Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastao se s merkel

Obama: Možda pošaljemo oružje Ukrajini ako diplomacija propadne

Merkel i Obama
Foto: Reuters/PIXSELL
1/12
09.02.2015.
u 18:42

Merkel je dala do znanja da se protivi slanju oružja. Priznala je da je diplomatsko rješenje naišlo na zapreke, ali je rekla da će se pregovori nastaviti.

– Ukrajinsku krizu stvorio je Zapad, i on je potpuno odgovoran za nasilje koje se tamo događa – ustvrdio je danas ruski predsjednik Putin, porekavši pri tome još jednom da je ruska vojska angažirana na bojišnici u istočnoj Ukrajini. Istodobno, njemačka kancelarka Angela Merkel nalazi se u Washingtonu kako bi njemačko-francuski plan za okončanje sukoba u Ukrajini predstavila Baracku Obami i privoljela SAD na sudjelovanje u tom projektu.

Obama je na zajedničkoj konferenciji za medije poručio kako za rješenje krize postoje druga rješenja ako diplomacija propadne, uključujući i slanje smrtonosnog obrambenog oružja Ukrajini.

– I dalje radimo na diplomatskom rješenju, ali poručujemo Rusiji da će se politička i gospodarska izolacija Rusije samo pogoršavati ako nastavi ovim putem koji, uz strašan učinak na Ukrajinu, uništava rusko gospodarstvo i škodi ruskom narodu – rekao je Obama.

Merkel je dala do znanja da se protivi slanju oružja. Priznala je da je pokušaj pronalaženja diplomatskog rješenja naišao na zapreke, ali je rekla da će se pregovori nastaviti.

Obama je obećao da neće odustati od gospodarskih sankcija Rusiji te da će raditi s međunarodnom zajednicom na pojačanju diplomatskog pritiska.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Foto: Reuters/PIXSELL

– Apsolutno se slažemo da u 21. stoljeću ne možemo mirno stajati i dopuštati da se europske granice prekrajaju pod prijetnjom oružjem – rekao je Obama.

Obama je rekao da je Rusija prekršila gotovo svaku obavezu koju je preuzela u sklopu Sporazuma u Minsku te da su, umjesto povlačenja, separatistima poslali nove tenkove i tešku artiljeriju. Ruska agresija samo je pojačala jedinstvo saveznika, dodao je.

Oružje ništa ne mijenja

Podsjetimo, SAD bi naoružavao Ukrajinu, a EU bi i dalje pregovarao s Putinom.

Sukobi su se prije nekoliko tjedana ponovo rasplamsali na istoku Ukrajine, a nove procjene njemačke obavještajne službe govore da je službena brojka od 5000 poginulih tijekom dosadašnjeg sukoba desetak puta umanjena. Stvarni broj poginulih, prema tvrdnjama BND-a, više je od 50.000 vojnika i civila, dok je više od milijun i pol ljudi izbjeglo iz svojih domova. Kancelarka Merkel i francuski predsjednik Hollande poveli su inicijativu kako bi se ponovno proveo plan iz Minska kojim se predviđa obustavljanje ratnih djelovanja na području istočne Ukrajine, no Washington ima potpuno drukčije planove. Američka administracija namjerava Ukrajini poslati sofisticirano naoružanje i opremu što bi, smatra Merkel, dodatno proširilo sukobe.

– Ne vidim kakvo to oružje može Washington poslati Kijevu da bi se Putin uplašio i pomislio da vojno ne može dobiti ovaj sukob – ustvrdila je kancelarka Merkel. U ovome trenutku teško je predvidjeti kolike su šanse za stvarno okončanje sukoba. Proruski separatisti su u ofenzivi pokušavajući zauzeti strateški važan grad Mariupolj, koji se nalazi između područja istočne Ukrajine i Krima koji je Rusija anektirala prošle godine. Jasno je samo da će se u srijedu predstavnici Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke naći na sastanku u Minsku kako bi pokušali naći bar neku osnovu za primirje.

Šokantna vijest

I dok je Angela Merkel u proteklih pet dana preletjela više od 13.000 km od Berlina, Kijeva, Moskve do Washingtona, a sada planira i do Bjelorusije, Rusija se vojno počinje širiti i tamo gdje nikad nije bila, na područje Europske unije. Kao šok odjeknula je vijest da je Cipar, članica EU, ponudila Moskvi otvaranje vojnih i zrakoplovnih baza na otoku. Prema svemu sudeći, dogovor je već postignut, a potpisivanje ugovora o suradnji predviđeno je za 25. veljače, prenosi Business Insider.

>>Hoće li svijet uskoro vidjeti treći svjetski rat?

Komentara 214

PR
prsutsir
20:10 09.02.2015.

Ne dao nam bog da se ovo zakuha,poć ćemo svi kvragu,zato huškači ispred tipkovnica ohladite mozak.Može i pivom.

JR
Jean Renault
18:03 09.02.2015.

Znate što Srbi EU nije svakako nešto naj naj ali EU je tek na početku većih promjena i reorganizacije kako god bilo važno je bit u klubu, a ne u rupi u kojoj ste vi . Neće vas Rusi, nećee vas ni EU. Vas neće nitko jer ste prevrtljivi, kradete lažete i nekulturni ste, prevazišli ste i Turke odavno a zato jer se sama Turska promjenila po uzoru na zapad. Još vam je i Dr. Archibald Reiss rekao što je problem vas Srba puni ste ljubomore, zavisti i sitničavi pa koliki god apetit imate sve vam je Srbija manja i manja.Vi najbolje nastavite da gradite dobre odnose sa Sjevernom Korejom i skapajte od muke što Hrvatsku svi podupiru posebice SAD i Njemačka i za mjestom na kojem je Hrvatska jer Hrvatska je zaokruzena država koja se još samo treba malo bolje uredit i biće nam sjajno, i čekajte da vam dodju Rusi i plačite što je majka Rusija koja vas ne ..... ni za suhu šljivu, tako daleko od Srbije. :D

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
18:28 09.02.2015.

Najjače oružje Rusije jest nejedinstvo zapadni saveznika,što Rusi lukavo koriste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije