Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Inicijativa mladih za ljudska prava: Predsjednice oduzmite odlikovanja osuđenima za ratne zločine

Inicijativa mladih za ljudska prava uputila je u nedjelju priopćenje u kojemu je istaknuto da bi se predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković trebali ispričati žrtvama na 25. obljetnicu zločina u Ahmićima, koja će se komemorirati u ponedjeljak, 16. travnja.
15. travnja 2018. u 13:27 106 komentara 3507 prikaza
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) apelira da predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović oduzme odlikovanja osuđenicima za ratne zločine počinjenim tijekom agresije Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu te da se s premijerom Andrejem Plenkovićem ispriča žrtvama na 25. obljetnicu zločina u Ahmićima.

Burnih 72 sata Plenković vraća HDZ gdje ga je Tuđman ostavio

Inicijativa mladih za ljudska prava uputila je u nedjelju priopćenje u kojemu je istaknuto da bi se predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković trebali ispričati žrtvama na 25. obljetnicu zločina u Ahmićima, koja će se komemorirati u ponedjeljak, 16. travnja.

Apeliraju i da "predsjednica Republike oduzme odlikovanja osuđenicima za ratne zločine počinjenim tijekom agresije Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu (BiH)".

Na 25. obljetnicu zločina u Ahmićima potreban je iskreni čin isprike

Navodi se kako prema informacijama YIHR-a, predsjednica Grabar-Kitarović još nije oduzela odlikovanja Dariju Kordiću koji je 2004. osuđen na 25 godina zatvora za zločine počinjene u Ahmićima. Odlikovanja nisu oduzeta ni petorici ostalih osuđenika za ratne zločine u BiH : Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku, Bruni Stojiću, Milivoju Petkoviću i Valentinu Ćoriću.

Inicijativa je podsjetila kako su još u siječnju ove godine uputili Državnom povjereništvu za odlikovanja i priznanja pri Uredu predsjednice Republike Hrvatske poticaj da se oduzmu odlikovanja spomenutim osobama, ali do danas nisu dobili odgovor.

"Odličja na ratnim zločincima uvreda su za žrtve, sramota za Republiku Hrvatsku i teret za proces pomirenja među našim društvima", istaknuto je.

Uz napomenu da se u ponedjeljak, 16. travnja, obilježava 25 godina od zločina u Ahmićima kada su pripadnici Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) 1993. ubili 116 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima su 11 bili djeca.

"Ova ubojstva predstavljaju jedan od najužasnijih zločina hrvatskih snaga iz devedesetih godina, a počinjena su u okviru međunarodnoga sukoba koji je vođen između Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine tijekom 1993. i 1994. kada je Republika Hrvatska imala sveobuhvatnu kontrolu nad snagama HVO-a", ustvrdila je Inicijativa.

Inicijativa mladih za ljudska prava smatra da su najviši dužnosnici Republike Hrvatske - predsjednica i premijer "dužni distancirati se od zločinačke politike vrha Hrvatske prema BiH 1993.-1994.".

"Iskreni čin žaljenja i isprike pridonio bi kulturi poštivanja svih žrtava te odgovornom suočavanju s prošlošću pa pozivamo predsjednicu Republike Grabar i predsjednika Vlade da naprave ispravan civilizacijski korak šaljući jasnu i nedvosmislenu poruku da se rat i zločini više nikada ne smiju ponoviti", smatra ta inicijativa.

YIHR istaknuo je na kraju apela da je"u najboljoj namjeri da pridonese iskrenom i ispravnom činu isprike, pripremio priručnik za sadašnje, ali i buduće visoke hrvatske dužnosnike koji ističe njihovu odgovornost da naprave ovu simboličku gestu i upućuje na važnost isprike kao sastavnoga dijela tranzicijske pravde".

Premijer Plenković i predsjednica Grabar - Kitarović Pozvali na dijalog MVEP se oglasio: Hrvatska podupire akciju saveznika u Siriji Marin Barišić Mislav Šimatović Biskupi povukli crtu razgraničenja između crkve i udruga Andrej Plenković ključna dva dana Plenković ušutkao oporbu, ali ne i onu u svojoj stranci
GOTOVO JE!
Izdržavanje kazne: Otkriveno kada se Mamić mora javiti sucu, može se i žaliti
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • Lujo123:

    ti "mladi" su (kladim se) studenti becne pušić!!

  • rotuutor:

    Nije HINA nista bolja od ovih croato foba.Ovaj zahtjev kao da je pisala Besna Anđelinovic

  • Deleted user:

    inicijativa nebi imala clanstvo da vas ti isti nisu obranili...krpelj drustva...nije bitno kaj se trola glavno je skasirati drzavnu lovu ..