Naslovnica Vijesti Hrvatska

Penava: Prosvjed nije napad na HDZ, ne podržavam koaliciju sa SDSS-om

Počinjeni su brutalni zločini u Vukovaru. Ja sam tu da razmišljam o perspektivi grada Vukovara, rekao je Penava.
16. rujna 2018. u 15:05 65 komentara 3208 prikaza
Ivan Penava
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava poručio je kako prosvjed u Vukovaru nije napad na HDZ nego na institucije. Penava je rekao kako nije napravljeno dovoljno u odnosu na obim i broj ratnih zločina.

Plenković i Penava DAVOR IVANKOVIĆ Zašto HDZ više boli pobunica u Vukovaru od iseljenja deset posto stanovnika?

- Neistraživanje i neprocesuiranje zločina - mi u gradu Vukovaru s time živimo. Ova tematika nadilazi bilo čiji ego ili bilo koju izjavu. 27 godina nakon zločina je puno teža situacija za procesuiranje. Od 1991. je ta tema bacana u stranu. Ne želim završiti svoju politički karijeru, a da ne učinim sve što mogu na ovu temu, rekao je. Prosvjed 13. listopada može se shvatiti da prosvjeduje i sam protiv sebe. Prosvjedovat ćemo sami protiv sebe ili sami za sebe i za svoju bolju budućnost, izjavio je gostujući u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2.

Problem počinjenih brutalnih ratnih zločina u Domovinskom ratu trebao bi nadići sve taštine, živimo ga svakodnevno i u svim je porama života u Vukovaru. Taj problem postoji već 27 godina, promijenile su se mnoge vlade, nitko ga do sada nije uspio riješiti, gura ga se pod tepih i onemogućava normalan život, rekao je Penava. 

Andrej Plenković na Vinkovačkim jesenima U VUKOVARU Plenković o prosvjedu: Ima onih koji žele da se od izvorne ideje pretvori u drugu priču

 Dodao je kako ne  može završiti političku karijeru, a da ne pokuša učiniti sve da bi se riješio taj problem. Na pitanje je li to prosvjed "protiv samih sebe" budući čelne ljude tih institucija imenuje HDZ, stranka kojoj i sam pripada, Penava je odgovorio potvrdno rekavši kako nije učinjeno dovoljno - "sami za sebe i za svoju budućnost".

Na neke navode da manipulira prosvjedom, Penava je odgovorio kako to vjerojatno rade oni kojima nije stalo do rješavanja pitanja sudbine žrtava ratnih zločina. Također je rekao kako odluku o organiziranju prosvjeda nije donio sam te da za to imaju snagu i legitimitet. Vremensko poklapanje prosvjeda sa sportskim igrama HVIDR-e nije bilo planirano. Smatra da je tajming dobro odabran, jer nisu blizu izbori, HDZ je na vlasti s koalicijskim partnerima, inače bi se to povezivalo s rušenjem vlasti.

Ivan Penava BRANIMIR BRADARIĆ Ako to sad i želi, Penava se više ne može povući i otkazati prosvjed

U vezi s koalicijom HDZ-a i SDSS-a, rekao je kako ne zna sve elemente i je li uopće formalizirana, ali ju zbog načina na koji SDSS djeluje ne podržava. Što se tiče braniteljskih zahtjeva za njezinim raskidom, Penava je rekao kako je osobno zamolio da se to na prosvjedu ne politizira.

Na izravno pitanje je li za njega predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac četnik, Penava je rekao kako ne koristi tu terminologiju, jer je to teška kvalifikacija i da ga ne ubraja u četnike. Želimo skinuti teret kolektivne krivnje i da svaki zločin bez razlike dobije ime i prezime počinitelja, istaknuo je Penava. 

Milorad Pupovac Mislav Šimatović Pogubno bi bilo da prosvjed u Vukovaru postane antisrpski

Upitan o uvredama koje je su na njegovoj facebook stranice na račun predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića objavili neki njezini posjetitelji, Penava je rekao kako uvrede nastoji izbjegavati, da to ne odobrava i da ih briše. Na tvrdnje (primjerice Andrije Hebranga) kako je HDZ skrenuo ulijevo, Penava je rekao da mu se sviđa kako stranka djeluje, komunikacija s EU, dogovor o suradnji s Izraelom i drugo te rješava probleme, primjerice Agrokora, što nije bilo nimalo benigno.

Što se tiče Istanbulske konvencije, rekao je kako ju nije pročitao, osim onoga što je bilo objavljeno u medijima o njoj, ali da svakako podržava zaštitu žena od nasilja. O izbacivanju ličko-senjskog župana i bivšeg člana Predsjedništva HDZ-a Darka Milinovića iz stranke, Penava je rekao kako ne zna puno o tome, no da reda mora biti i da ne može biti anarhija, nego red i povjerenje u vodstvo stranke, ali ne i šutnja.

Pripadnici HOS-a prosvjeduju ispred središnjice HDZ-a

[video: 26738 / ]
Goran Jančo je za svog partnera odabrao Croatia osiguranje
OSIGURANJE
Jančo: Stočarstvu smo posvetili svoje živote, pa farmu želimo sačuvati od rizika

A1 izdvaja za Vas

 • desnoispravno:

  Vukovar,povijesni muzej holokausta sa živim akterima zločinana na ulici.Horor XXL

 • Marko1337:

  Penava pokušava riješiti ono što Plenković ne može, zbog nas koji smo glup glasali za razno smeće. Treba srušiti komunističku UDBA-u, provesti lustraciju i privitizirati jugosrpski HRT.

 • Avatar gordi
  gordi:

  nikad oprostit...nikad zaboravit....za Hrvatsku i krista i život dajem