Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Presedanska odluka Europskog suda za ljudska prava: Portali odgovaraju za komentare

Osuda internetskog portala zbog objave komentara čitatelja ne ugrožava slobodu izražavanja
18. lipnja 2015. u 19:17 9 komentara 1074 prikaza
tipkovnica
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Neograničene internetske slobode doživjele su bolan udarac. Europski sud za ljudska prava prekjučer je objavio odluku u predmetu Delfi (podržanom od 28 medijskih i internetskih udruga) prema kojoj sloboda izražavanja nije ugrožena time što je vodeći estonski internetski portal zbog objave uvredljivih komentara ispod teksta morao platiti odštetu od 320 eura.

Tekst nije bio sporan

Sam novinarski tekst o promjeni trajektnih linija za neke otoke nije bio sporan, ali je trajektna tvrtka prigovorila zbog komentara koji su bili klevetnički i prijeteći. Čitatelje je ogorčila odluka trajektne tvrtke koja je dovela do razbijanja leda nad morem, a time i onemogućavanja jeftinijih i bržih ledenih cestovnih veza. Kompanija je nakon šest tjedana tražila uklanjanje spornih komentara, što je portal odmah i učinio, a zatim je i tužila Delfi. Estonski vrhovni sud utvrdio je da uloga informativnog portala u objavi komentara ispod teksta nije bila samo "tehnička, pasivna i neutralna", već su imali kontrolu i komercijalnu svrhu. Portalu je prigovoreno što nisu spriječili objavu spornih komentara niti su ih uklonili na vlastitu inicijativu.

Iako novinarski tekst nije bio sporan, moglo se očekivati da će izazvati burne reakcije i Delfi se trebao postaviti proaktivno umjesto što je čekao na reakciju povrijeđene tvrtke, obrazložio je i ESLJP. Unatoč nekim mehanizmima obrane od "prljavih" komentara, brojne su prljavštine prošle te filtre, a objavom anonimnih komentara Delfi je preuzeo odgovornost za njihov sadržaj. I konačno, sud je zaključio da je naknada štete od 320 eura takva da se ne može govoriti o ugrožavanju slobode izražavanja. Samim klevetničkim sadržajem ESLJP se nije bavio utvrđujući da je to stvar nacionalnog suda i tumačenja zakona. Bavili su se pitanjem je li takvo miješanje države u slobodu izražavanja bilo "razmjerno" i "nužno". Europski sud je odluku donio sa 15 glasova za i 2 protiv te je odluka konačna i kao presedan vrijedi na području 47 članica Vijeća Europe, pa i u Hrvatskoj.

Međutim, odvjetnica Vesna Alaburić kao ekspert za medijsko pravo kaže da je u našoj sudskoj praksi već bilo presuda u kojima su portali osuđivani zbog objavljenih komentara i da u tom pogledu nije bilo nekih pravnih dvojbi pa su se i portali počeli tomu prilagođavati.

– Internetski svijet bio je prilično šokiran kad je 2013. Europski sud prvi put odlučio da u slučaju Delfi nema povrede slobode izražavanja iz članka 10. Europske konvencije, ali mene ta odluka nije iznenadila ni tada ni sada kad je potvrđena. Stvarno mislim da onaj tko ima mogućnost kontrolirati objavu komentara mora uklanjati očite klevete, uvrede i govor mržnje. To nije cenzura – ustvrdila je Alaburić ističući važnost i svih okolnosti slučaja, a osobito iznos naknade koji je smiješan u odnosu i na šesteroznamenkaste odštete koje se kod nas plaćaju.

Kažnjavanje u Sloveniji

U Sloveniji je upravo ovih dana kritike zagovornika internetskih sloboda izazvao prijedlog zakona o medijima kojim se uvodi kažnjavanje urednika od 500 do 5000 eura zbog objave uvredljivih komentara i govora mržnje.

>> Uz malenu Martu stalno je njezina mama, a u posjet su stigli i najveseliji doktori –doktori klaunovi

Alcatel | Autor : Alcatel Foto: Alcatel

Na žlicu
Često ga radite, ali nikad vam ne uspije kao mamin. Ovaj recept za varivo od graška briše sve dosadašnje pogreške
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • osica:

  Ma da koliu bi tek kaznu platili mnogi naši mediji za besramno blaćenje predsjednice države, odvratnim komentarima na sam dan inauguracije. I HTV je nakon pritiska javnosti "dao nogu jednoj akterici" a onda je i HND i grupa kulturnih žena ... prikaži još!žena iz onog "Damskog ..... " digla frku. Pa to je kod nas normalno, samo neke smiješ neke ne blatiti, zavisno od opcije.

 • samoborka:

  A kakve su kazne za -medije i portale- koji svjesno klevecu, lazu i manipuliraju..i to na svakodnevnoj bazi? Odgovor: nikakve!

 • Avatar __________
  __________:

  pa portale koji žive od podjela među ljudima ionako ne treba žaliti... žive samo od klikova komentatora, a tekstovi su čista nula ... kao i sve ostalo