Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon 15 sati pregovora

Putin: Dogovorili smo se, prekid vatre kreće od 15. veljače

Mirovni pregovori Ukrajine i Rusije
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/4
12.02.2015.
u 10:24

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je prekid vatre na istoku Ukrajine od ponoći 15. veljače. Do dogovora je došlo nakon 15 sati pregovora

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je prekid vatre na istoku Ukrajine od ponoći 15. veljače. Izjavio je da su se čelnici zemalja koje sudjeluju u mirovnim pregovorima u Minsku dogovorili o povlačenju teškog naoružanja, javlja RT.

Dogovor je tako postignut nakon 15 sati mirovnih pregovora koje su predvodili Angela Merkel i Francois Hollande. Putin je na konferenciji za novinare u Minsku također pozvao Ukrajinu da uvede ustavne reforme za poštivanje prava Rusa u istočnoj Ukrajini.

Dogovor o prekidu vatre potvrdio je i francuski predsjednik Francois Hollande. Ukrajinski predsjednik Petar Porošenko rekao je da će teško naoružanje biti povučeno kroz 14 dana.

Prije objave o dogovoru činilo se da će pregovori propasti jer su s ukrajinske strane optuživali Rusiju za ''neprihvatljive uvjete''.

Podsjetimo, ruski i ukrajinski predsjednik nekoliko su se puta sastali tijekom noći u Bjelorusiji kako bi pokušali postići mirovni dogovor. O njihova četiri sastanka s čelnicima Francuske i Njemačke nije poznato mnogo detalja, a pomoćnik ukrajinskog predsjednika na Facebooku je bio napisao kako je bila riječ o igri živaca, piše BBC.

Prije početka pregovora ukrajinski predsjednik Petar Porošenko rekao je da je postizanje primirja ključno.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande vode mirovnu inicijativu u Minsku, gdje je malo pozitivne atmosfere donijelo rukovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina s Porošenkom.

Mirovni pregovori bili su fokusirani na osiguravanje primirja, povlačenje teškog naoružanja i stvaranje demilitarizirane zone. Rusiju se optuživalo da naoružava ruske pobunjenike na istoku Ukrajine, što Rusi opovrgavaju.

U međuvremenu, dok su trajali mirovni pregovori, Ukrajina je potpisala sporazum s Međunarodnim monetarnim fondom ''težak'' 17,5 milijardi dolara na razdoblje od četiri godine, izvijestila je šefica MMF-a Christine Lagarde. Paket pomoći Kijevu sada iznosi ukupno 40 milijardi dolara. Ipak, novi sporazum još mora odobriti Uprava MMF-a, javlja RT.

>> Putin, Porošenko, Merkel i Hollande potpisat će zajedničku deklaraciju

>> Obama: Možda pošaljemo oružje Ukrajini ako diplomacija propadne

Foto: Reuters/ PIXSELL

Komentara 79

AM
amky1
09:45 12.02.2015.

Svi oni tu imaju svoje interese a narod kao i uvijek sve plaća. Rusi provode svoje, Ameri i Europa isto tako. Sad ameri i europa viču držte lopova, a i sami po cijelom svijetu provode "demokraciju". Gdje se to u područjima koja su oslobodili i jedni i drugi i treći živi bolje nego ranije. Američke tvrtke obnavljaju gradove koje je Američka vojska srušila i masno to naplaćuju, preuzeli su naftna polja i sve što vrijedi. Prikačili su se kao krpelji i sišu bogatstva. Pobili su tisuće ljudi ali to nije zločin jer je cilj "demokracija". Rusi i Europa provode to isto. I uvijek narod plaća.

R9
ronaldo 9
10:37 12.02.2015.

17,5 milijardi, počeo se bankama i zapadu isplaćivat iscenirani rat i Ukrajini

BF
brkonja fra brkati
11:20 12.02.2015.

Niti jedan normalan Ukrajinac ne želi ratovati protiv svojih sugrađana za račun američkog osvajanja svijeta,koje će njinma donijeti samo krv,znoj i suze.USA na Ukrajinu gledaju kao na plijen,kojeg namjeravaju prožderati,a nakon toga se misle obrušiti an Rusiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije