Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pola godine Zakona

Vjenčalo se 39 gay parova, nitko nije objavio fotografije

18.06.2011., , Zagreb - Najbrojniji 10. Zagreb Pride okupio velik broj pripadnika LGBT zajednice i osoba koje podrzavaju drugacije seksualne orijentacije
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
06.02.2015.
u 19:10

Partnerstvo u Hrvatskoj još nije ozakonio nijedan par stranaca

Od 5. kolovoza kada je Zakon o životnom partnerstvu stupio na snagu do danas sklopljeno je 39 životnih partnerstva. Najviše u Zagrebu, no širi se i popis drugih gradova po Hrvatskoj u kojima se homoseksualni parovi odlučuju na odlazak k matičaru. Kako doznajemo iz Ministarstva uprave, nova životna partnerstva uskoro će biti sklopljena i u Osijeku i Kastvu, gdje će sudbonosno da izreći po dva istospolna para, a nova su vjenčanja najavljena i u Zagrebu te Pakracu. Iako protivnika Zakona nije bilo malo, baš sve su ceremonije protekle bez ijednog incidenta.

– Zemlja se nastavila okretati oko Sunca. Postoje doduše određene klimatske promjene i pada snijeg, ali to nema veze sa donošenjem Zakona o životnom partnerstvu – ciničan je ministar uprave Arsen Bauk, čije je ministarstvo izradilo zakon koji je Hrvatsku svrstao uz bok najdemokratskijih država. U udrugama koje promiču LGBT prava tvrde da će homoseksualnih "vjenčanja" biti sve više kako se bude bližilo ljeto.

Usporedbe radi, u Sloveniji, koja istospolne zajednice priznaje od 2006. godine, do sada je sklopljeno 87 životnih partnerstava.

Ne žele komentare na netu

Osim s hrvatskim državljanima, životno partnerstvo u Hrvatskoj sklapali su hrvatski državljani i sa strancima, a do sada nije zabilježen nijedan slučaj sklapanja životnog partnerstva između dvije strane osobe. Možda će se i to promijeniti.

– Nedavno nam se javio gay iz Čilea koji ima i naše državljanstvo. Uskoro se zbog posla seli u Veliku Britaniju, a prije bi s dečkom, Čileancem, došao u Hrvatsku sklopiti partnerstvo da obojica mogu živjeti u Europskoj uniji – kaže Daniel Martinović iz Zagreb Pridea. On je bio prisutan na više ceremonija sklapanja životnog partnerstva.

– Zapravo je fenomenalno kako su matičari ohrabrivali mladence. Govorili bi im kako je super što su se odlučili na taj korak u životu, a mladenci su dolazili u grču – kaže Daniel. Nijedan par do sada nije se usudio objaviti fotografije s ceremonije ili imenom i prezimenom ispričati svoju ljubavnu priču. Mnogi se i dalje boje, a mnogi jednostavno ne žele da ih "hrabri anonimusi" pljuju po internetu.

– Zakon će riješiti mnoge probleme, no naš je cilj da jednog dana kada novine objave fotografiju s nekog vjenčanja zaista bude svejedno je li riječ o istospolnom ili heteroseksualnom paru – kaže Danijela Almesberger, koordinatorica lezbijske organizacije LORI iz Rijeke. Jedno je, kaže, živjeti u Zagrebu ili Rijeci, a nešto drugo u nekom manjem gradu ići od šaltera do šaltera i skupljati dokumentaciju potrebnu za sklapanje životnog partnerstva. Da će trebati napraviti još puno toga do potpune ravnopravnosti, smatra i Mirela Holy, šefica ORaH-a.

– Treba raditi još jako puno na otklanjanju predrasuda prema LGBT osobama. Potrebne su nam kampanje osvještavanja i tu je jako važna uloga medija i političara – drži Holy.

Raste podrška

Telefonska anketa na uzorku od tisuću ljudi koju je provela Udruga Zagreb Pride pokazuje da podrška zakonu o životnom partnerstvu raste pogotovo kod osoba koje poznaju homoseksualne osobe. Oko 50% ispitanih smatra da istospolni parovi trebaju imati mogućnost sklapanja braka, a više od 60% ispitanih ne smetaju istospolne osobe zaposlene u zdravstvu i školstvu.

>> Hoće li hrvatski Ustavni sud, kao austrijski, gej parovima omogućiti posvajanje?

Komentara 21

SU
suncesmokvemaslina
19:27 06.02.2015.

vjenčalo se još više hetero , nitko nije objavio fotografije...

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
19:44 06.02.2015.

"Vjenčat" ću i ja svoju jelku i trešnju. Pozvat ću Večernji na pir.

LU
lunar777
19:45 06.02.2015.

Kako se mogu vjenčati ako je instituciju braka moguće ustanoviti samo između ženske i muške osobe? Mogli su registrirati istospolnu zajednicu valjda..?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije