Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanstveni lider

Institut R. Bošković formira centar za istraživanje Velikog praska

svemir
11.10.2011.
u 08:05

Hrvatski znanstvenici osnivaju veliki regionalni centar za istraživanje svemira u Hrvatskoj?

Član hrvatskog istraživačkog tima u CERN-u i predstojnik Zavoda za eksperimentalnu fiziku dr. Tome Antičić smatra kako Hrvatska nakon ulaska u EU ima priliku iskoristiti više milijardi eura iz europskih fondova za gradnju, odnosno uspostavu regionalnog centra za istraživanje svemira, piše Tportal.

Institut Ruđer Bošković mogao bi povući nekih stotinjak milijuna eura da se obnove zgrade i laboratoriji, od čega bi 20-ak moglo ići za projekt NA61, smatra dr. Antičić.
Također je kazao da su u posljednjih nekoliko godina znanstvenici otkrili da se kvark-gluonska plazma počinje diferencirati u čestice na nešto nižim energijama od onih na kojima radi LHC – upravo na energijama na kojima istražuje NA61.

Institut Ruđer Bošković prvi je put uspio kroz europske projekte dobiti sredstva da pokrene simulaciju, izgradnju i testiranje tzv. vertex detektora.
Za projekt je već izdvojeno 1,3 milijuna eura, a IRB će prvi put zaposliti četiri strana znanstvenika postdoktoranda na tri godine. Na projektu će sudjelovati do 20 hrvatskih stručnjaka iz Zavoda za eksperimentalnu fiziku. Detektor će se graditi najmanje dvije, tri godine. U njegovu gradnju mogle bi se uključiti i neke naše tvrtke poput Končara koji je za CERN već radio određene sustave – ističe dr. Antičić.


 

Komentara 20

Avatar Nikad robom
Nikad robom
21:19 11.10.2011.

Hrvatski znanstvenici osnivaju veliki regionalni centar za istraživanje svemira u Hrvatskoj? ne, nego u kini :( stvarno glup podnaslov...

UK
Ugo Kajvez
17:49 12.10.2011.

Bilo bi lijepo kad bi to samo tako išlo, ...... uz takvu lovu UVIJEK idu POLITIČKE odluke ..... i molim lijepo koje bi to trebale biti političke snage da dovuku takav novac u RH za BILO koji projekt ................ čista iluzija, dapaće HALUCINACIJA, dobar fix za smijati se ..... u prijevodu MISSION IMPOSSIBLE .............. it ain\'t gonna happen! ............. forget it! ......

PR
promjena2
14:20 11.10.2011.

LHC je se nadometnuo sa jednom grupom \"surogatim-fizicarima\" iz vise zemalja koje su poneke uvidjeli da je CERN evropska najveca crna jama koja guta milijarde eura. U cernu rade \"surogati-fizicari\" koji zele roditi Peter Higgsovu cesticu i sve do danas nijedan \"surogati fizicar\" nemoze postati trudan i prije sest tjedana sam postavio to pitanje koji je to razlog da do sada nijedan nemoze postat trudan sa Peter Higgsovom cesticom. Odgovor je zagrmio takvom brzinom brzi od svjetla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije