Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatikanski upitnik

Talijanski biskupi moraju se izjasniti o istospolnim zajednicama

papa,vatikan,kosti
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
07.01.2014.
u 10:01

Odgovori trebaju oslikati stanje u društvu, a na osnovu čega će biskupska sinoda raspraviti i dogovoriti kako se prema određenim situacijama odnositi

Svih 226 talijanskih biskupija imalo je rok do danas, 7. siječnja, za ispunjavanje i slanje Talijanskoj biskupskoj konferenciji (CEI) i zatim Vatikanu odgovora na upitnik o obiteljima koji u listopadu prošle godine upućen svim biskupijama, pa tako i hrvatskim.

Odgovori na pitanja bit će okosnicom za dokument izvanredne biskupske sinode o obitelji koju je sazvao Papa Franjo za listopad ove godine. U talijanskim biskupijama provedena je kapilarna rasprava o 38 pitanja. Odgovori trebaju oslikati stanje u društvu, a na osnovu čega će biskupska sinoda raspraviti i dogovoriti kako se prema određenim situacijama odnositi. Svi mediji su najviše pažnje posvetili pitanjima vezanima za istospolne zajednice.

Evo pitanja iz vatikanskog upitnika: Jesu li, po građanskom pravu, izjednačene s brakom? Kakav je stav Crkve prema njima? Kakav je pastoral za njih? Kako raditi s djecom koju su usvojili takvi parovi? Nakon što su provedene rasprave u biskupijama i odgovori na pitanja poslani CEI, u Vatikanu će tajništvo biskupske sinode pripremiti dokument za izvanrednu biskupsku sinodu na temu: Pastoralni izazovi obitelji u kontekstu evangelizacije. Nakon te izvanredne sinode, koja će se održati od 5.-19. listopada ove godine, redovna biskupska sinoda će se održati 2015. godine i tada će se dobiti konačni odgovor na pitanje kako će se Crkva, odnosno njezin pastoral, prilagoditi kretanjima u društvu.

U Italiji ima i onih koji drže kako talijanski biskupi nisu s duhom suradnje primili inicijativu tajništva sinode, a koji je potpisao Papa Franjo, da se odgovara i na pitanja o homoseksualizmu, osobama gay, parovima gay itd., a što podtajnik CEI-a i njezin glasnogovornik Domenico Pompili, odbacuje. "Mi smo odmah podijelili upitnik i proveli kapilarnu konzultaciju", izjavio je mons. Pompili. Razne biskupske konferencije organizirale su raspravu na razne načine, a prema informacijama koje stižu u Vatikan, bilo je slučajeva, kao u Švicarskoj ili Njemačkoj, gdje je odaziv vjernika bio veliki.

>> Papa Franjo u svibnju putuje u Svetu zemlju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije