Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bauci se bore za istospolne zajednice i njihova prava

Dino Bauk čestitao je rođaku Arsenu i na uvođenju dvojezičnih ploča
09. ožujka 2015. u 21:00 10 komentara 942 prikaza
17.02.2014., Zagreb - U Saboru je odrzana sjednica Nacionalnog vijeca za pracenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. Arsen Bauk.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatska je prošlog ljeta dobila Zakon o životnom partnerstvu, a nešto više od pola godine kasnije naši prvi susjedi Slovenci potpuno su izjednačili sva prava istospolnih i heteroseksualnih parova. Znakovito je u obje te priče da su u njima važne uloge odigrala dvojica Bauka. U Hrvatskoj ministar Arsen Bauk čije je Ministarstvo uprave i izradilo Zakon o životnom partnerstvu, a u Sloveniji Dino Bauk, pristaša Združene ljevice, stranke koja je u slovenskom parlamentu i predložila donošenje zakona kojim je postignuta potpuna bračna jednakost.

Obojica u ministarstvima

I ne bi u toj priči bilo ništa neobično da dvojica Bauka nisu i rođaci te da ih povezuje i to što su obojica iskusila rad u ministarstvima. Arsen je dogurao do ministarske pozicije, a Dino je osam godina proveo u slovenskom Ministarstvu školstva, od čega je dvije godine bio šef kabineta ministru. I premda Dino skromno naglašava da on, za razliku od svoga rođaka, nije imao ulogu u donošenju slovenskog zakona kojim je postignuta bračna jednakost, već su taj posao obavili zastupnici Združene ljevice na čelu s Matejem Tašnerom Vatovcem, činjenica je da ih on otvoreno podupire, a kao odvjetnik davao im je i pravne savjete. Osim toga, nakon što je slovenski parlament donio tu povijesnu odluku, punu potporu i novom zakonu i Združenoj ljevici Dino Bauk dao je i u svojoj kolumni koju redovito jednom do dva puta mjesečno piše za slovenski tjednik Mladinu.

– Nisam član te stranke, ali je točno da podupirem Združenu ljevicu. I u kolumnama, ali i kao njezin simpatizer – kaže Dino Bauk. A kao što je čestitao Združenoj ljevici, isto je tako prošlog ljeta, kaže, čestitao i svom bratiću Arsenu Bauku kada je Sabor RH izglasao donošenje Zakona o životnom partnerstvu.

papa,vatikan,kosti Vatikanski upitnik Talijanski biskupi moraju se izjasniti o istospolnim zajednicama 18.06.2011., , Zagreb - Najbrojniji 10. Zagreb Pride okupio velik broj pripadnika LGBT zajednice i osoba koje podrzavaju drugacije seksualne orijentacije Pola godine Zakona Vjenčalo se 39 gay parova, nitko nije objavio fotografije

Arsen stariji 12 dana

– Ponosim se što je to napravio. Ali nisam mu čestitao samo na tome. Zvao sam ga i kada je uvodio dvojezične ploče i na tome mu također čestitao – kaže Dino Bauk koji danas s partnerima vodi odvjetnički ured, sa suprugom Majom odgaja troje malodobnih sinova, a uskoro će objaviti i svoj prvi roman. Danas se dvojica rođaka rijetko viđaju. Najčešće je to, kaže Arsen, jednom godišnje, i to u Pučišćima na Braču odakle su i rodom. Ali dok su bili djeca, cijelo su ljeto bili zajedno.

– Moj je djed imao puno djece, a jedini sam ja od svih unuka živio na Braču. U dobrim smo odnosima i jako mi je drag rođak. Rođeni smo iste godine i istog mjeseca, ali ja sam stariji 12 dana – kaže Arsen. Iako ima dosta sličnosti sa svojim rođakom, u nekim se temama, kaže, ne slažu, no ne otkriva u kojima. Nogomet sigurno nije u pitanju, jer obojica navijaju za Hajduk. 

>> Arsen Bauk: Ne postoje duhovi među biračima 

>> LGBT udruge tražit će da lezbijski i gej parovi mogu posvajati i djecu

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar Neanderthalac
  Neanderthalac:

  Bauci, babe-roge, trolovi... Ima li kraja ovoj noćnoj mori?

 • ObrenM:

  Kada se saberu svi racuni,ako se izuzmu politicari ,kod nas su najbolje prosli ped. i lez.

 • Avatar HrvatskiNacionalist
  HrvatskiNacionalist:

  ljevica je uništila sloveniju, ljevica uništava hrvatsku .... pogledajte viktora orbana koji je došao na uništenu madjarsku, kad je pobjedio ljevicu na izborima madjarskoj je krenulo