Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskrsna poruka

Nadbiskup Hranić: 'Mladi u inozemstvo odlaze zbog pomodarstva i konzumerizma'

Đuro Hranić, portal (1)
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
21.03.2016.
u 16:26

– Zaposleni daju otkaze te odlaze i pomalo olako, zaboravljajući na blagodati koje ima pruža život u domovini i ne razmišljajući o poteškoćama druge vrste koje ih sigurno čekaju i koje sa sobom donose 'kruh sa sedam kora' i život u tuđini – istaknuo je Hranić

Đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić poručio je u svojoj uskrsnoj poruci kako može razumjeti odlazak mladih i cijelih obitelji iz Hrvatske zbog nemogućnosti da nađu posao, ali i upozorio da neki Hrvatsku napuštaju i zbog pomodarstva i konzumerizma, jer kalkuliraju samo o visini zarade u domovini i inozemstvu.

– Dok nas napuštaju i iz naših župa iseljavaju ne samo mladi nego i čitave obitelji s djecom, pozvani smo na obnovu vjere u Boga i na veći stupanj samokritičnosti. Dio onih koji odlaze predugo čekaju na bilo kakvo radno mjesto te možemo razumjeti njihovu odluku o odlasku u tuđinu. Ali, ne možemo istodobno ne upozoriti i na pomodarstvo, na duh konzumerizma i na kratkovidne kalkulacije isključivo o visini zarade u domovini i inozemstvu, zbog čega i zaposleni daju otkaze te odlaze i pomalo olako, zaboravljajući na blagodati koje ima pruža život u domovini i ne razmišljajući o poteškoćama druge vrste koje ih sigurno čekaju i koje sa sobom donose "kruh sa sedam kora" i život u tuđini – istaknuo je Hranić u obraćanju novinarima u Nadbiskupskom domu u Đakovu.

 Vjernike je pozvao da ne gube nadu i budu svjesni da "i u domovini mora poslije velikoga petka svanuti uskrsno jutro", pozivajući i na solidarnost s nezaposlenima, s onima koji su pod prijetnjom ovrhe, s onima koji su "bačeni u okove ropstva suvremenoga načina života i društva".

 Napomenuo je kako se ovogodišnji Uskrs slavi u ozračju Svete godine milosrđa, koju na poseban način obilježavaju i hodočašća u katedralu sv. Petra u Đakovu, povezana i sa 150. obljetnicom početka njezine gradnje. 

Vjernike je pozvao da u iskustvu Božje ljubavi i milosrđa nadvladaju pesimizam i malodušje. – Pozvani smo da vratimo dostojanstvo siromašnima i svima onima kojima je dostojanstvo oduzeto, da, nasljedujući Božju nježnost, suosjećamo s onima koji trpe zbog duhovnog siromaštva i praznine, smatrajući da više nemaju nade – istaknuo je đakovačko-osječki nadbiskup. 

 Upozorio je i na zabrinjavajuće razmjere depopulacije u hrvatskim krajevima te pozvao na poticanje svih odgovornih, "ali i nas samih, na snažnije življenje solidarnosti i milosrđa".

>>Neurokirurg Štimac: Mladi odlaze jer u Hrvatskoj nema reda i pravde

>>'Niti jedna vlast nije poduzela mjere demografske obnove, a Hrvatska nestaje'

Komentara 37

AN
anticenzura
17:20 21.03.2016.

Kakav kruh sa sedam kora. Na Zapadu ljudi uzivaju u pravnim i pravednim drzavama. Zive zivot dostojan ljudskoga bica, a ne zatrovani vasim poremecenim tematikama iz 2.svjetskog. Ja tu ne bi zivjela, nema tih para. Medju popinama i kradzevcima. A drzava citava u rasulu, zakon uopce ne postoji u drzavi, ne daj Boze da ti se nesto desi, nema te tko braniti, i mozes i u zatvor zavrsiti neduzan. Brrr.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
16:43 21.03.2016.

eto ga na sad. On zna. on nema pojma kako mladi zive. On nema pojma o realnom zivotu.

Avatar soliloquy
soliloquy
17:21 21.03.2016.

Dok mladi u inozemstvo idu zbog pomodarstva, katolički svećenici obično odlaze zbog istraga o pedofiliji. Svakom svoje, valjda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije