Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Pohvala Hrvatskoj za ratifikaciju Istanbulske konvencije

Još otkako je potpisana u Istanbulu 2011., Konvencija Vijeća Europe (VE) o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, pokazala se učinkovitim i priznatim međunarodnim pravnim instrumentom, rekao je glavni tajnik Vijeća Europe
07. ožujka 2019. u 07:46 8 komentara 405 prikaza
Europska unija
Foto: Reuters/PIXSELL

Glavni tajnik Vijeća Europe (VE) Thorbjørn Jagland poručio je u povodu Međunarodnog dana žena da se ostvaruju važni ciljevi u pogledu okončanje nasilja nad ženama, ali je potrebno učiniti još i više. Hrvatska je pritom dobila pohvalu za ratifikaciju Istanbulske konvencije.  

"Ostvarujemo važne ciljeve glede okončanje nasilja nad ženama, ali potrebno je još više", kazao je Jagland.

Lijepa gesta Žene u ovoj tvrtki za Dan žena dobit će slobodan dan: "Muškarci kažu da se bez nas ne bi snašli!"

Još otkako je potpisana u Istanbulu 2011., Konvencija Vijeća Europe (VE) o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, pokazala se učinkovitim i priznatim međunarodnim pravnim instrumentom, rekao je Jagland.

Podsjetio je da konvencija zahtijeva kriminalizaciju i zakonsko sankcioniranje različitih oblika nasilja nad ženama, uključujući nasilje u obitelji, uhođenje, spolno uznemiravanje i psihičko nasilje.

Međutim, još uvijek ima problema s njezinom ratifikacijom u nekim zemljama.

"U nekim slučajevima, kao što je Bugarska, ratifikacija je blokirana zbog zabrinutosti i pogrešnog shvaćanja pojma 'rod'.  Vjerujem da se takve pogrešne interpretacije mogu razjasniti ako se pruže točne informacije i ako postoji politička volja da se to učini, kao što je na primjer u Hrvatskoj, koja je ratificirala Istanbulsku konvenciju u lipnju prošle godine", kazao je.

Azerbajdžan i Rusija još nisu potpisale Istanbulsku konvenciju. Jedanaest zemalja članica VE - Armenija, Bugarska, Češka, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Mađarska, Moldavija, Slovačka, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo - potpisale su dokument, ali ga još nisu ratificirale.

Po Jaglandovim riječima, nadgledanje zemalja koje su ratificirale konvenciju važno je za osiguravanje poštivanja smjernica konvencije. 

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović Odluka Ustavni sud odbio zahtjeve inicijativa 'Istina o Istanbulskoj' i 'Narod odlučuje'

"Naša skupina stručnjaka za akciju protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (GREVIO) redovito provjerava kako se zemlje članice pridržavaju zahtjeva konvencije. Tako jačamo suradnju s državama članicama i identificiramo područja u kojima je potrebno poboljšanje."

Tako je, na primjer, GREVIO priznao napredak u Portugalu koji je razvio sveobuhvatne politike i preventivne mjere posebice kako bi promovirao rodnu jednakost i borbu protiv rodnih stereotipa. 

U Švedskoj je GREVIO istaknuo niz mjera usvojenih tijekom zadnjih 40 godina koje jasno pokazuju njihovu predanost sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama.

Mate Mijić o slučaju Daruvarac Mate Mijić Imamo Istanbulsku, umislili ste slučaj Daruvarac

"Usprkos tom napretku ne možemo biti zadovoljni", istaknuo je Jagland. 

"Moramo se nastaviti boriti za ratifikaciju u svim zemljama članicama Vijeća Europe jer se ženama i djevojčicama ne smije uskratiti njihovo temeljno ljudsko pravo: život bez nasilja", istaknuo je.  

Na kraju je pozvao sve države članice VE-a da bez odgode ratificiraju Istanbulsku konvenciju.

SLOVAKINJA DANIELA A.?
Amerikanka na Instagramu o misterioznoj ženi s Krka: 'Radile smo zajedno, dobro je poznajem'
Poslovna odjeća koju je dizajnirao pobjednik natječaja "Ti kreiraš" Robert Sever
Poslovna odjeća s dizajnerskim potpisom
Prava stvar na pravom mjestu: Evo kako izgleda dizajn Roberta Severa
  • bakulušić:

    Hrvatska je dobivala pohvale i kad je sudu isporučivala generale pobjedničke vojske, progonila i sudila hrvatske branitelje, stranim medijima i obavještajnim službama otvarala arhive...uvijek kad je činila ono što nitko još nije činio. Hrvatska je svjetski prvak u ludostima.

  • stefj:

    Eh, ovo Plenkoviću znači više od gospodarskog napretka... Zašto se tako ne trudi dobiti pohvale za uspješnu reformu javnog sektora?

  • komar64:

    Hvala na trojanskom konju....kada se noć spusti..svašta će izići iz njega.