Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporno ime

‘Ilindenska Makedonija’ nije po volji grčkih konzervativaca

Alexis Tsipras
COSTAS BALTAS/REUTERS/PIXSELL
21.05.2018.
u 20:53

Naziv koji se ne dotiče Grčke izveden je iz pobune koju su 1903. Makedonci poveli protiv Turaka, a koja je uskoro ugušena u krvi

Iako je makedonski premijer Zoran Zaev s grčkim premijerom Tsiprasom već dogovorio “Ilindensku Makedoniju” kao budući naziv za Makedoniju, kojim bi se riješio četvrt stoljeća dugačak spor zbog kojega ova nekadašnja jugoslavenska republika, a sadašnja samostalna država nije već primljena u NATO i zbog kojeg joj je znatno usporen put prema članstvu u Europskoj uniji, ovim rješenjem nisu svi u Grčkoj zadovoljni.

Novo ime, naime, nije u redovima grčke stranke Nova demokracija, koja okuplja grčke konzervativce, dočekano s odobravanjem. Ova stranka ima 75 od ukupno 300 zastupnika u grčkom parlamentu, kao i pet europarlamentaraca i prilično je utjecajna na političkoj sceni pa bi mogla prilično otežati postizanje konačnog sporazuma Atene i Skoplja.

– Svaki korak sada je od ključne važnosti. Obje zemlje u ovom trenutku traže aktivno rješenje – ustvrdio je grčki premijer Alexis Tsipras. Inače, ime Ilindenska Makedonija odnosi se na pobunu protiv Turskog carstva iz 1903., koja je izbila na području Kruševa na Ilinden, pravoslavni praznik svetog Ilije. Ova je pobuna, s kojom Grci nemaju nikakve veze i koja ne zadire u njihovo povijesno i teritorijalno nasljeđe, poznata kao Ilindenski ustanak, a završila je tako da su je Turci ugušili u krvi. Ona predstavlja jedan od ključnih trenutaka u makedonskoj povijesti.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Idler 3
Idler 3
23:44 06.06.2018.

Mogli su se davno nazvat Sjeverna Makedonija i se bi bilo OK....ali ah....to je kak dva jarca na brvi ?!

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
21:47 21.05.2018.

Trebate se nazvati Republika Makedonija s ljute papričice, to bi odagnalo sve nesporazume.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije