Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.09.2022. u 12:40

Izbori nisu matematika i birači itekako pamte koje sve terete okupljene stranke, barem velika većina njih, nose na svojim leđima

Pokušaj okupljanja liberala priča je koja se aktualizira prije gotovo svakih izbora. U tom svjetlu treba promatrati i okupljanje stranaka liberalnog predznaka proteklog vikenda u Puli, kada su se predstavnici IDS-a, HSLS-a, Reformista, HNS-a, Glasa i Fokusa okupili na konferenciji "Položaj žena u liberalnoj Europi usred pandemije i rata u Ukrajini", koju su, među ostalim, iskoristili i za razgovor o potencijalnom zajedničkom nastupu, prije svega na izborima za EU parlament 2024.

Optimizam da bi takva jedna udružena politička opcija imala potencijala grade na istraživanjima koje je proveo ALDE, krovna europska organizacija liberala, a ta su istraživanja pokazala da samostalno ni jedna od tih političkih stranaka ne bi mogla računati na ulazak u EU parlament, ali da udružene nisu bez šanse.

Štoviše, takav blok, kažu ankete, mogao bi na euroizborima dobiti čak osam posto glasova. Naravno, kada bi izbori bili matematika. Nema sumnje da u Hrvatskoj prostor na centru postoji i da političko tržište vapi za kvalitetnom centrističkom i liberalnom opcijom. Ali teško je povjerovati da potencijalni glasači koji traže takvu političku opciju pri tome misle na spoj IDS-a, HNS-a, Glasa, Reformista, HSLS-a i Fokusa.

Izbori nisu matematika i birači itekako pamte koje sve terete okupljene stranke, barem velika većina njih, nose na leđima. Poput onih koje su protekla dva mandata vezane uz HDZ i čine vladajuću većinu, poput HNS-a i HSLS-a. Od tog tereta vladajućih nedavno je, istina, pobjegao reformist Radmir Čačić, međutim, pitanje je je li to učinio na vrijeme ili je dobrano zakasnio.

Zainteresiranost šefice Glasa Anke Mrak-Taritaš za takav blok treba gledati prije svega u kontekstu slabog SDP-a zbog kojeg Glas, stranka koja je već dugo one man show, očito traži za sebe opciju B, dok je Fokus, čini se, sudjelovao "iz pristojnosti", jer na okupljanje nije došao ni predsjednik stranke Davor Nađi ni gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, jedina poznatija lica te stranke.

Ipak, najveću pljusku potencijalnom centrističko-liberalnom bloku zadao je predsjednik stranke Centar Ivica Puljak koji je odbio doći na okupljanje, očito svjestan da se priču koju njegova stranka gradi, o budućnosti bez HDZ-a, ne može nikako uklopiti u kovanje planova s Hrebakom ili Čurajem. 

Ključne riječi

Komentara 5

ST
Stipan
13:23 29.09.2022.

Veće štetočine od Čačića nema.

SP
Spezzi
14:55 29.09.2022.

tko je to u HR politički centar ? zar oni što se busaju u junačka titova prsa i partizanske tekovine ?! to su jugo nacionalisti, koji sanjaju propalu državu i mrsko im je sve hrvatsko, od imena pa do sadržaja.

DL
Dvanaest__legija
14:06 29.09.2022.

Ona kad se ekstremistički ljevičari nazivaju liberalima, neprocjenjivo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije