Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FED: rastu kamate

Iduća godina zadnja je šansa za jeftinije prebijanje dugova

zdravko marić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
28.08.2016.
u 06:50

Hrvatska, podsjetimo, ima javni dug u iznosu od 285 milijardi kuna, a iduće nam godine na naplatu stiže više od 29 milijardi kuna obveza za otplatu obveznica i glavnica kredita, a trebat će i gotovo 20 milijardi kuna za kamate i deficit

Prva žena Federalnih rezervi, FED-a, Janet Yellen najavila je da će SAD vjerojatno već u rujnu podići referentnu kamatnu stopu, što znači da Amerikanci povlače dolar s tržišta i da će rasti cijena zaduženja državama, građanima i tvrtkama.

Kraj je politike jeftinog novca ‘preko bare’, ali Hrvatska se može tješiti da Europa i dalje ne pokazuje snažni oporavak pa Europska središnja banka neće slijediti američki potez, barem do 2018. Ipak, povećanje cijene duga zemljama poput Hrvatske, koje ionako plaćaju iznimno visoku premiju, treba biti upozorenje jer američko tržište ostaje donekle zatvoreno i postajemo ovisni gotovo isključivo o raspoloženju europskih ulagača jer bi u Americi morali platiti kamatu i veću od 5 posto već od druge polovice 2017.

Tekuća godina je izgubljena u političkim nestabilnostima jer premijer u ostavci Tihomir Orešković nije ispunio svoje obećanje da će refinancirati što veći dio hrvatskog duga jeftinijim novcem. Sada ostaje još samo jedna šansa – 2017. godina tijekom koje bi skupi dug trebalo supstituirati jeftinijim aranžmanima.

U protivnom, Hrvatska će za kamate morati izdvajati nekoliko milijardi kuna više, što bi moglo zaustaviti fiskalnu konsolidaciju. Iz ‘neobranog grožđa’ možemo se izvući vraćanjem kreditnog rejtinga na investicijsku razinu jer bi to ublažilo utjecaj viših kamata, ali plan mora uspjeti već u idućoj godini, inače bi moglo biti kasno.

– Kamatne stope neće rasti naglo i neće se dogoditi potres preko noći. Europa će ostati pri politici jeftinog novca, ali mi moramo popraviti svoj kreditni rejting jer i uz povijesno niske kamate i dalje skupo plaćamo dug – komentirao je za Večernji list tehnički ministar financija Zdravko Marić.

Hrvatska, podsjetimo, ima javni dug u iznosu od 285 milijardi kuna, a iduće nam godine na naplatu stiže više od 29 milijardi kuna obveza za otplatu obveznica i glavnica kredita, a trebat će i gotovo 20 milijardi kuna za kamate i deficit. Odugovlačenja više nema – u 2017. čeka nas suočavanje s istinom.

>> 'Možemo zemlju izvući bez doline suza i lažnih obećanja'

Ključne riječi

Komentara 2

AP
apolon
08:27 28.08.2016.

No...podizanje kamatne stope od strane FEDa nestat ce pogonskog goriva za let dionica....bit ce zanimljivo gledati prizemljenje!?

AP
apolon
07:55 28.08.2016.

Nema potrebe dramatizirati poteze americkog FEDa oko podizanja kamatnih stopa ...zasto?Iz jednostavnog razloga sto je slab gosp .oporavak u SADu prethodna zadnja 2 kvartala bila su ispod 1 posto rasta te zadnji 1 posto rasta BDPa ako pogledamo strukturu rastata uvoz i izvoz su zanemarivo doprinjeli porastu gosp.rast BDPa od 1 posto je najvise zahvaljujuci rastu potrosnje ciji izvor pak je stednja.Mozemo zakljuciti da ce podizanje kamatne stope biti na simbolickoj razini u SADu dok u EU o tome nema ni govora!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije