Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BiH PRIJETI NOVI DIPLOMATSKI SKANDAL

Imenovali veleposlanika kojeg će Srbija uhititi

21.05.2009.
u 23:00

Samo nekoliko dana nakon što je dobio kritike od potpredsjendika SAD-a Josepha Bidena u Sarajevu, Haris Silajdžić učinio je nešto potpuno suprotno dogovoru. Naime, Biden mu je u odvojenom razgovoru naglasio da njegovu sadašnju politiku koju provodi Amerika neće tolerirati te da mora raditi na poboljšanju odnosa unutar BiH i regije.

Silajdžićev prijedlog
Na prijedlog Harisa Silajdžića, Predsjedništvo BiH donijelo je odluku o imenovanju nekadašnjeg zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Seada Avdića za novog veleposlanika BiH u Beogradu. Međutim, on neće dobiti agreman jer se nalazi na skupini lokalnih ratnih dužnosnika iz Tuzle koje Srbija sumnjiči za navodni ratni zločin iz 1992. godine, poznat kao “tuzlanska kolona”. Riječ je o pogibiji većeg broja vojnika JNA koji su se povlačili iz tuzlanske vojarne prema Bijeljini. Avdić je u to vrijeme bio zamjenik načelnika općine Tuzla i vrlo utjecajan političar.

Ako bi sada pokušao prijeći srbijansku granicu, bio bi odmah uhićen i proveo bi se isto kao njegov sugrađanin Ilija Jurišić, koji u beogradskom zatvoru čeka ishod suđenja. Imenovanje Seada Avdića zapravo je pokušaj Harisa Silajdžića da nastavi politiku hladnih diplomatskih odnosa sa Srbijom, što mu je također spočitavano.

Zbog Silajdžićeve politike i imenovanja Avdića još najmanje godinu dana BiH će u Beogradu biti zastupljena na razini otpravnika poslova, što je također ponižavanje jer je ovo mjesto u Beogradu izrazito važno za odnose i suradnju dviju zemalja. Osim toga, Avdićevo imenovanje uopće nije slučajno.

Pozadina obećanja
Kako doznajemo, Haris Silajdžić je na ovaj način ispunio i svojevrsno obećanje dano Seadu Avdiću u vrijeme kada je ovaj kao zastupnik SDU-a u Parlamentu BiH glasovao protiv travanjskog paketa ustavnih promjena i tako pomogao Silajdžiću da obori taj projekt. Avdiću je obećana diplomatska karijera, ali se nakon fijaska njegove stranke BH Nezavisnih demokrata na izborima privremeno zadovoljio dužnosti u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Kako Avdić nije odustajao od zahtjeva da postane veleposlanik, odnosno inzistiranja na ispunjenu obećanja, Silajdžić je odlučio jednim udarcem ubiti dvije muhe - Avdića imenovati za veleposlanika u zemlju u koju ne može ući, a ispuniti obećanje koje je dao te istodobno nastaviti diplomatsku pat-poziciju u odnosima sa Srbijom.

Nije prvi put da je Silajdžić blokirao imenovanje veleposlanika u Srbiji. Isto je bilo u slučaju Boriše Arnauta koji je dvije godine uzalud čekao odobrenje iz Beograda. Arnaut je srbijanskim vlastima bio neprihvatljiv zbog ključne uloge koju je imao u davanju bosanskohercegovačkog državljanstava braniteljima iz arapskih zemalja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije