Naslovnica Vijesti Hrvatska

Imat ćemo sastanke o istragama zločina

Udruge su se u Ministarstvu branitelja okupile u većem broju nego što je to ministar prvotno zamislio
19. rujna 2018. u 09:12 8 komentara 319 prikaza
Završen sastanak ministra Tome Medveda s predstavnicima braniteljskih udruga
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U misiji smirivanja tenzija podignutih u javnosti nakon najave prosvjeda u Vukovaru zbog presporog procesuiranja ratnih zločina, ali i zahtjeva najutjecajnijih udruga o tematskoj sjednici Sabora na temu povjerenja zastupniku Miloradu Pupovcu, jučer je u Ministarstvu branitelja održan sastanak ministra Tome Medveda s braniteljskim udrugama. Udruge su se ondje okupile u većem broju nego što je to ministar prvotno zamislio.

prosvjed u vukovaru Branitelji stigli kod Medveda te zahtijevaju očitovanje Pupovca

Dogovorimo se kao ljudi

Premda je na sastanak još proteklog tjedna pozvao tek dvije udruge – Udrugu Specijalne policije i Zbor gardijskih brigada – na inzistiranje njihovih predsjednika sastav je proširen i na Hvidru te Udrugu stopostotnih invalida Đure Glogoškog, kao i na stradalničke udruge koje okupljaju obitelji poginulih i nestalih, da bi se čuli i njihovi jasni stavovi. Premda je od Medveda dobio javni poziv, gradonačelnik Ivan Penava nije se odazvao sastanku, ali je u Zagreb stigao njegov savjetnik za branitelje Tomislav Josić koji je nakon ulaska u zgradu kazao novinarima da očekuje “da sjednemo i dogovorimo se kao normalni ljudi”. Nakon sastanka koji se oduljio na gotovo tri sata, ministar Tomo Medved djelovao je vrlo zadovoljno.

– Udruge su jedinstvene, ozbiljne i odgovorne, još jednom se potvrdio partnerski odnos koji njegujemo. Vezano uz prosvjed u Vukovaru, dogovoreno je da ćemo ih idućih dana na nizu sastanaka izvijestiti o svim radnjama koje se obavljaju na procesuiranju ratnih zločina, o broju predmeta i procesima koji su u tijeku pa će oni potom donijeti svoje odluke o prosvjedu – kazao je ministar. Ljiljana Alvir iz Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja potvrdila je njegove riječi dodajući da su udruge postigle jedinstveni stav o “sprečavanju politizacije i instrumentalizacije žrtava iz Domovinskog rata”.

Tomo Medved provjed u vukovaru Medved se ovog tjedna sastaje s braniteljima: 'Pronaći cemo rješenje'

Specijalci ne odustaju

Na pitanje je li na sastanku bilo govora o povjerenju Miloradu Pupovcu, ministar je kazao da nije, no Zoran Maras iz Udruge specijalne policije izjavio je da je ministru upravo predao formalizirani zahtjev za tematsku sjednicu koji će biti ovih dana upućen u Sabor. Za razliku od udruga koje će odluku o odlasku u Vukovar donijeti idućih dana, Maras je kazao da specijalci i garda ne odustaju od prosvjeda. Šef Hvidre Josip Đakić odluku je također prolongirao, no teško da će prosvjed formalno podržati nakon što se jučer oglasila zadarska Hvidra s porukom da neće na prosvjed u Vukovar “jer se ne mogu odazvati nečemu za što ni sami ne znaju što je”. Utjecajni Braniteljski portal apelirao je jučer na sudionike sastanka da dvjema temama dodaju još jednu, onu o “kurikulu povijesti iz novije hrvatske povijesti koji se dotiče obrambenog Domovinskog rata.” 

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar siva_sova
  siva_sova:

  krajiški srbi 90ih pucali po hrvatskoj a danas u koaliciji sa plenkijem

 • IVANIVANIVAN:

  HDZ = Hrvatska već vidje dosta raznih čuda, ali ne nađe štrika za toliko Juda!”, davno je to napisao... A.G. Matoš.

 • raga:

  bosanski kirbaj!