Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Franz Theurl, direktor turističke organizacije Istočnog Tirola

Imamo najviše snijega i sunca u alpskoj regiji, očekujemo oko 50 posto gostiju

Franz Theurl
EXPA/PIXSELL
11.01.2021.
u 19:45

Austrija je prošle zime ostvarila 14,9 milijardi eura turističkog prihoda. Ove zime, naravno, očekujemo drastičan pad prihoda, a koliki će on biti, razlikovat će se od destinacije do destinacije

Austrijanci sa zebnjom prate razvoj situacije s koronom kako u svojoj zemlji tako i u zemljama čijim se gostima nadaju. Otegotna okolnost svakako im je događanje na skijalištu Ischgle u Tirolu, o čijoj ulozi u širenju pandemije prošle zime strani mediji još uvijek pišu. Na obnavljanju imidža tog skijališta pojačano se radi, ali i sve ostalo priprema se za zimske goste austrijski pedantno. Među ostalim, u planu su i besplatna testiranja za goste koji sa sobom nemaju negativan test, a Istočni Tirol, s čijim čelnikom tamošnje turističke organizacije Franzom Theurlom razgovaramo, dodatno računa na veliku prednost ove regije. Naime, zbog znatno manjeg broja kreveta ta regija u odnosu na destinacije masovnog turizma po svakom gostu nudi otprilike pet puta veću površinu otvorenog prostora.

Treći lockdown u Austriji je stupio na snagu 18. prosinca i trajat će do 24. siječnja. Kakva je situacija i što se događa na skijalištima?

Restorani, hoteli i trgovine zatvoreni su tijekom spomenutog razdoblja odlukom austrijske savezne vlade, a što se tiče samih skijališta odluka je bila na saveznim državama. U Tirolu je u funkciji svih sedam skijaških područja, odnosno od 24. prosinca otvorene su skijaške staze.

Ima li uopće zainteresiranih u situaciji kad su hoteli i restorani zatvoreni?

Da, režim nije uobičajen, na kakav smo se navikli u normalnim sezonama, ali neki restorani i skijaške kolibe nude hranu za van, a na samim skijalištima postoje sanitarni čvorovi, tako da sve bazične potrebe skijaši mogu zadovoljiti.

Europska “industrija” skijanja godišnje generira promet od 34 milijarde eura, koliko od toga otpada na zimski turizam u Austriji u normalnim godinama?

Austrija je prošle zime ostvarila 14,9 milijardi eura turističkog prihoda. Ove zime, naravno, očekujemo drastičan pad prihoda. Teško je reći koliko će on iznositi, ali svakako će se razlikovati od destinacije do destinacije.

Ovogodišnja zimska sezona zbog ski-sezone bit će znatno skraćena...

Vrhunac turističkog noćenja tijekom zimske sezone ostvarujemo u veljači i ožujku. To je vrijeme kada nam većina gostiju dolazi skijati ili jednostavno uživati i odmarati se na snijegu. Usporedbe s prošlom ski-sezonom samo su djelomično relevantne, jer je zbog korone ona bila skraćena. No u odnosu na zimu 2018./2019. očekujemo pad noćenja od 40 posto.

Prema procjenama, Austrija je ove zime zbog korone već izgubila više od dvije milijarde eura. Kako je konkretno u Istočnom Tirolu, koji ima više od 300.000 turističkih kreveta i u kojem više od 50.000 ljudi radi u turizmu?

Istočni Tirol uspio je postići vrlo dobar rezultat prošlo ljeto unatoč COVID-19 i nadovezati se na uspješnu prodaju iz prethodne godine. To je jedinom dijelom i zato što nismo masovna turistička destinacija, već se dugo oslanjamo na kvalitetan turizam. Situacija sa zimskom sezonom je neizvjesna. Fokusiramo se na domaće goste i obližnja tržišta poput primjerice Hrvatske i Slovenije, a još uvijek gajimo nadu da će se naše glavno, njemačko tržište otvoriti u veljači. Domaćini Istočnog Tirola pripremaju se maksimalno uvažavajući situaciju, gostima možemo ponuditi najvišu razinu sigurnosti vezano za COVID-19, a trenutačno imamo najviše snijega u cijeloj alpskoj regiji. Procjenjujemo da ćemo na našim skijalištima uspjeti ostvariti polovicu turističkog prometa iz prethodne zimske sezone.

Hoće li austrijska vlada, i kako, nadoknaditi turističkim domaćinima gubitke uzrokovane pandemijom?

Vlada je izdvojila znatne iznose da pomogne turističkim tvrtkama u studenom i prosincu. No glavno razdoblje sezone neće biti praćeno na isti način pa će turističke tvrtke u konačnici imati znatne gubitke.

Za većinu je turista u vrijeme korone najvažnija zdravstvena sigurnost. Hoće li svi sadržaji u zimskim odmaralištima biti u funkciji i koja pravila ponašanja vrijede za skijaše?

Turistički domaćini u Istočnom Tirolu poduzeli su sve mjere opreza, a nude i neke dodatne usluge poput besplatnih testova za goste koji dolaze, tjednih testova za zaposlenike te druge organizirane mjere za učinkovito suzbijanje pandemije. Najvažnija nam je sigurnost naših gostiju.

Možete li ukratko predstaviti odmarališta, što čeka zimske goste u Istočnom Tirolu, ima li kakvih novosti?

Istočni Tirol nudi skijanje s dodatnim osjećajem slobode, odnosno pruža prirodnu sigurnosnu rezervu. Na sedam skijaških područja Istočnog Tirola skijaši na stazama imaju uistinu puno prostora. Gužve nema na padinama, ali ni na liftovima ili parkiralištima. K tome, u Istočnom Tirolu je jeftinije i sunčanije nego bilo gdje drugdje. Mi smo doslovno prespavali masovni turizam. Rezultat: planinsko kraljevstvo južno od glavnog alpskog grebena autentično je, istinsko i originalno. Nigdje drugdje u Alpama ne postoji po skijašu u prosjeku deset tisuća četvornih metara skijališta. Recimo to ovako, u Istočnom Tirolu svaki skijaš ima stotinjak puta više prostora nego u mnogim poznatim megazimovalištima. Imamo, bez dnevnih gostiju i užurbanih trenera, 150 kilometara staza na sedam prostranih skijaških područja. Dakle, kod nas se može očekivati užitak skijanja u najčišćem obliku. Samo da ukratko podsjetim, odmaralište Großglockner Kal/Matrei nudi pogled od 360 stupnjeva na više od 60 vrhova koji se nalaze na tri tisuće metara. A od Adlerloungea, najduže padine Istočnog Tirola, vodi 11 kilometara do doline Matrei. Skijaški centar St. Jakob također ima jedinstven geografski položaj, Sillian i Lienz dodatno se certificiraju kao obiteljska skijališta. Golzentipp i Obertilliach snježni su višebojci među istočnotirolskim skijalištima. Istočni Tirol zimi nudi i više od toga, a, moram napomenuti, ne radi se samo o skijanju. Gostima nudimo spa, sanjkanje, planinarenje na krpljama itd. Sve, naravno, idealno postavljeno da funkcionira sigurno, uz održavanje razmaka.

Vjerujem da se domaćini na skijalištima uvelike pripremaju za 24. siječnja i strane turiste. Pripremaju li se možda sniženja, kao što su to ljetos radile mediteranske destinacije?

Ne, neće biti sniženja cijena. Istočni Tirol općenito je jeftiniji od ostalih regija, ali s obzirom na kvalitetu hotela i infrastrukture, to je jedna od najboljih regija u Austriji. U Istočnom Tirolu također se može dobiti skijanje po pristupačnim cijenama, među ostalim, zahvaljujući višednevnoj ski-karti “SkiHit Osttirol”. Vrijedi u svih sedam istočnotirolskih skijaških područja, a velika je pogodnost za obitelji. Dodajte tome činjenicu da dječja tarifa u Istočnom Tirolu vrijedi do navršene 18. godine. Primjerice, za tri noćenja u polupansionu i dva dana skijaške propusnice SkiHit Osttirol u hotelu s četiri zvjezdice trebat će izdvojiti oko 300 eura. Sedam noćenja, uključujući polupansion i sedam dana cross-country skijaške karte “Dolomiti Nordic Ski” u hotelu s četiri zvjezdice moći će se dobiti za petstotinjak eura. Svima koji se odluče za zimovanje kod nas u putnom proračunu ostat će dovoljno da se razmaze našim delicijama u ugodnim gostionicama i rustikalnim skijaškim kolibama. A tu je i “šlag na torti”: sunce se u Istočnom Tirolu, s biše od 2000 sati godišnje, smiješi češće nego u ostatku Austrije.

Odakle dolazi većina zimskih gostiju u Istočni Tirol?

Naši su gosti pretežito iz Njemačke, Austrije, Nizozemske te Češke i Hrvatske, tj. iz zemalja iz kojih smo dostupni automobilom.

Koliko obično bude gostiju iz Hrvatske?

Prošle zime bilo ih je oko 2500, a ostvarili su oko 15.000 noćenja. Od Zagreba do Lienza je 350 kilometara, putuje se oko četiri sata, a postoje i dugogodišnje veze Istočnog Tirola i Hrvatske, odnosno Skijaškog kluba Zagreb, koji organizira tjedne treninga, ali i obiteljske skijaške praznike u Istočnom Tirolu.

Koje destinacije, vrstu smještaja i usluge gosti iz Hrvatske preferiraju tijekom zimskog odmora u Istočnom Tirolu?

Hrvati većinu vremena skijaju, ali idu i na skijaško trčanje i zimsko planinarenje. Najpopularniji smještaj su im hoteli s 4-5 zvjezdica te apartmani za odmor koje posebno rado uzimaju obitelji. Gosti iz Hrvatske jako cijene i naše kulinarske specijalitete pa uživaju i u našim restoranima, posebice u deset restorana koji su u prestižnom vodiču Gault Millau. Osim toga, Hrvati rado dolaze i u Lienz, koji je s brojnim malim trgovinama uvijek vrijedan posjeta.

Očekujete li normalizaciju situacije s pandemijom koronavirusa do ljeta?

Da, zbog mogućnosti cijepljenja i posebnih preventivnih aktivnosti u turizmu, očekujemo manje-više normalnu ljetnu sezonu, možda i bolju nego što je bila u ljeto 2020. S tim da smo, moram naglasiti, u Istočnom Tirolu i tijekom 2020. imali uistinu vrlo dobru sezonu. 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Idler
Idler
19:58 11.01.2021.

Franzi, a se dobi kakšna naknada ak se pokupi virus na skijališču 😁

SS
sokac sa drave
09:51 12.01.2021.

Lijepo opisan text vjerojatno nehoticno ili je promaklo dalmatinskom lobiju da text sprijece.Naime austrija od mjesec dana turizma zimskog u vrijeme corone zaradila petnaesz milijardi Eura.Nas turizam od uskrsa do pred Bozic tisuce kilometara jadranske obale bezbroj otoka i onda sica kazu super sezona sest milijardi eura zarada.Lopovi gdje je trideset milijardi Eura od turizma koje ste maznili sebi u dzep.Ima se moze se i nista se neradi jednog turistu prijavimo a devet ne.Narode progledaj vec jednom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije