Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odrazi odluke FED-a

Hrvatskoj će porasti kamate na dug, panika počinje 2017.

U.S. Federal Reserve Chairman Janet Yellen answers a reporter's question during a news conference in Washington December 16, 2015.  REUTERS/Jonathan Ernst      TPX IMAGES OF THE DAY
Foto: Reuters/PIXSELL
18.12.2015.
u 17:17

Europska središnja banka vođena Marijem Draghijem drži kamate nisko i tjera novac u gospodarstvo, ali mnogo je pritisaka da prestane s takvom politikom

Nakon desetogodišnje ere jeftinog novca omogućenog nultim referentnim kamatama središnjih banaka diljem svijeta, ručnu kočnicu prva je podigla Janet Yellen, guvernerka Federal Reserves, podigavši stopu u rasponu od 0,25 do 0,5 posto.

Veće kamate znače skuplje zaduživanje u cijelom svijetu i ova odluka koja stiže iz Washingtona odrazit će se negativno na Hrvatsku. Možemo pretpostaviti da će u nepromijenjenim prilikama trošak zaduženja za Hrvatsku rasti najmanje 0,25 do 0,5 posto, što je vrlo optimistična procjena s obzirom da rizik zemlje nije spušten, već dapače raste i da je Hrvatska često bila klijent američkih kupaca duga.

Novac za božićnice, regres...

Hrvatska pod hitno mora krenuti u reforme ako želi izbjeći probleme s otplatom duga jer potez FED-a može rashode za kamate dići i za milijardu kuna. Ako iduće godine ne uvjerimo kreditore da smo sposobni otplaćivati dug, možemo upasti u velike probleme i biti prisiljeni plaćati kamatu i veću od pet posto već u 2016., a to znači da ćemo na kamate morati potrošiti novac kojim se može isplatiti božićnica, regres i naknada za prijevoz svim zaposlenicima državnog sektora.

Posljednje dvije godine, koje je obilježila nulta kamata i na američkom i na europskom tržištu, Hrvatska je plaćala osjetno niže iznose kamata na dug pa je iz proračuna za tu namjenu isplaćeno oko 10 milijardi kuna 2015. Samo u 2016. Hrvatska mora refinancirati 58 milijardi kuna, pokazuju podaci iz Banskih dvora. Veći dio tog iznosa odnosi se na kratkoročni dug – popularne trezorske zapise i kredite na manje od godinu dana koji se redovito refinanciraju, ali tu je i otplata oko 15 milijardi kuna dugoročnih dugova te zaduživanje da bi se pokrio deficit proračuna koji bi po planu morao iznositi oko 12 milijardi kuna.

– Ova je odluka očekivana, kao što se očekuje i korekcija euribora, ali predviđam tek vrlo oprezne i manje korekcije na tržištima. Ne ide nam u prilog odluka FED-a jer će se istopiti pozitivni efekti refinanciranja po povoljnim uvjetima, ali ništa se neće događati preko noći jer to ne odgovara nikome, a posebno ne Europi – kaže za Večernji list aktualni potpredsjednik tehničke vlade Branko Grčić. I dok Grčić ne očekuje veće potrese, HDZ-ov Tomislav Ćorić poprilično je zabrinut zbog utjecaja FED-ove odluke na Hrvatsku.

– Ovo je kraj politike jeftinog novca nakon dugog niza godina, a slično se može očekivati i u Europi krajem 2016. Rast referentnih kamatnih stopa na stranim tržištima značit će porast cijene zaduživanja za Hrvatsku ako se okolnosti ne promijene. Zbog toga je u kratkom razdoblju potrebno napraviti zaokret u javnim financijama da ne bismo morali veliki deficit refinancirati kroz visoke kamate – kaže Ćorić.

Sinn: Neka kamate digne i EU

Večernji list konstantno je upozoravao da je 2016. zadnja godina jeftinog zaduživanja i da je to posljednja šansa da Hrvatska napravi iskorak kojim će si omogućiti lakšu otplatu dugova u godinama kada kamate osjetno porastu. Godina pred nama lagodna je u smislu obveza za otplatu dugova, ali u 2017. na naplatu dolazi više od 30 milijardi kuna dugoročnih obveza. Sve pokazuje da je pet do dvanaest te da se troškovi države i deficit proračuna moraju znatno srezati prije nego što se kamate podignu i na europskom tržištu.

Hrvatskoj ne ide u prilog ni reakcija uglednog ekonomista Hansa Wenera Sinna iz njemačkog Ifo instituta koji je pozdravio potez FED-a i pozvao Europsku središnju banku da učini isto. Sinn je višekratno kritizirao guvernera ECB-a Marija Draghija zbog labave monetarne politike jer smatra da kupovanje obveznica i plasiranje novca na tržište, odnosno poticanje domaće potrošnje neće izvući Europsku uniju iz krize. Pritisak je to na ECB iz Njemačke – najjače ekonomije u EU koja često ima i presudnu riječ pri donošenju odluka u Bruxellesu.

>>Fed podigao kamatne stope po prvi put u zadnjem desetljeću

Komentara 21

DU
Deleted user
17:38 18.12.2015.

Stize bankrot.

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
17:46 18.12.2015.

tak nam i treba,kad imamo ljude poput josipovica,mesica,mamica,bandica,sanadera,vidosivica,zokija itd.... nebu nam nikad bolje!sve su to lopovi

AN
anticenzura
18:08 18.12.2015.

Amerika i americki dolar se raspada pred ocima citavoga svijeta, a oni namjerno tjeraju njihovu politiku zaduzivanja i fiktivnog novca i vele da moramo pod hitno u reforme, da naprave mjesto banksterima da nam izmanipuliraju trziste, pokupe drzavi nacionalno bogatstvo, resurse i drzavne firme, a gradjanima tvrtke i nekretnine. To su te reforme, oni se moraju useliti na nase trziste i ne samo nase, nego u citavu Europu, da ne bi oni propali. I naravno to je samo kratkoga vijeka, osim sto ce nas i opljackati, moraju nas i nahuskati na Ruse, i zakuhati malo i na ovim prostorima i porobiti citav svijet. Jer Boze moj kako ce oni prezivjeti, ako ne budu vise dominirali globalnom financom? Naravno da im to ovaj put upaliti nece i naravno da se Europa mora distancirati od njihove politike, a posebno mi na ovim prostorima, obzirom da smo mi najkriticnija zona, ili nas nece biti. Na vama izbor! Dakle nista od toga biti nece, njihova politika povlaci u globalnu krizu citav svijet, ekonomsku, financijsku i u svim salsama. Svi pametni ljudi se pripremaju na realnu ekonomiju, Svicarci zele nacionalizirati svoje banke, Svicarski gradjani, ne banke i Vlada, nego NAROD, a narod je najvisa Vlast u Svicarskoj i mora biti kako oni kazu, a ne Vlada i banke. I banksteri vec kmecu, posto im je narod rekao da ce morati imati sav kapital na raspolaganju 100% pokrica u realnom novcu, a ne po Americkom modelu od 8% mislim, i da ce narod morati u svakom trenutku moci podici sav svoj kapital, ako to pozeli, a ne samo do 100 000 franaka ili eura, kako je sada posto se oni kockaju s kapitalom naroda i nemaju osiguran fond, u slucaju da Amerika ponovo povuce citav svijet u krizu i banke ponovo ljosnu, pa ih drzave moraju spasavati. Ne da narod vise cente svoje nikome, nego su rekli da zele da sve bude bazirano na REALNOJ ekonomiji. A to su rekli i Kinezi i puno zemalja hoce takvu monetarnu politiku, a ne politicko ludilo bankstera. Svicarci sada raspravljaju i vec su pokrenuti masineriju za potpise, pa kasnije na Referendum. Vidite da se sve moze kad se hoce, tamo gdje je narod pametan i slozan. Zato i mi moramo potjerati sve ove politicare i dovesti ove iz Zivoga Zida ili bolje ekonomiste iz pokreta '' Zajedno''na Vlast. Trece nema, ili predati njima SVO nacionalno bogatstvo ili gledati sebe. Izaberite molim lijepo!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije