora kongresa o biomedicinskim dostignućima održanog u Institutu za istraživanje života (MedILS-u) u Splitu, na čijem je čelu. 

Stotinjak vodećih svjetskih znanstvenika iz više od 20 zemalja raspravljalo je o napretku znanosti i otkrivanju lijekova za najteže bolesti. S dr. Radmanom razgovarali smo o novostima s kongresa, a ispričao nam je i nevjerojatnu priču o mogućnosti reverzije starenja, odnosno o pomlađivanju, projektu na kojem radi.

U Split ste doveli elitu biomedicinske znanosti. Što biste izdvojili kao najzanimljivije o čemu se razgovaralo na kongresu?

Tema je bila napredak u biomedicinskim istraživanjima. Dominantan je razvoj novih metoda i tehnologija za istraživanje, identifikaciju molekula i molekularnih defekata, odnosno detektiranje koji su to defekti na bazi molekula koji uzrokuju razne bolesti. Malo se bavimo infektivnim bolestima budući, srećom, imamo iza sebe vakciniranje i antibiotike. Uglavnom se bavimo problemima neizlječivih bolesti vezanih uz starenje. To su sve degenerativne bolesti, kardiovaskularne, neurodegenerativne, sve forme raka, autoimune bolesti, sve što dolazi češće kako starimo. Sve su to bolesti vezane uz starenje. Ključno je pitanje što je uzrok tih bolesti. Kad bismo to znali, kao u slučaju virusa i bakterija, mogli bismo raditi na vakcinama, nekim novim antibioticima i drugome. Međutim, znanstvenici se nisu složili oko toga što je zapravo početni uzrok, nego se istražuju vrlo komplicirane posljedice degenerativnih bolesti koje se razvijaju sve više. Puno se zna o posljedicama bolesti za bolesnika, a nismo se još složili oko toga što to u starenju pokreće razvoj tih bolesti.

>>Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka ili u e-izdanju! 

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Milanović, Karamarko i Petrov u utrci za Pantovčak?

>>Ministar rada Pavić: Ne želimo Filipince, to je kultuloroški šok za nas

>>Nova scena u Hrvata: Umjesto desnih, bitku s lijevima vode liberali

>>Kek uz Armadu nakon što se sukobila s policijom

Ljetna panorama: 

>>Novac za film o ulici Arsena, Miše i Vice prikuplja se modernim "žicanjem"

>>U komadu spavaju 30 minuta, vrijeme za njih ne postoji i nemaju vođu

>>Feljton - Povijest stripa: Tintin, Flash, Modesty Blaise, Lucky Luke, Diabolik...

Komentara 14

MA
Malenkost
07:48 24.07.2017.

Zacudujuce ali i zaprepascujuce je koliko su Hrvatski "Istrazivaci" ili "svijetski priznati" Tipovi spremni na izjave koje ne pravi inace nitko na zapadu slicnog "Kalibra" Znanstvenika, zivim vec 38 godina u Njemackoj i ne citah nikada ovakve "smijele" izjave. OdOd pustih svijetskih Znanstvenika Hrvatska na dnu Evrope, po svemu: IQ Stanovnistva, PISA Studija nase djece. A da o Mitu i Korupciji u svim porama Drustva i Politike te sudstva da ne pricamo. Sanader, Vidosevic i Todoric nisu iznimke nego pravila HR Stanja, slicno je i u nasem susjedstvu.

DH
dhus
20:54 23.07.2017.

Lopovi ce imat tri zivota a radnik pola od jednoga

DR
Draš
21:00 23.07.2017.

Bogati će kao vampiri sisati krv.Filipinci katolici su kao kulturološki šok i nisu poželjni(mada rade širom svijeta i nitko se na njih ne žali) ali muslimani iz Pakistana i Afganistana nisu,svaka čast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije