Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.06.2018. u 08:10

Hrvatske stope rasta su premalene da bi se ostvarivali ciljevi postupne konvergencije s Europskim prosjecima.
 U ovoj godini bi se mogli vratiti na razinu BDP od 2008. Deset izgubljenih godina, s tim da naravno stanje nije isto.

Euforija zbog rasta BDP u posljednjih nekoliko godina splasnula je. Rast usporava i mogao bi se vratiti na neku prirodnu stopu od blizu 1 posto. Za sve više od toga potrebno je poduzeti aktivne, i za dio stanovništva vrlo bolne, mjere.
 Rast se ponajviše dogodio zbog sinergije oporavka eurozone i turističkog rasta, a ne neke sustavne vladine politike koja bi poticala investicije, rast konkurentnosti i izvoza. Uostalom, osim smanjenja nekih ionako nesuvislih poreza koji su progresivno oporezivali više dohotke, i time potakli potrošnju, ništa se značajnije nije niti dogodilo.
Rast je bio u sektorima koji su više vezani povoljnim cikličkim i ostalim utjecajima iz okruženja, dok je situacija značajno slabija u sektorima u kojima je tradicionalno veća uloga vlade – industriji, građevini i poljoprivredi.

Hrvatske stope rasta su premalene da bi se ostvarivali ciljevi postupne konvergencije s Europskim prosjecima.
 U ovoj godini bi se mogli vratiti na razinu BDP od 2008. Deset izgubljenih godina, s tim da naravno stanje nije isto. U tom razdoblju investicije su smanjene za 20 posto, izgubljeno je oko 190 tisuća radnih mjesta dok je iznos plaćenih kamata, i pored smanjenja njihovih nominalnih vrijednosti povećan s 2 na 3 posto društvenog proizvoda.
U posljednja dva desetljeća, u tranziciji su članice EU iz srednje i istočne Europe povećale BDP sedam puta, a Hrvatska dvostruko manje.

Kako onda postići konvergenciju, kada je već jasno da su izvori hrvatskog rasta u sadašnjoj strukturi iscrpljeni? Jedna od čestih metafora u prevladavanju jaza u razvijenosti je takozvani tunelski efekt. Dvije kolone miruju u tunelu, jer je nastao neki zastoj. Pušta se prva i kreće, dok druga čeka. Svi se nadaju da će uskočiti u prvu, ili da će njihova konačno krenuti. Kad se otvori druga traka – više nije moguće stići poodmakla vozila iz prve, čak ni kada se daje potporu drugoj da se kreće brže, što je bit procesa konvergencije u Europskoj uniji.
Za postizanje tog usklađivanja ne treba razvijati velike teorije i primjenjivati modele SAD-a ili Njemačke nego koristiti češki poučak.

Zemlja koja ne samo da ima rekordni rast BDP i rekordnu nezaposlenost, nego ima i proizvodnju, prije svega automobilsku. Njen model rasta zahvaljujući strategiji privlačenja inozemnih investicija, povećanju proizvodnje i izvoza, ali i potrošnje građana, trebalo bi uzeti kao uzor pri konačnom formiranju jasnog plana rasta Hrvatske. 
Tu je potrebno ostvariti rast u ekonomiji s dugom, ali kako ako nije moguće uzimati još duga? Potreban je društveni dogovor koji je u demokracijama vrlo teško postizati, pogotovo kada zemlja poduzima sve korake za ulazak u monetarnu uniju, čime postepeno gubi mogućnost usmjeravanja kretanja valute i inflacije. Poput Alise u zemlji čuda – stalno se govori o rastu, trčimo, ali kao da stojimo u mjestu.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Retardo
Retardo
09:26 07.06.2018.

Svaki investitor jedva čeka uložiti svoj novac u udbašku prčiju u kojoj ima nekih 100% šanse da će mu sve ukrasti grupa Borg na čelu s kojekakvim anemičnim štakorima. I još će mu naplatiti proviziju.

DU
Deleted user
08:27 07.06.2018.

No, i kaj je cudno da mladi i pametni odlaze, Samo politicari imaju carobni stapic i pregrst slatkih rijeci kad misle da ce promjene biti brze.

PR
prajdali100
11:44 07.06.2018.

Kako ćeš imati rast kad nema temeljnih reformi ! Kad nema investicija !! Kad na sve strane imaš korupciju ! Kakav je to rast od 2, 5 %. Smijurija.Pa Svjetska banka predviđa za dvije godine Srbiji rast od 4 %.. Narednih godina još veći.A kod nas sve stoji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije