Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odjeci bunta u Vukovaru

Imaju li suverenisti monopol na domoljublje

Plenković i Jandroković
Grgo Jelavic/PIXSELL
17.09.2018.
u 08:14

Ivan Penava jučer je prvi put rekao da ne podržava koaliciju HDZ-a i SDSS-a , ali i da mu nije drago što su se na prosvjed nadovezale braniteljske udruge koje politiziraju.

Tko su samoprozvani suverenisti koje je Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a i šef Sabora, u intervjuu našem listu označio kao one koji priželjkuju pad HDZ-ove Vlade i prijevremene izbore u kontekstu najavljenog prosvjeda u Vukovaru i zahtjeva dijela braniteljskih udruga da HDZ raskine suradnju sa SDSS-om?

Unutarstranačka oporba

Pojam suverenisti u hrvatskom se političkom prostoru intenzivnije koristi zadnjih godinu ili dvije, a među prvima ga je lansirao Zlatko Hasanbegović, politički tajnik Neovisnih za Hrvatsku. On je svoju stranku označio suverenističkom i slobodarskom, a poslije su taj pojam počeli koristiti i mostovci, pa, primjerice, Miro Bulj kaže da kao suverenist neće podržati Istanbulsku konvenciju. Pojam suverenisti koristi se kao zamjena za pojam nacionalisti, tako ga koristi i Hasanbegović, a u Jandrokovićevim riječima on iščitava da se obraća HDZ-ovoj, tj. Plenkovićevoj unutarstranačkoj oporbi.

– To su samoprozvani HDZ-ovi suverenisti, unutarstranačka oporba šefu HDZ-a, koja mora opravdati zašto će još dvije godine držati štangu Plenkoviću – smatra Hasanbegović. Iako se Jandroković dalje nije izjašnjavao o samoproglašenim suverenistima, moguće je da misli na one koji imaju “monopol na domoljublje”, one koji su pozvani odlučivati mimo vlasti, pa u konačnici da misli i na braniteljske udruge koje su već zagorčavale život SDP-ovoj vlasti, a sad su se okrenule protiv HDZ-a. Budući da se Ivan Penava pokazao kao tvrd orah i nije odustao od organizacije prosvjeda zbog nesankcioniranja ratnih zločina u Vukovaru, izgleda da je i Plenković odustao od nagovaranja da odustane i prihvatio da će se on dogoditi 13. listopada.

– Na prosvjedu u Vukovaru sigurno će biti više političkih snaga i onih koji su već unaprijed podržali ideju prosvjeda. To za Vladu RH nije problem. Što se tiče karaktera samog prosvjeda, ovoga izvornoga što bi Ivan, moj prijatelj i gradonačelnik htio i onoga što druge političke ili druge snage u Hrvatskoj žele, da se taj prosvjed kidnapira od izvorne ideje i pretvori u drugu priču, to je politički rizik – rekao je Plenković, odgovarajući na upit novinara strahuje li da prosvjed u Vukovaru preraste u prosvjed protiv njega i Vlade RH. A tek što se učinilo da je Penava donekle primirio komešanja izjavom da prosvjed u gradu heroju nije usmjeren protiv HDZ-ove vlasti jer je ovo “najbolji premijer i najbolja Vlada dosad”, jučer je opet otvorio pukotinu kroz koju se mogu provući razne interpretacije. U HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” rekao je da, načelno govoreći jer ne zna sve detalje te suradnje, ne podržava koaliciju HDZ-a i SDSS-a.

Bez reakcije HDZ-a

Prvi je to put da je Penava jasno i nedvosmisleno poručio da se ne slaže s političkom suradnjom HDZ-a i SDSS-a Milorada Pupovca, a Pupovčeva tri zastupnika presudna su u HDZ-ovoj većini, premda je ranije izjavljivao da “HDZ sklapa saveze s onima koji znaju o zločinima i u svojim redovima kriju krivce...”. Pomalo u kontradikciji s tom porukom, Penava je rekao da mu nije drago što su se na njegov prosvjed nadovezale dvije braniteljske udruge koje traže da se Milorad Pupovac očituje o Domovinskom ratu i Oluji, ali i zahtijevaju da HDZ preispita suradnju sa SDSS-om jer to smatra politizacijom. Iz HDZ-a jučer (do zaključenja izdanja) nije bilo reakcija na tu Penavinu izjavu, ali ljude bliske Plenkoviću umirile su Penavine izjave od neki dan u kojima je hvalio Vladu i premijera, ali i riječi Tomislava Josića, Penavina savjetnika za branitelje, koji je rekao da trenutačna Vlada, koja vlada dvije godine, ne može biti kriva za 27 godina nečinjenja u Vukovaru te da nije riječ o prosvjedu protiv vlasti. U vrhu HDZ-a ni sami nisu sigurni hoće li se prosvjed oteti kontroli, svjesni su da ga Penava ne može kontrolirati i da situacija već izlazi izvan njegovih okvira odlučivanja...

Komentara 117

TU
Tupilan
09:08 17.09.2018.

Nitko tko suverenitet hrvatske države i hrvatske nacije prenosi i prepušta stranim centrima moći i njima služi ne može se nazivati domoljubom. Kraj rasprave.

VI
Visibaba
09:13 17.09.2018.

Naravno da su Plenković i Njonjo domoljubi. Samo ne hrvatski. Njihova domovina koju ljube je EU, a njihov glavni grad je Bruxelles.

KR
Krotila
08:32 17.09.2018.

u VukovarU i okolici,žrtve i zločinci, svakodnevno se susrečU na ulici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije