Naslovnica Vijesti Svijet

Ima li Europa novog čelnika ili čak i spasitelja?

Macron je u rujnu u govoru studentima Sorbonne izložio svoj plan "Europe koja štiti".
10. svibnja 2018. u 07:55 9 komentara 583 prikaza
Emmanuel Macron
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas će primiti prestižnu nagradu Karla Velikog za doprinos europskom jedinstvu. Preuzima li taj eurofil ulogu neslužbenog lidera Europe iz ruku njemačke kancelarke Angele Merkel?

Emmanuel Macron GODINU DANA VLASTI Macron je reformističkim žarom pobrao simpatije, no potpora mu strelovito pada

Ima li Europa novog čelnika? Ili možda čak i spasitelja?

Danas, godinu i tri dana pošto je na izborima pobijedio čelnicu euroskeptične krajnje desnice Marine Le Pen, francuski predsjednik primit će u njemačkom Aachenu uglednu nagradu Karla Velikog za "izvanredan doprinos europskom jedinstvu". 

Njegova saveznica Angela Merkel, koja je istu nagradu dobila 2008. godine, govorit će na svečanosti. 

Bit će to i prilika da Njemačka konkretno odgovori na Marconovu viziju povezanije Europe. 

Macron je u rujnu u govoru studentima Sorbonne izložio svoj plan "Europe koja štiti".

Plan uključuje usklađivanje poreza i minimalne plaće, reformu eurozone, tješnju vojnu suradnju i zajedničke mjere zaštite okoliša. 

Emmanuel Macron
1 / 7
Emmanuel Macron

U Njemačkoj su njegovu viziju dočekali s oprezom, a manjim europskim zemljama s jedva prikrivenim negodovanjem. 

Macron i Merkel sada rade na jedinstvenom prijedlogu koji kane predstaviti na summitu EU-a koncem lipnja. 

Odbor za dodjelu nagrade Karla Velikog, nazvanu po osnivaču Svetog Rimskog Carstva, okrunjenog u Aachenu 800. godine, nema rezervi prema Macronu. 

"Iako je na dužnosti relativno kratko, Emmanuel Macron iznova je nadahnuo Europu i unio novi zamah i dinamiku u raspravu o čvršćoj integraciji našeg kontinenta", kaže se u obrazloženju nagrade. 

Ali može li Macron uistinu povesti EU ka većem jedinstvu, i potaknuti sve skeptičniji elektorat da pristane na to, ili je preambiciozan?

"Mislim da ima pravo biti ambiciozan", kaže analitičar Sebastien Maillard, direktor pariškog think-thanka nazvanog po Jacquesu Delorsu. 

Žuta mrlja na mjestu hrasta kojeg je Macron poklonio Trumpu Nakon tri dana Hrast, Macronov dar Trumpu, nestao s travnjaka Bijele kuće

"Ali možda nije trebao iznijeti sve odjednom. U onom govoru sa Sorbonne, pitate se koji mu je zapravo udarni prijedlog", dodaje Maillard. 

Nedavni posjeti Macrona i Merkel Washingtonu možda sugeriraju da je Francuz preuzeo ulogu Gospodina Europe, nakon godina dominacije njemačke kancelarke na kontinentalnoj političkoj sceni. 

Macronov posjet je bio državni, visokog profila i vidjelo se da ga Trump doživljava kao bliskog prijatelja iako se francuski predsjednik u govoru pred Kongresom nije libio iznijeti i ono u čemu se ne slaže s američkim kolegom. 

Merkel je u američkoj prijestolnici bila nekoliko dana poslije, ali u radnom i mnogo manje zapaženom posjetu. 

Moguće je da im to odgovara oboma, misli analitičarka Susi Dennison iz Europskog vijeća za vanjske poslove. 

"Uloga svjetskog državnika važnija je u francuskoj unutarnjoj politici nego u njemačkoj", kaže Dennison. 

"A kako je u Njemačkoj na vlasti nova koalicija, mislim da je Angeli Merkel važnije da se doživljava da joj je većina pažnje kod kuće", dodaje. 

Ali to ne znači da će Macronov telefonski broj biti onaj koji će strani čelnici uvijek zvati kada požele razgovarati s Europom.

Kina, na primjer, koja više polaže na gospodarske odnose s Europom i dalje će Berlin i Bruxelles smatrati ključnim za to, kaže Dennison. 

Maillard ukazuje na još jednu stvar i poziva na oprez. 

"Prerana priznanja treba prihvatiti s velikom mjerom skromnosti", kaže. "Nagrada Karla Velikog najčešće je nagrada za cijelu karijeru, a Macron, kada je EU u pitanju, zapravo još nije postigao ništa". 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pred crkvenim je dužnosnicima u Parizu govorio sat vremena “Popravimo oštećene odnose” Macron krenuo ususret Crkvi – laička Francuska zabrinuta Simbolika Merkel primila Macrona na gradilištu – i EU je bauštela Emmanuel Macron GOVOR U KONGRESU Macron pozvao SAD da odbace nacionalizam i izolacionizam
Autombil, gorivo
Veliki vodič kroz goriva
Kako kaloričnost goriva utječe na vaš motor?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar 123456
  123456:

  Talijanski profesor Adriano Segatori, ugledni psihijatar i psihoterapeut, član znanstvenog odjela “Pravne psihologije i forenzičke psihijatrije” i član “Talijanske akademije forenzičnih znanosti” dao je izjavu u kojoj je opisao novog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. “Macron je opasan, jer, kao i ... prikaži još! svi psihopati, ima izuzetno visoko mišljenje o sebi. On ne voli Francusku i ne bori se za francuski narod. Macron voli sebe, enormno, i bori se da održi svoj krhki identitet”, izjavio je profesor Adriano Segatori, psihijatar i psihoterapeut, specijaliziran za psihijatrijske preglede. “Da me sudac pita što mislim o opasnosti od takvih ljudi, ja bih rekao da u nju ne treba sumnjati. Kao i svi psihopati, Emmanuel Macron je vrlo opasan. Serijske ubojice uništavaju obitelji, dok psihopati koji upravljaju ekonomijom i politikom uništavaju cijela društva”, izjavio je talijanski profesor koji je desetljeća posvetio proučavanju umova pojedinaca koji su počinili zločine, izradi psiholoških profila i procjeni mogućnosti njihove rehabilitacije i resocijalizacije. Ovo je vrlo zabrinjavajuća poruka, koju je na YouTubeu profesor objavio uoči drugog kruga francuskih predsjedničkih izbora. Prof. Segatori tvrdi da je život Macrona krenuo neželjenim smjerom i ugrožen je u dobi od 15 godina, kada je mladi Emmanuel “bio žrtva ozbiljnog seksualnog zlostavljanja od strane njegove učiteljice Brigitte, koja je u to vrijeme imala 39 godina”.

 • Deleted user:

  Kako je Plenkovic hrvatski anemicar, tako je i Macron Evropski anemicar. Tip bez rijeci, bez principa, bez casti, bez jaja i bez sredstava za bilo sto. Puno sminke, nepotrebne price i praznina iza.

 • adrad:

  Nažalost ali Europu ujediniti može jedino psihopat ili diktator ili jedno i drugo kao u slučaju Yu. Samo je pitanje koliko dugo bi to funkcioniralo.