Naslovnica Vijesti Hrvatska

Još jedna presuda u korist potrošača: Banka mora vratiti 400 tisuća kuna

- To je veliko novo ohrabrenje prije donošenja konačne odluke Vrhovnoga suda RH o našim pravima nakon konverzije - zaključuju u Udruzi Franak.
01. veljače 2019. u 10:44 2 komentara 1845 prikaza
Švicarski franak
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Zadarski općinski sud donio je još jednu presudu u korist potrošača, a vezano uz konverziju CHF kredita. Na temelju te prvostupanjske presude, koju je sud donio ove srijede, OTP banka mora platiti 400 tisuća kuna preplaćenih i zateznih kamata te moraju platiti i 36 tisuća kuna sudskih troškova.

Švicarci Međupresuda Odluka suda u Zagrebu: Ništetan je CHF ugovor o kreditu s leasing kućom

- Sud je utvrdio da je konverzijom izvršena samo promjena valute kredita, ali da uopće nije izvršeno saniranje nevaljane odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi - stoji u priopćenju Udruge Franak.

Navode i kako je sud 'odlučio da zaključenjem i potpisivanjem Aneksa nisu sanirani razlozi koji su bili razlog ništetnosti konkretne ugovorne odredbe te je utvrdio da prema odredbi članka 326. stavka 1. Zakona o obveznim odnosima ništetan ugovor, ili njegov dio, ne postaje valjan nakon što uzrok ništetnosti naknadno nestane'.

Sud je također odlučio i da se aneksom ugovora o kreditu uredilo pitanje određivanja kamatne stope isključivo nakon njegova sklapanja, ali se time nije riješilo pitanje preplaćenih kamata u CHF kreditima u prethodno utuženom periodu, a do koje preplate je došlo zbog nepoštena postupanja banaka, navode u priopćenju.

Švicarski franak Nepravomoćno Zbog preplaćenog tečaja i kamata, Zagrebačka banka mora vratiti 60.000 kuna

- To je veliko novo ohrabrenje prije donošenja konačne odluke Vrhovnoga suda RH o našim pravima nakon konverzije - zaključuju u Udruzi Franak.

Pogledajte i video: Hrvatski apsurdi

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • feel_the_coruption:

    To je problem za anemičnog plenkija i pinokija marića lažljivog. Sada brzo složiti neki lex banke zakon da se vrate bankama novci...