Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PROJEKT S NAJVIŠIM PRIORITETOM'

Indija do 15. kolovoza pušta cjepivo za koronavirus?

Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in New Delhi
Foto: ANUSHREE FADNAVIS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
03.07.2020.
u 19:53

Konačni ishod ovisit će o suradnji svih mjesta za klinička ispitivanja koja su uključena u ovaj projekt, navodi ICMR.

Indijsko vijeće za medicinska istraživanja (ICMR) odabrao je desetak instituta za klinička testiranja cjepiva za COVID-19, a cjepivo bi moglo biti gotovo do 15. kolovoza. 

- Cjepivo je dobiveno iz soja SARS-CoV-2 izoliranog od strane Nacionalnog instituta za virusologiju. ICMR i Bharat Biotech International Limited zajedno rade na pretkliničkom i kliničkom razvoju ovog cjepiva - stoji u pismu koje je ICMR poslao institutima.

- Predviđeno je da cjepivo bude pušteno u javnu upotrebu najkasnije do 15. kolovoza, nakon završetka svih kliničkih ispitivanja - stoji u pismu, no stručnjaci dovode ovaj rok u pitanje budući da klinička ispitivanja tek trebaju započeti.

Konačni ishod ovisit će o suradnji svih mjesta za klinička ispitivanja koja su uključena u ovaj projekt, navodi ICMR. Savjetuju da se ubrzaju odobrenja vezana uz klinička ispitivanja te da osiguraju da ispitanici budu spremni od ovog tjedna.

U pismu navode i kako će se 'vrlo ozbiljno' gledati na to ako se instituti ne budu držali ovog projekta te da se radi o 'projektu s najvišim prioritetom'. Traže i da se strogo poštuju zadani rokovi.

- Kako ICMR može kazati da će cjepivo biti pušteno u javnu upotrebi do 15. kolovoza? Kako se kliničko ispitivanje može završiti za samo mjesec dana - pita se Amulyja Nidhi iz organizacije Jan Swasthya Abhiyan.

- ICMR je da vremenski okvir dovršetka 1. faze ispitivanja do 1. kolovoza. Druga faza studija započet će nakon završetka prve faze, te nakon toga treća faza - rekao je za NDTV Satyajit Mohapatra koji je zadužen za klinička ispitivanja u istraživačkom centru SRM.

Planirano je da prva faza završi za 28 dana i time bi se ispoštovao rok 15. kolovoza, no nije jasno kako bi cjepivo moglo biti dostupno za javnu upotrebu samo s rezultatima prve faze.

Ključne riječi

Komentara 3

SC
schwertransport
20:04 03.07.2020.

Jel to ono cjepivo drvena palica prek kičme, šta smo imali priliku vidjeti na raznim klipovima.

KU
kurcobolja
19:58 03.07.2020.

Nisam ni sumnjao. Druga najmnogoljudnija zemlja ima materijala za ispitivanje a ukoliko i dođe do neželjenih posljedica neće ni primjetiti.

ZA
zagi101
20:30 03.07.2020.

Hahaha koja dezinformacija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije