Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori 2020.

Imenovano Etičko povjerenstvo, radi se o sveučilišnim profesorima

Zagreb: Konferencija za medije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
18.06.2020.
u 17:10

Članove Povjerenstva imenuje Ustavni sud Republike Hrvatske, a oni ne smiju biti članovi nijedne političke stranke

Na prijedlog političkih stranka koje su u 9. saborskom sazivu činile većinu u Povjerenstvo su imenovani sveučilišni profesori iz Zagreba Davor Derenčinović i Dubravka Hrabar te izvanredni profesor Zlatko Erjavec iz Vinice.

Na prijedlog oporbenih stranaka imenovani su sveučilišna profesorica iz Rijeke Sanja Barić te profesori Đorđe Gardašević i Stanko Bruno Uršić iz Zagreba.

Etičko povjerenstvo je nadstranačko tijelo općepriznatoga javnog ugleda koje priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela u izborima.

Povjerenstvo ocjenjuje ponašanje izbornih sudionika u promidžbi i za  samih izbora i provodi izvanupravni nadzor izborne promidžbe.

Članove Povjerenstva, na temelju prijedloga parlamentarnih političkih stranaka, imenuje Ustavni sud RH iz reda istaknutih javnih osoba koje nisu kandidati na izborima i nisu članovi niti jedne političke stranke.

Predsjednik HAZU-a po položaju je predsjednik Etičkog povjerenstva, a ono djeluje u prostoru Hrvatskoga sabora na Trg sv. Marka.

Povjerenstvo donosi Izborni etički kodeks koji čini sustav pravila o ponašanju pojedinaca i političkih stranaka u izbornoj promidžbi i izbornom postupku. Prije donošenja tog Kodeksa, Povjerenstvo će zatražiti mišljenje parlamentarnih političkih stranaka.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije