Naslovnica Vijesti Hrvatska

Institucijama koje ignoriraju revizore kazne od 20.000 do 50.000 kuna

Javne institucije koje su predmet kontrole Državnog ureda za reviziju zanemaruju trećinu njihovih naloga i preporuka za ispravke
23. srpnja 2018. u 19:43 2 komentara 432 prikaza
Ivan Klešić
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ministarstvo financija pokrenulo je proceduru izmjene Zakona o državnoj reviziji kako bi dali na značaju njihovu radu.

Melita Bestvina Hrvatski “apsurdistan” Bošnjaković poništio reimenovanja za 100 vještaka

Javne institucije koje su predmet kontrole Državnog ureda za reviziju ignoriraju trećinu njihovih naloga i preporuka za ispravke. Vlada najavljuje da će uvesti sankcioniranje subjekata revizije i odgovornih osoba koje ne izvršavaju dane naloge i preporuke. Zasad se ne navodi visina kazne, no postojeći zakon propisuje da se ona kreće od 20-50 tisuća kuna za instituciju i 5-10 tisuća kuna za odgovornu osobu odnosno rukovoditelja koji odbiju surađivati s revizorima i ne dostave im tražene podatke.

Andrej Plenković Objavljena izvješća HDZ-u oko 4 milijuna kuna manje donacija nego lani, na prvom mjestu HNS

Slična bi se kazna mogla propisati i institucijama i njihovim šefovima koji se ogluše na dobiveni nalog ili preporuku. Osim kazni novi će zakon detaljnije propisati i način na koji će Državna revizija kontrolirati rad središnje banke, što je uneseno u zakon u vrijeme kad je Most bio koalicijski partner HDZ-a.

Već i tada govorilo se da državna revizija nije dovoljno kvalificirana za kontrolu središnje banke, pa će im novi zakon omogućiti da za “rješavanje specifičnih pitanja” angažiraju vanjske suradnike. Predlagač promjena ističe da će način obavljanja revizije Hrvatske narodne banke biti usklađen s mišljenjima Europske središnje banke koja smatra da državnu reviziju središnje banke treba provoditi na nepolitičkoj, neovisnoj i potpuno profesionalnoj osnovi.

Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a CRO Demoskop HDZ zaustavio pad podrške, SDP i dalje u padu

Ministarstvo financija očekuje da će se smanjiti broj naloga i preporuka po kojima nije postupljeno, odnosno da će utjecati na jačanje fiskalne odgovornosti

Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić

Ivan Klešić
1 / 6
Inicijativa Ovršni ustanak u nedjelju je na Trešnjevačkom placu skupljala je donacije za bivšu ministricu gospodarstva Martinu Dalić. 
Autombil, gorivo
Veliki vodič kroz goriva
Kako kaloričnost goriva utječe na vaš motor?

A1 izdvaja za Vas

  • marela:

    Minimalna kazna treba biti sa jednom nulom više, kao i maksimalna. Ispada, da porezni obveznici ( za sve i svašta) plaćaju veće kazne od institucija, u kojima se u reviziji svašta može naći.

  • MehutoGonzales:

    Jel moze bit kazna otkaz upravama bez prava na otpremnine i trajna zabrana rada u drzavnim sluzbama plus 100.000 kn po džepu osobno tim “facama” ?