Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori

Ilčić: Grad opet nije dobio pozitivno mišljenje revizije

ilcic
Privatna arhiva
03.10.2011.
u 11:11

Revizija kaže i da je jamstvo za kredit od osam milijuna kuna, koje je grad dao NK Varaždinu, protuzakonito

Ladislav Ilčić, nezavisni kandidat  za gradonačelnika Varaždina, upoznao je javnost s nalazom državne revizije o poslovanju grada Varaždina u 2010.godini.

– Grad Varaždin već drugu godinu zaredom nije dobio pozitivno mišljenje. Vidljivo je da se grad u svojem poslovanju nije držao standarda uspješnog poslovanja i uočeni su postupci štetni za grad, poput obezvređivanja vlastite imovine i stvaranja neopravdanog minusa u gradskom proračunu. Ova je revizija potvrdila naše pretpostavke da je grad opterećen načinom poslovanja u kojem je želja za davanjem povlastica stranačkim ili osobnim prijateljima često važnija od dobrobiti grada i građana – kazao je Ilčić.

Prema nalazu revizije, mogla se postići bolja naplata prihoda, odnosno boljom naplatom prihoda moglo se postići ostvarivanje više programa i ciljeva iz samoupravnog djelokruga. Također, grad od nekih poslovnih subjekata, prema nalazu revizije, nije naplaćivao ni druge moguće prihode za grad, poput ugovorenih kamata na pozajmice koje je davao. Revizija navodi i slučaj u kojem je Grad zamijenio 150.000 kvadrata u Brezju za 25.000 kvadrata u Jalkovcu. Također, tih 150.000 kvadrata procijenjeno kao poljoprivredno zemljište iako mu je ugovorom o darovanju od države utvrđena građevinska namjena.

–  Iz ovog smo dokumenta doznali i točan broj zaposlenih u gradskoj upravi – 105. Početkom 2006. u tamo je bilo zaposleno 75  ljudi. Iako nemamo ništa protiv zapošljavanja, pitanje je li ono opravdano u doba krize kad gospodarstvo trpi, kad su se prihodi grada smanjili i kad na naplatu dolaze veliki računi gradnje dvorane, tržnice, bazena... Također postavljamo pitanje jesu li ti ljudi zaposleni prema stvarnoj potrebi grada ili „preko veze“, kako bi se "uhljebili" neki stranački ili osobni prijatelji – kazao je Ilčić. Revizija kaže i da je jamstvo za kredit od osam milijuna kuna, koje je grad dao NK Varaždinu, protuzakonito. Naime, NK Varaždin, koji je udruga građana, nije u izravnom ili neizravnom vlasništvu grada niti je ustanova kojoj je grad osnivač.

– Uprava NK Varaždina, sa Zlatkom Horvatom na čelu, očito tim novcem nije uspjela oporaviti NK Varaždin. Praktički je cijela prva ekipa otišla iz kluba, gradu je ostao dug od osam milijuna kuna, a NK Varaždin je posljednji na ljestvici i, kako sada stvari stoje, očito odlazi u drugu ligu. Varaždin je krasan grad, grad u kojem je lijepo živjeti, no Varaždinci ne bi smjeli dopustiti da ista ona garnitura koja odvodi NK Varaždin u drugu ligu odvede i grad Varaždin u drugu ligu. Da neka tvrtka na međunarodnom tržištu dobije ovakav nalaz revizije, nadzorni odbor te tvrtke smijenio bi odmah prvu liniju menadžera u toj tvrtki. Nadzorni odbor grada Varaždina u ovom su slučaju građani koji na izborima mogu učiniti isto – poručio je Ilčić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije