Naslovnica Vijesti Hrvatska

Incident na tribini o Ini: Pavle Kalinić vrijeđao GLAS, Mrak Taritaš napustila prostoriju

Da Vlada ima alate za zaustavljanje zatvaranja rafinerije smatra i energetski konzultant Jasminko Umičević, ali i upozorava da su, što vrijeme dulje prolazi, šanse za opstanak manje
27. veljače 2018. u 16:23 57 komentara 11907 prikaza
Anka Mrak Taritaš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Još nije prekasno za spas sisačke rafinerije, postoje mehanizmi kojima Hrvatska može zaustaviti njezino zatvaranje, poruke su koje su u utorak odaslane s tribine "5 do 12 za Inu" u organizaciji Sindikata nova solidarnost.

Zagreb: Prosvjed Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak Stigli autobusi Radnici sisačke rafinerije došli na Markov trg: 'Ne damo rafineriju'

Iako su najavljeno gašenje proizvodnje u postrojenju FCC (Fluid katalitički kreking) u Sisku i otpuštanja 40 radnika mnogi protumačili kao početak zatvaranje rafinerije, sudionici tribine poručili su da još nije kasno za njezin spas.

Naftni stručnjak Davor Štern smatra da zatvaranje tog odjela ne bi smio biti kraj rafinerije i ističe da postoje mehanizmi kojim se taj proces može zaustaviti. Naime, kaže Štern, mađarski MOL nije jedini koji upravlja Rafinerijom Sisak i Inom i odluka o tome trebala bi biti dogovor svih partnera koji upravljaju kompanijom.

Da Vlada ima alate za zaustavljanje zatvaranja rafinerije smatra i energetski konzultant Jasminko Umičević, ali i upozorava da su, što vrijeme dulje prolazi, šanse za opstanak manje. Zakon o energiji brani zatvaranje rafinerija i nalaže ulaganja, pa striktnom primjenom zakona Vlada ima alat da to i učini, pojasnio je.

Koordinator Stožera za obranu sisačke rafinerije Predrag Sekulić kazao je kako od Vlade očekuje ozbiljnost, odnosno da jasno kaže je li zajedno s MOL-om odlučila zatvoriti rafineriju. Ako nije, očekuje da stavi moratorij na sve poslovne odluke Uprave Ine do završetka pregovora oko otkupa dionica Ine od MOL-a.

Na sastanku s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem u srijedu, najavio je Sekulić, jasno će izložiti sve podatke i analize pa očekuje konkretne rezultate.

Na tribini koja nije izazvala veliki interes publike uz tek desetak sudionika zabilježen je manji incident kada je predavač Pavle Kalinić, koji je pozvan da govori o važnosti energetske samostalnosti, uputio uvrede na račun stranke GLAS, čija predsjednica Anka Mrak Taritaš sjedila u publici. Ona je na to napustila tribinu.

Anka Mrak Taritaš
1 / 16
Zagreb: Prosvjed Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak
Ina Uspješna godina Najveća zarada Ine od 2011. – 1,22 milijarde kn. Dio novca za ulaganja strah od gašenja rafinerije Sindikati traže od Vlade da se izjasni o otkupu INA-e. Spomenuli prosvjed Anvar Azimov Ruski veleposlanik: 'Izjava američkog veleposlanika o Ini je miješanje u unutarnje poslove drugih država'
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas