Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Inicijativa Istina o Istanbulskoj podnijela novu ustavnu tužbu

Ne želimo nikoga diskriminirati, ali ne želimo da se našoj djeci nešto nameće kroz argument Istanbulske konvencije. Suprotno najavama pobornika Istanbulske konvencije, u ovih se godinu dana nasilje nad ženama u Hrvatskoj nije smanjilo, kao što se nije smanjilo ni u ostalim zemljama koje su je usvojile, rekla je Kristina Pavlović iz inicijative
12. travnja 2019. u 13:12 2 komentara 599 prikaza
Istina o Istanbulskoj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na godišnjicu ratifikacije Istanbulske konvencije, inicijativa Istina o Istanbulskoj podnijela je novu ustavnu tužbu kojom kani pobiti zaključak Sabora iz veljače o odbacivanju njihova zahtjeva za raspisivanjem referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije, uz objašnjenje da se Sabor "u slučaju nedoumica" bio dužan obratiti tom sudu prije donošenja zaključka.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović Odluka Ustavni sud odbio zahtjeve inicijativa 'Istina o Istanbulskoj' i 'Narod odlučuje'

Inače, Sabor je u veljači donio zaključak da nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma koji je ova inicijativa tražila jer nije prikupljeno dovoljno potpisa.

- Suprotno najavama pobornika Istanbulske konvencije, u ovih godinu dana nasilje nad ženama u Hrvatskoj nije se smanjilo, kao što se nije smanjilo ni u ostalim zemljama koje su je usvojile. No, eskaliralo je nasilje nad demokracijom i zlouporaba moći od strane vladajuće elite prema vlastitim građanima koji su svoje mišljenje htjeli iskazati na referendumu – rekla je Kristina Pavlović iz inicijative dodavši da se rodna ideologija počela uvoditi i u obrazovni sustav te da se krenulo već od vrtićke dobi. U nekim vrtićima koje nije htjela imenovati, tvrdi da djevojčice tjeraju da se igraju autićima, a dječake da se igraju lutkama.

Europska unija Vijeće Europe uoči Dana žena: Pohvala Hrvatskoj za ratifikaciju Istanbulske konvencije

- Ne želimo nikoga diskriminirati, ali ne želimo da se našoj djeci nešto nameće kroz argument Istanbulske konvencije. Suprotno najavama pobornika Istanbulske konvencije, u ovih se godinu dana nasilje nad ženama u Hrvatskoj nije smanjilo, kao što se nije smanjilo ni u ostalim zemljama koje su je usvojile. No, eskaliralo je nasilje nad demokracijom i zloupotreba moći od strane vladajuće elite prema vlastitim građanima koji su svoje mišljenje željeli iskazati kroz referendum – ocijenila je Kristina Pavlović.

HRAST-ov Hrvoje Zekanović zaključuje da se Konvencija pokazala neučinkovitom, te da se prije godinu dana "vidjelo zajedništvo HDZ-a i SDP-a koji na isti način jedinstveno surađuju i u Europskom parlamentu".

Maja Milan
život na vagi
Kakva razlika! U showu je izgubila 41 kilogram, a evo kako sada izgleda: 'Nema više pekare'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • pax5:

    Tako je.Ako je demokracija onda se mora dozvoliti pravo na drugo mišljenje..Nismo svi istih svjetonazora...A to bi trebalo biti plus a ne negativnost...

  • Avatar Ante-Portas
    Ante-Portas:

    Bla bla. Predizborna sracka.