Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed ispred Vlade

Inicijativa za referendum: 'Milanoviću, ne osvećuj se'. Bauk: Promašili su trg

prosvjed
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
03.06.2015.
u 13:30

– Još jednom podsjećam da je na dnevnom redu Hrvatskoga sabora, ovog tjedna na 53. mjestu, prijedlog promjene Ustava u kojem se upravo predlaže 200.000 potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma – rekao nam je Bauk.

Predstavnici inicijative za referendum "Nećete bez naroda" na Markovu trgu danas su upozorili Vladu da nije nimalo ugodno kada se građane pokušava isključiti iz odlučivanja. Ispred zgrade Vlade razvukli su i transparent s porukom "Milanoviću, ne osvećuj se".  

– Referendumska inicijativa "Nećete bez naroda!" pokrenuta je kao reakcija na pokušaj vlasti da onemogući građanski referendum. Ova vlast nastoji oduzeti instrument koji je građanima glavni način kontrole njihova rada. S obzirom na to da je prije pet godina u Saboru tada zastupnik Zoran Milanović tražio da se smanji broj potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma na 5%, što iznosi oko 200 000 potpisa, njegov pokušaj ograničavanja referenduma zabranom prikupljanja potpisa na javnim mjestima osveta je građanima. Milanović se osvećuje građanima jer su ga iniciranjem referenduma istjerali na čistac i natjerali da pred narodom brani svoje prijedloge – tzv. outsourcing i prodaju autocesta. U izboru između argumentirane obrane svojih ideja i odustanka od njih Milanović se odlučio povući, ali i osvetiti građanima zbog njihova inzistiranja na polaganju računa. Ovime svakoj vlasti poručujemo: Nećete odlučivati bez naroda! – kazao je Enes Ćerimagić.

Željko Stipić istaknuo je da su spremni ''spriječiti bilo koju vlast u rasprodaji strateških državnih resursa, bilo da je riječ o vodama, šumama ili o javnom zdravstvu''.

– Jedini način na koji to možemo spriječiti jest da sačuvamo institut referenduma u rukama građana. Zbog toga je ovo referendum svih referenduma. Pozivamo sve da do 13. lipnja potpišu zahtjev za raspisivanje referenduma za oba referendumska pitanja koja predlažemo – prikupljanje potpisa na javnim mjestima i smanjenje broja potrebnih potpisa na 200 000 – dodao je Stipić.

Prosvjed je komentirao ministar uprave Arsen Bauk.

– Još jednom podsjećam da je na dnevnom redu Hrvatskoga sabora, ovog tjedna na 53. mjestu, prijedlog promjene Ustava u kojem se upravo predlaže 200 000 potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma. Da HDZ podrži taj prijedlog, ne bi trebalo prikupljati potpise. Stoga mi se čini da su aktivisti promašili trg na kojem su izvjesili svoj transparent – rekao nam je Bauk.

>> Laburisti dali potpise građanskoj inicijativi ''Za referendum''

>> Inicijativa 'Za referendum' želi skupiti milijun potpisa

 

Komentara 12

NE
neboiznadzagreba
14:02 03.06.2015.

lat. res publika = javna stvar Trg je izvorište demokracije , a zabrana prikupljanja potpisa na javnim mjestima njezino ograničavanje , te pretvaranje građana u publiku koja nema što reći nakon što svakih nekoliko godina da glas onima koji toto , manje više ,u konačnici ni ne zaslužuju . Zato ,podrška ovoj inicijativi , koja pokušava spriječiti zatvaranje publike u strogo kontrolirane torove državne uprave .

KA
kajinx
13:59 03.06.2015.

Nemojte mu vjerovati.

DU
Deleted user
13:55 03.06.2015.

E Bauk je stvarno bauk. Haha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije