Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Medicinski tehničar iz Osijeka otkrio razliku rada u struci u Hrvatskoj i Engleskoj

Uspoređujući rad u struci u Hrvatskoj i Engleskoj Vjekoslav je istaknuo da tamo svaki zaposlenik zna što mu je posao i koja su mu ograničenja, a sve je strogo regulirano radničkim pravima.
20. prosinca 2017. u 09:59 47 komentara 4700 prikaza
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

Mladi medicinski tehničar Vjekoslav Šimić dio je statistike Hrvata koji su otišli raditi u inozemstvo. 

Lisabon Blagdanska putovanja Za Božić će u inozemstvo 10 posto više Hrvata nego lani

Šimić (21) je zbog boljih uvjeta rada i veće plaće već bio otišao raditi u Irsku prije dvije godine, no nakon tri mjeseca vratio se u rodni Osijek zbog natječaja za posao u Kliničkom bolničkom centru, piše Glas Slavonije

Vjekoslav je od tada radio u Centru objedinjenog bolničkog prijama. – Upisao sam Medicinsku školu zato što doista volim pomagati ljudima, ali sam ubrzo shvatio da u Hrvatskoj nije cilj pomagati ljudima, nego rasteretiti se posla, odnosno što brže odraditi neki posao bez obzira na kvalitetu ili stručnost pri njegovu obavljanju. Poznato je da su kod nas medicinski tehničari zaduženi za mnoge poslove, od pranja ambulanti, dijeljenja terapije, pranja pacijenata, vađenja krvi, pa sve do invazivnih zahvata i ispunjavanja dokumentacije – ispričao je Vjekoslav. 

No, unatoč natprosječnoj plaći za hrvatske prilike te stečenom znanju i iskustvu u struci, Vjekoslav je zbog preopterećenosti i stresa odlučio dati otkaz i opet otići u inozemstvo. Tako će za dva mjeseca osječku adresu zamijeniti engleskom, odlazi raditi u Brighton, obalni grad na jugu Britanije. Tamo je s dvoje kolega iz osječkog KBC-a pronašao posao, a sad još samo mora položiti ispit o poznavanju engleskog jezika. 

Kako je ispričao, Vjekoslavu će rad u Engleskoj biti samo odskočna daska za budućnost jer će nakon godinu dana radnog staža ondje steći tzv. plavu kartu, vizu koja mu poput stanovnika Velike Britanije omogućuje odlazak na rad u zemlje članice Commonwealtha.

– Nakon Engleske planiram ići raditi u Australiju ili na Novi Zeland, jer smatram da su to obećane zemlje u kontekstu skrbi za pacijenta, radničkih prava, ali i cjelokupnog životnog standarda – rekao je Vjekoslav za Glas Slavonije i dodao da će mu početna bruto plaća iznositi dvije i pol tisuće funti te da će rasti sa svakim položenim tečajem i edukacijom. 

Uspoređujući rad u struci u Hrvatskoj i Engleskoj, Vjekoslav je istaknuo da tamo svaki zaposlenik zna što mu je posao i koja su mu ograničenja, a sve je strogo regulirano radničkim pravima. Medicinski tehničari rade 38 sati tjedno, a prekovremeni rad se oporezuje kao redovita satnica. 

Pogledajte i galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Autobusna stanica u Petrinji Deutsche Welle Iz Petrinje u inozemstvo odlaze cijele obitelji: "Moja djeca ovdje nemaju budućnost" 09.06.2014., Koprivnica - Izgradnja trece niskoenergetske zgrade kasni zbog, kako tvrde radnici, glavnog izvodjaca tvrtke Gradnja i kooperanata koji salju premalo radnika na gradiliste. Photo: PARADOKS Radnika nema, a uvoz su zabranili: Odlazak radnika u inozemstvo i mirovinu ubrzano prazni burzu rada Đuro Hranić, portal (1) Uskrsna poruka Nadbiskup Hranić: 'Mladi u inozemstvo odlaze zbog pomodarstva i konzumerizma'
Zagreb: Ministar Božinović najavio donošenje najstrožih mjera u drugom valu koronavirusa
NOVE RESTRIKCIJE
Hrvatska od vikenda pod strožim mjerama: Aktivira se i Arena Zagreb za lakše bolesnike
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
 • Avatar raco
  raco:

  Evo još jednog dokaza da smo mi zemlja Apsurdistan, dakle besplatno školovanje za sve a poslije ti isti odu van.Pa gdje toga ima?? Mišljenja sam da se i kod nas školovanje treba početi naplaćivati što prije, pa kad vrati pare ... prikaži još! što smo uložili u njegovo školovanje i usavršavanje, može kud hoće.

 • dosadno:

  Još jedan članak ovih tzv. novina koji otkriva toplu vodu, odnosno da uvijek ima/može bolje (financijski). A uz to je još jedan u nizu onih koji će dobro poslužiti svima koji jedva čekaju da pljunu na sve ovdje.

 • Avatar mofo
  mofo:

  Šta ovo svaki dan mora u večernjem biti reklama za inozemstvo? Vi baš želite što više ljudi natjerati na razmišljanje o odlasku?