Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Internetski monopolisti poveli su rat: Na udaru su sloboda i demokracija

Australija je zakonom regulirala da moraju platiti izdavačima pa je Facebook blokirao sadržaj koji donosi ikakve vijesti, pa i nužne obavijesti
23. veljače 2021. u 09:53 1 komentara 750 prikaza
Zaštita autorskih prava, ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Kad je 2000. usvojena Direktiva o elektroničkoj trgovini, koja je omogućila tzv. režim slobodne luke za internetske platforme i trebala potaknuti poduzetnički razvoj internetskog biznisa, nitko nije računao da će tada benigne društvene mreže poput Facebooka i platforme poput YouTubea i Googlea postati himere koje sad već ozbiljno ugrožavaju slobodu i demokratičnost. I korporativnu i medijsku.

internet kupovina VARAJU POTROŠAČE Otkrivena velika prijevara: Prilikom kupnje na internetu dobro pripazite na ovo

Tijekom posljednjih 20-ak godina ove, sad već monopolističke platforme, razvile su poslovne modele u kojima su zaradile na reklamama na prijenosu medijskih sadržaja, sa zanemarivom ili nikakvom naknadom proizvođačima sadržaja – autorima i nakladnicima. Ali i bez ikakve odgovornosti za sadržaj koji prenose te s alarmantnim problemima zloporabe osobnih podataka korisnika. Preveli su fikciju u stvarnost i postali Veliki Brat iz Orwellove “1984.” više od CIA-e, KGB-a i svih tajnih službi zajedno.

Ušle su u konfrontaciju s državama koje su im odlučile zakonima naložiti da plate naknade autorima i izdavačima. Žestina njihove pobune izgleda kao pravi korporativni međudržavni rat.

Winter weather Jan 25th 2021 JOŠ SE NE ZNA UZROK Misteriozna smrt Hrvatice u Oxfordu: Na internetu pretraživala 'smrt utapanjem', ali pronađeni i tragovi davljenja

U Europi je krenulo s Francuskom koja je prva implementirala u zakon Direktivu o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU pokušavajući ispraviti neravnoteže, a ovih je dana eskaliralo u Australiji koja je zakonom regulirala da platforme moraju platiti naknade izdavačima za poveznice s vijestima.

Facebook je tada blokirao sav sadržaj koji donosi ikakve vijesti, pa i nužne obavijesti. Uslijedila je međunarodna reakcija, Kanada je dala potporu Australiji i najavila sličan zakon, podršku je obećalo još 15 zemalja. Sve jako podsjeća na ratno stanje i savezništva iako pomahnitali sudionik nije država, nego korporacija koja pokušava uspostaviti sve elemente državnosti; ne tako davno propala im je ideja kreiranja svog novca, virtualne kriptovalute.

Nevjerojatna priča Upoznali su se putem interneta i samo 24 sata nakon upoznavanja zaručili: 'Odmah smo znali da je to ono pravo'

U Hrvatskoj je u saborskoj proceduri Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima; od zakonodavca su autori tražili, ali nije i uvršteno, da platforme daju izdavačima uvide u algoritme izbora i redoslijeda objavljivanja sadržaja. Nadamo se da će razmisliti o tome, da opet ne bude, govoreći Facebook jezikom: “One dollar short, one minute late.”

 

Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Dacia Sandero Stepway
ROBUSTAN I SVESTRAN
Avanturistički duh plus dobar roštilj jednako dan za pamćenje
  • ramboto:

    Na što se to pretvorilo, nemoguće. To su monopolističke oglašivačke kompanije koje milijarde dolara, veliku većinu svog profita zarađuju od reklama. Osim toga da je netko pričao da će ljudi dobrovoljno pristati da ih špijuniraju što rade, koje su im ... prikaži još!im navike, interesi, što su kupovali, gdje su bili.... ne bi vjerovali ni u najtamnije doba tajnih službi. Sve pod izlikom za njihovo dobro i bolje korisničko iskustvo. Lol. Također i te podatke o ljudima nastale špijuniranjem preprodaju. Još se tome može pridodati da su te oglašivačke kompanije postali svjetski cenzori drugog mišljenja što se pokazalo u zadnjih godinu dana.