Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mirovni pregovori

Putin, Porošenko, Merkel i Hollande potpisat će zajedničku deklaraciju

Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
11.02.2015.
u 20:23

Dokument pregledavaju sudionici ovih pregovora i kontaktna skupina

I dalje traju mirovni pregovori takozvane "Normandijske četvorke", čelnika Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske, u Bjelorusiji, i mogli bi potrajati do četvrtka ujutro. Riječ je o francusko-njemačkoj inicijativi za pokušaj smirivanja borbenih djelatnosti u Ukrajini.

Jedan je izvor iz Minska za agenciju Interfax rekao kako će četvero vođa potpisati zajedničku deklaraciju o implementaciji Sporazuma u Minsku, prenosi RT. Reuters navodi izjavu neimenovanog izvora iz ukrajinske delegacije prema kojemu deklaracija podržava teritorijalnu cjelovitost i suverenost Ukrajine. Izvor je rekao i kako će kontaktna skupina - Rusija, Ukrajina i OESS - potpisati zasebni dokument u kojem se potvrđuje predanost planu o prekidu vatre iz Minska.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao da da pregovori odvijaju "aktivno, bolje nego super". Rekao je i da će se potpisivanje dogovora može dogoditi sutra, ali ne i danas. Njegov zamjenik Grigorij Karasin rekao je da bi pregovori mogli trajati do ranih jutarnjih sati u četvrtak.

Bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makej rekao je da dokument pregledavaju sudionici ovih pregovora i kontaktna skupina.

– Da bi se postigao pozitivan rezultat, potreban je pristanak svih sudionika – rekao je.

U borbama u Ukrajini dosad je poginulo više od 5000 ljudi, a SAD je ovaj tjedan najavio i mogućnost naoružavanja Ukrajinaca u borbi protiv ruske agresije. Europski vođe, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel, s druge strane preferiraju mirno rješenje krize. Na današnjim pregovorima, osim Merkel, sudjeluju i francuski predsjednik François Hollande, ruski predsjednik Vladimir Putin i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Pregovori dolaze u vrijeme napredovanja proruskih separatista, a događaj je zasjenjen i njihovim današnjim napadom na vladin garnizon u blizini Debalceva. Kijevska vojska kaže da je u napadu poginulo 19 njihovih vojnika. Kako piše Reuters, pobunjenici pokušavaju opkoliti vladine snage u Debalcevu, strateškoj lokaciji koja bi im omogućila da povežu svoja uporišta.

A glasnogovornik Pentagona danas je za Fox News rekao kako će idući tjedan šestotinjak vojnih padobranaca biti poslano u Ukrajinu kako bi ondje obučavali nacionalnu gardu. Riječ je o padobrancima stacioniranima u Vicenzi u Italiji. Obuka će se odvijati u centru Javariv u istočnom gradu Lvivu.

>> U napadima na istoku Ukrajine ubijeno šestero civila

>> Pusić: Borci iz Hrvatske bore se isključivo na ukrajinskoj strani

Komentara 96

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
17:43 11.02.2015.

Nejedinstvo zapadne alijanse jest najače oružje Putina.

K2
kritičar_2
18:02 11.02.2015.

U Ukrajini se vidi,kolika je lojalnost "državljana"ruske nacionalnosti,domovini u kojoj žive.Nešto slično već viđeno,kod nas.

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
18:12 11.02.2015.

Švicarska Vlada preporučuje danas u novinama "20 Minuten"da se kupi ratna rezerva u hrani i to:vode 36 litara,čaja 200gr.,kave 300gr.,ulja 8 litara,šećera 8kg,riže 2kg,brašna 2kg,suvog voća 2,5 kg,mesni konzervi 2,7kg,riblji konzervi 2,5kg,povrće konzervi 4,2kg,voćni konzervi 4,4kg,kiselog povrća 3,2kg,bujon 120gr,kilo keksa,soli 2kg,bibera 500gr,oraha 1kg,sirćeta 1l,čokolade 800gr.,meda 800gr.,dvopeka 1kg,mljeko u prahu 600 gr.,normalno mljeko 4l,džepnu lampu 1kom.,baterije 4pakovanja,šibica 5 pakovanja,sapuna 600 gr.,wc papira 12 rola,24 kom.flastera.Ova količina je za 4 osobe i košta cirka 300 Sfr.,i ima težinu preko 100 kg.Pišem vam ovo samo na uvid pa izvolite!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije