Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na vrletima Mosora

Instruktori HGSS-a osposobljavaju spasioce iz regije

HGSS (1)
Foto: HGSS
1/3
28.05.2012.
u 13:03

Zahvaljujući HGSS-u Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ima svoje instruktore s prestižnim svjetskim licencijama

Helikopterski instruktori Hrvatske gorske službe spašavanja obučavaju ovih dana na Mosoru 40-ak spasioca, liječnika i pilota iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore za pružanje helikopterske pomoći onima kojima je to potrebno.

Pod budnim okom hrvatskih instruktora na helikopterima švicarske gorske službe spašavanja provode najzahtjevnije terenske vježbe na liticama Mosora nakon čega će polaznici dobiti priznate europske certifikate.

Helikoptersko spašavanje i prijevoz u Hrvatskoj još se provodi letjelicama koje su izvan civilnog registra i čitava djelatnost nije usklađena s europskim propisima. No nakon ulaska u Europsku uniju Hrvatska će morati uskladiti helikopterski sustav pomoći i spašavanja s međunarodnim propisima.

– Zahvaljujući HGSS-u Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ima svoje instruktore s prestižnim svjetskim licencijama, ne samo spasilaca nego i pilota i liječnika koji su međunarodno certificirani za takvu djelatnost. HGSS ima veliko vlastito i međunarodno iskustvo te ravnopravno surađuje s najboljima u svijetu.A broj jedan u svijetu u toj specijalnosti zasigurno je švicarska gorska služba spašavanja i Air Zermat koji na svom području jednom danu zna odraditi po 40-ak helikopterskih spašavanja – ističe Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.

Dodaje da su Švicarci prvi u svijetu počeli provoditi najzahtjevnija stijenska helikopterska spašavanja uključujući i ona u Himalaji. Naši spasioci redovito odlaze u Švicarsku, razmjenjuju iskustva i odlaze na zajedničke vježbe, a upravo zbog prijateljstva dviju službi, dugogodišnje i dobre suradnje, Hrvatska gorska služba spašavanja u suradnji s njima oformila je Regionalni centar za obuku za ovaj dio Europe.

– Naši instruktori osposobljavaju spasilačke službe diljem svijeta, poglavito u regiji i za brojne druge spasilačke specijalnosti (search management, spašavanje na brzim i divljim vodama, obuka medicinara i laika za izvanbolničko zbrinjavanje ozlijeđenih, potražni psi, speleološka spašavanja i speloronjenja). HGSS je nacionalno i svjetsko središte izvrsnosti i odavno je ispunio najviše standarde i sposobnosti. Zato je već desetljećima motor razvoja sustava u Hrvatskoj, ali i regiji. Pokretač je donošenja niza zakona i propisa, uvođenja broja 112, prvi je pokrenuo sustav dežurstava kako ozlijeđeni i bolesni ne bi s otoka i drugih mjesta išli bez medicinske pratnje i vlasnik je najprestižnijih svjetskih spasilačkih licencija, uključujući i one instruktorske. Zahvaljujući HGSS-u Hrvatska je sigurnija, a pomoć učinkovitija – kaže pročelnik Prizmić.

Zbog kvalitete rada HGSS-a Hrvatskoj je povjerena organizacija Svjetskog spasilačkog kongresa IKAR-CISA koji će se održati iduće godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije