Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S 13 na 15 posto

IDS protiv povećanja PDV-a u ugostiteljstvu: Grizemo ruku koja nas hrani!

Giovanni Sponza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
03.11.2016.
u 11:33

Zabrinjava nas činjenica da ministar turizma o svemu šuti. U Hrvatskoj se prečesto mijenjaju propisi i pravila, a obrtnici i poduzetnici od politike očekuju upravo suprotno – tvrdi Sponza

IDS se protivi povećanju PDV-a u ugostiteljstvu s 13 na 15 posto jer to smatraju dugoročno štetnim, nepromišljenim i strateški potpuno promašenim potezom, poručio je danas predsjednik Kluba zastupnika IDS-PGS-RI Giovanni Sponza.

– Ovakvim potezom doslovno grizemo ruku koja nas hrani. Zabrinjava nas činjenica da ministar turizma o svemu šuti. U Hrvatskoj se prečesto mijenjaju propisi i pravila, a obrtnici i poduzetnici od politike očekuju upravo suprotno. Oni očekuju jasna i primjenjiva pravila koja se ne mijenjaju preko noći – tvrdi Sponza.

Podsjeća da je zahvaljujući IDS-u 2013. godine stopa PDV-a za ugostiteljstvo smanjena s 25 posto na 10 posto, što je poslije dignuto na 13 posto.

– Tim smanjenjem u samo nekoliko su godina postignuti izvrsni rezultati. Broj noćenja u predsezoni i posezoni je skočio s ukupno 23,1 milijuna noćenja u 2013. na 28,8 milijuna noćenja u 2016., što je povećanje za čak 25 posto. Povećane su investicije u turističkom sektoru pa je od 2013. godine do danas uloženo čak 12 milijardi kuna. Povećana je i zaposlenost, ukupan prihod u turizmu je od 2013. do 2015. skočio za 11,1 posto ili šest milijardi kuna te je značajno podignuta razina gastronomske ponude – objasnio je Sponza te ustvrdio kako je ta mjera smanjenja PDV-a opravdala očekivanja i polučila izvrsne rezultate te omogućila našem sektoru da bude konkurentna na tržištu.

Najavljeno povećanje PDV-a u ugostiteljstvu je, dodaje Sponza, u izravnoj suprotnosti sa Strategijom razvoja turizma kojoj je cilj da Hrvatska na ljestvici konkurentnosti uđe u top 20 zemalja, a sada smo na 33. mjestu.

– Ovim potezom smo prekrižili Strategiju i na realizaciju tog cilja možemo zaboraviti – zaključuje Sponza.

Komentara 13

LI
liskovaca
11:54 03.11.2016.

Ma tko nas hrani??????' Kada im je smanjen porez, cijene su ostale iste! Dakle, diži porez! Imate metematike raditi! Ako ne, zatvori!

DU
Deleted user
12:08 03.11.2016.

Ovo je jeftino skupljanje političkih bodova od strane IDS-a mi se kao bunimo protiv nečega a u stvari nemaju nikakav utjecaj. Dok Ugostitelji mudro šute, u tome su jedino složni. Da ne bi slučajno ispalo da moraju surađivati zajedno pa da tako dignu glas protiv povećanja PDV-a. Jadni ugostitelji kruna sa glave bi im pala da surađuju.

SQ
squalus
12:40 03.11.2016.

Porez na hranu i piće u restoranima i kafićima treba povisiti, a na smještaj ne kako bi bili konkurentni turističkim zemljama u Europi. Koja je logika da na pivo i vino PDV iznosi 13% a na žestoka pića 25%? Nisuu li i jedni i drugi proizvodi alkoholna pića? Koja je logika da se hrana u restoranu oporezuje s 13% a hrana putem dostave 25%? Zašto ti restorateri nisu snizili cijene kad je snižena stopa PDV-a na 10%? Zašto restorateri (sigurno 90% njih) radnike prijavljuju na minimalac a ostatak isplaćuju na ruke? Svi bi neka prava i povlastice, ali obveza se ne pridržavaju. Btw. bilo bi dobro kad bi generalno PDV snizili s 25% na npr. 22%.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije