Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rim

Imaju tri stana i vikendicu, ali odabiru najjeftiniju tjesteninu

obitelj Mutalipassi
Silvije Tomašević
19.01.2012.
u 12:00

Supružnici Paula i Francesco te njihov 29-godišnji sin žive u 105 kvadrata. Većinu su nekretnina naslijedili, a godišnje plaćaju oko 35.000 eura poreza.

Prava kriza osjetit će se 2012., drži tročlana obitelj Mutalipassi. Predviđaju da će, u skladu s novim mjerama štednje koje je uvela vlada Marija Montija, ove godine platiti državi za porez oko 3000 eura više nego dosad.

Dodatni posao za 500 eura

Već je, usto, porasla cijena benzina, a očekuje se i poskupljenje prijevoza, cestarina, struje, plina...

Talijanke u prosjeku rađaju samo jedno dijete, pa je po tome obitelj Mutalipassi tipična. Većina od 60 milijuna Talijana ima srednjoškolsko obrazovanje, pa se ni po tome ne razlikuju. Oko 90 posto živi ih u vlastitim stanovima, a većina ima i vikendice, s tim što je glavninu stambenog fonda kupila generacija roditelja današnjih 60-godišnjaka, pa se uklapaju i u taj okvir.

Francesco Mutalipassi (59) viši je službenik u osiguravajućem društvu i mjesečno prima neto plaću od 2300 eura. Ima 40 godina radnoga staža, ali, prema novoj odluci vlade, ne može ići u mirovinu. Uza svoj redovni posao, radi i kao administrator, što mu donosi još 500 eura. Paola Vandone (65) u braku je s Francescom više od 30 godina. Osim o kućanstvu, brine se o stanovima koje iznajmljuje, za što dobiva mjesečno oko 600 eura neto.

Zimi idu u toplice

Sin Marcello (29) završio je fiziku. U nadi da će lakše doći do posla upisao je magisterij (što stoji oko 3000 eura).

– Ne znam gdje ću se zaposliti. Neki prijatelji koji su sa mnom završili fiziku nisu našli posao pa su otkupili kiosk i sada prodaju novine – kaže Marcello.

Žive u stanu od 105 kvadrata u elitnoj rimskoj četvrti Trieste. Imaju dva automobila i dva motora, vikendicu u mjestu Lido dei Pini oko 100 kilometara južno od Rima te još dva stana u Torvaianici na Tirenskom moru, koja iznajmljuju. Stanove su kupili Paolini roditelji 50-ih i 60-ih godina, u vrijeme velikog građevinskog buma. Godišnje plaćaju oko 35.000 eura poreza. Do sada, kažu, nisu osjetili krizu, no počeli su štedjeti.

– Ja obiđem najmanje tri supermarketa i u svakome kupim najjeftiniji proizvod. U jednome je najjeftinija tjestenina, u drugome kruh... – kaže Paola.

Ne troše mnogo na odijevanje. Kupuju u outletu, no ne štede kad je riječ o knjigama. Ljetuju u svojoj vikendici, a zimi su prije odlazili na skijanje, dok sada idu u toplice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije