Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.04.2018. u 08:15

Crkva se odmakla od politikantstva koje je poput virusa zahvatilo dobar dio političke scene.

Treća sreća! Tim bi se riječima moglo opisati višetjedne pokušaje Crkve da zauzme jasan stav o namjeri Sabora da u domaći pravni sustav implementira međunarodni akt zvan Istanbulska konvencija.

Nakon što je predsjednik Biskupske konferencije Želimir Puljić 4. travnja dao podršku Plenkovićevoj interpretativnoj izjavi, nazvavši je „prikladnom stvari u ovom vremenu velike napetosti”, tjedan dana kasnije Biskupska konferencija je u priopćenju pozvala saborske zastupnike da glasuju protiv ratifikacije. Dva dana trebala su da u Crkvi sazrije stav pa je s iste adrese jučer stigla poruka koja najbolje korespondira s onime što bi uloga Crkve u društvu trebala biti.

Splitski nadbiskup Barišić tako je, referirajući se na prosvjed u Splitu, rekao da Crkva u tome ne sudjeluje te da “oni koji glasaju za ili protiv, glasaju po savjesti. Crkva to poštuje. Bit ću ponosan na ovaj skup jer su udaljili Crkvu i biskupe i jer su udaljili politiku. To su dvije moje želje i poruke. Da ovaj susret bude daleko od stranačke politike i da što dalje budu biskupi.”

Marin Barišić
1/47

Tom su „interpretativnom“ izjavom biskupi prvi put povukli jasnu crtu razgraničenja između Crkve i konzervativnih udruga, koje su u javnosti dugo percipirane produženom rukom klera, koji im u raznim društvenim akcijama poput one za prikupljanje potpisa za referendum o braku na raspolaganje stavlja svoju infrastrukturu.

Osim toga, Crkva se odmakla od politikantstva koje je poput virusa zahvatilo dobar dio političke scene, a ponajviše vladajuću stranku, istodobno smirujući tenzije u društvu narasle oko Istanbulske konvencije. Andrej Plenković već tjednima lomi krivovjernike u vlastitim redovima zbog ratifikacije Istanbulske konvencije, pa je ograđivanje Crkve od organizacije prosvjednog skupa u Splitu dobro došla podrška premijeru na bojnom polju koje umalo što nije preraslo u borbu za prevlast u HDZ-u.

I to samo dan prije izjašnjavanja u Saboru.

Komentara 6

Avatar 123456
123456
18:44 13.04.2018.

Mislav Šimatović - sad kas si se uneredio idi i operi stražnjuicu da ne smrdiš uokolo, a sve kaj si nakakal su konstrukcije i laži. To bude tebi i pupavcu brzo jasno!!

JW
Jim West
10:03 13.04.2018.

Nije se Crkva odmakla, jednostavno je pustila udruge da odrade posao za nju. Kad se konvencija ratificira, opet će s oltara grmjeti iste riječi.

Avatar U_hljeb U gsg vg
U_hljeb U gsg vg
18:35 14.04.2018.

Da nije možda i Sveti Otac poslao čestitku osobi plenković? Ili samo osobi macan.... koje plaćeno laprdanje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije